Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
figen

Batının İki Yüzü

Recommended Posts

Batının İki Yüzü/Necip Fazıl KISAKÜREK

 

 

 

Batılı,bize kendi zehirini geçirmiş bir frengilidir.Nasıl frengi,Frenk hastalığı mânasına geliyorsa işte öyle!..Ruh frengisi,Batının hastalığı...

 

Ve onun iki yüzü var;Biri kendi haline bakıp buruş buruş ağlayan,öbürü kendi halini bize varılmaz saadet gibi göstererek yayvan yayvan gülen iki surat...Biri,kendi iç muhasebesini,öbürü de dışarıya doğru maddî ve manevî sömürgecilik siyasetini gösteren çehreler...

 

Ve Doğu hesabına en büyük felâket,Batının kendi öz haline bakarken ağlayan yüzünden habersiz,yalnız Doğuya karşı gülümseyici ve imrendirici yüzünü görmek olmuştur.

 

Rönesansa kadar,bâtıl dininin iğneli fıçısında en kanlı işkenceleri çeken Batılı akıl,nihayet 15 inci asırdan bu yana,kiliseden intikamını alma hareketine davranmış,akılla eşya ve hâdiselere tahakküm etme çığırına girmiş,dış hayatı tam tasarruf edici madde marifetine ulaşmış,bu akılla dünyanın yine dış yüzüne hâkim olmuş,her şeyi akıldan ibaret bilmiş ve sonunda öz keşiflerine kurban olarak elindeki madde oyuncaklarını bir merkezde toplayıcı ruh vâhidinden mahrum olmanın ceza devresine ayak basmıştır.

 

Bu devreyi,19 uncu asrın ortalarından başlayarak bu güne kadar gelen son bir asırlık zaman içinde kadrolaştırabiliriz.

 

Böylece Batı,eski Yunan ve Roma tecrübeleri bir yana,Rönesansa kadar ve ondan sonra,Orta ve Yeni çağlar diye damgaladıkları iki hayat bölümüyle,birinde aklı mahkûm edici bâtıl ruh,öbüründe de ruhu kaybettirici zalim akıl yüzünden daima yarım kalmış,hele son devresindeki yarımlığı tamamlığın en parlağı zannettiren mağrur bir gaflet içinde,saadet yerine felâketini tamamlamıştır.

 

Batılı olmanın ilk şartı,Batıyı işte frak gömleği altında kanser yarası gizleyen bu iç haliyle görebilmektir;ve onu böyle görebilen gerici Doğulu,ona maymunca hayran,ilerici Doğuludan daha Batılıdır.

 

İşte,bizde ve bütün Doğu âleminde,Batının makine medeniyetiyle beraber girdiği ve çilesini kütüphaneler dolusu fikir örgüleriyle belirttiği feci ruh buhranını bilmeyenler,onu daima,kendi kendisinden memnun,sırıtkan yüzüyle ele almışlar;olanca kıymeti,Batının Doğuya pes dedirten madde oyuncaklarında sanarak,asıl,Batının büyük eksiği kendi ruh cevherlerini hakir görmüşler ve bu ruhu tepelemeyi Batılılık ve inkılap diye yutmuş ve yutturmuşlardır.

 

Bunlar Doğu ve Batı arası hiçbir nefs murakabesine ve mahsup muamelesine girişemeyen,Fransızların onbaşı kültürü diye anlattıkları işporta irfanı içinde mahpus ve bizim çeyrek münevver ölçüsüyle belirttiğimiz tarihi politika kuklaları ve sözde aydınlar...

 

Bizde Büyük sıfatlı Mustafa Reşid Paşadan başlayarak,Âli,Fuâd,Midhât,Talât paşalar çizgisi boyunca gelmiş,İslâm dünyasında da,Şükarnosu,Nâsırı,Eyüb Hânı,Burgibasiyle,üstelik taklitçilerin taklitçilerini türetmiş bütün Batılılık ve ilerilik iddiacılarının hesabı,yukarıdaki iki cümlenin daracık çerçeveleri içindedir;ve Doğuyu son yüz yıllık hayatı içinde,başlıca suçu İslâmiyete bağlayarak Batıya sürenlerin maskeleri düşürülmedikçe,ister Doğuya,ister Batıya ait hiçbir sır keşfedilmeyecektir.

 

Feda ettiği ruh ve şahsiyetin sembolü halinde millî şeref çelengini Batılının boynuna lâyık gören Doğuyu ,başta mutlak kurtuluş yolu İslâm ve etrafında binbir bâtıl din,topyekûn kurtarmak için,Gandivari pasif mukavemet örneklerine değil,iç ve dış dünyalarını anlamış ve sahte oluşlarla sahte oldurucuları tanımış büyük aksiyon kahramanlarına ihtiyaç vardır;ve Büyük Doğu işte bu kahramanları yetiştirmeye mahsus tezgâhın ismidir.

 

22.11.1967-Büyük Doğu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Batıyı heceleyebilmek için, evvela onun kıskacında olan mefhumu, yani (madde) mefhumunu anlayabilmek, bunun için de ruh ve mana planlarında esrarları, girift ve mahrem noktaları bir mütehassıs tecrübesiyle tetkik etme istidadı lazımdır. Bunlar, Üstadın İdeologya Örgüsü’nün bir yerinde belirttiği gibi, gerçek ve üstün manasıyla, Müslüman’ın elindedir. Tıpkı bir doktorun, hastalığının mücerret, müşahhas planlardaki her noktasını hastadan daha açık görebilmesi gibi, Müslüman da Batı’yı analiz etme işinde batılıdan daha yetkindir. Derin ve gerçek mümin, varlığı, hayatı, ahireti, maddeyi, manayı görmek, okumak ve idrak etmek hususlarında en üstün merhalede olandır… Çünkü o, ezelden ebede dek solmayacak, hep taze kalacak, gerisinde boşluk bırakmayacak yegâne sistemin, maddi manevi her mefhumun kilidini açacak kapının, yani İslamiyet’in çilingiri, mümessilidir… Mümin, madde ve ruh, akıl ve madde ve akıl ve ruh mefhumları arasındaki o esrarlı muvazeneyi, tılsımlı birliği en eksiksiz, en açık ve en hakiki manasıyla görmede, ruhu maddeye tatbik etme işinde, başka hiç kimseyle mukayese kabul etmeyecek kadar üstün ve mesnetli olandır. Gerçek ve derin mümin, Batının, ortaçağ ve öncesinde Hıristiyanlığın ruh ve mana planlarında büyürken, madde ve akıl planlarında çöktüğünü, ortaçağdan sonra ise akıl ve maddi hamlede atak yaparken, ruh ve mana planlarında hezimete gark olduğunu bütün çıplaklığıyla görebilme istidadındadır. Akıl ve ruh, Batı’da her zaman bir tahterevallinin iki ucundaki ağırlıklardır. Bunların hangisi yükselirse, diğeri alçalır. Birinin yükselmesi, diğerinin alçalmasına bağlıdır. Çünkü o, bu iki mefhumu birlikte yükseltecek muvazeneden, ezel boyunca mahrumdu ve ebet boyunca da mahrum kalacaktır. Çünkü o muvazenenin, yani ruhu ve imanını eşya ve hadiselere tatbik etme, madde üzerinde tahakküm kurma, bunu gerçekleştirirken de ne ruhu ne de aklı ayakları altına almadan, bu ikisini bir şiirin kafiye ahengi bütünleştirme işinin tek merkezi, sadece İslamiyet’tir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Batının, Avrupalı olmayan uluslara ‘medeniyet’ kisvesi altında sunmuş olduğu ‘modernizm’, Doğu insanı nazarında erişilmesi gereken en üst merhale olarak kabul edilmektedir. Cihat’ın da sözünü etmiş olduğu Ortaçağ sonrası Avrupa dönemi Ali Şeriati’nin bahsetmiş olduğu medeniyetlerin saldırı-güçlülük hali dönemlerine tekabül etmektedir. Ancak bu saldırı durumu günden güne etkisini kaybetmektedir. Batı düşünme tarzının diğer düşünme tarzlarına göre daha üstün olduğu tezi, günümüzde gerek Batı gerek Doğu zihniyetinde büyük bir sarsıntı geçirmektedir. Üstadın üzerinde durmuş olduğu Batı’nın yayvan suratı işte böylece gün geçtikçe dişlerini dökmekte ve siyasi, askeri olarak gücünü artıran İslam aleminin karşısında gücünü yitirmektedir. Yüzünün ikinci yarısı ise kendi tırnaklarıyla aşınmakta ve geçmişini hatırladıkça kendi benliğinden köşe bucak kaçmaktadır. Batı insanı bugün en ufak korku durumlarında dahi psikiyatriste başvurma eğilimde. Bu denli ödlek olmasının altında kendi tarihinde gerçekleştirmiş olduğu katliamların varlığından söz edebiliriz. Avrupa Tarihi’nin kıymış olduğu her can bugün batı insanının canını yakmaktadır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Batı bir müessese.Ama nasıl bir müessese?Üzerinde var olduğu topraklarda yaşamak gayesiyle önce insanı sömürmüş daha sonra makina üzerinde tahakkümünü kurmuş zorba bir müessese.Gücünü geçmişte işlediği cinayetlerden alıyor.O cinayetler üzerine bina ettiği ''uygarlık'', günümüze kadar Batı'yı taşıyabildi.Tabii burda sadece cinayetlerden doğan bir ilerleme söz konusu değil.Daha doğrusu meselenin tek başına böyle izah edilmesi namümkün.Evet, Batı çalıştı, araştırdı, fikre, ilme kafa yordu.Nihayetinde Adet-i ilahiyye istikametinde; çalışan karşılığını aldı.

 

Tüm bunlar olurken bir yandan da fikri cephede helezonlar çizdi.Sözümona ''aydınlandı.'' Aslında bu helezonlar onu fikri cephede bitirdi.Bu fikri planda çürüme bir yandan ahlaki müesseseleri kuruttu, çürüttü.İşte bu ahlaksızlıklar yine Batı'nın kendi imalatı kitle iletişim araçlarıyla cihana yayıldı.Düşünceyi böyle manipüle etti.

 

Her neyse artık Batı'nın alternatifleri kendini göstermeyi başladı.Tahakküm kurmakta güçlük çekiyor.Milletler bir uyanışın eşiğinde.En azından bir isyanın.Süreci izleyip göreceğiz.Ya da bazılarımız süreci izlemeyecek bizzat ona dahil olacaklar.Bu sitede ki siz kıymetli kardeşlerim gibi.Donandığınız fikir kumaşının kalitesi Batı'yı ve onun tüm unsurlarını ihtiva ediyor.Bu bakımdan ümitvar olmak lazım.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...