Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Gazi

Necip Fazıl Bir Ummandı...

Recommended Posts

24 Mayıs 2006 Çarşamba

> Hüseyin Türkoğlu

 

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, Necip Fazıl Kısakürek’in tarihi değiştiren kahramanların soyundan bir umman olduğunu söyledi. TGRT HABER TV’de canlı olarak yayınlanan “Çerçeve’den Yansımalar” programında Genel Yayın Müdürümüz Fuat Bol ile yazarımız İsmail Kapan’ın bu haftaki konuğu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan oldu. Prof. Doğan, Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in hayatı, fikri ve edebi çalışmalarının ele alındığı programda, Bol ile Kapan’ın sorularını cevaplandırdı. Necip Fazıl’ın vefatının 23. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen programda Üstad’ın gençliğin ruh mimarlarından biri olduğunu ifade eden Prof. Doğan, “Üstad’a göre sanat, Allah’ı aramaktır. Geri kalanı çelik çomaktır. Üstad, şiirde en üst merhaleye ulaşmıştır. O şiiri yazarken şiirin de sanatın da felsefesini yapmıştır. Ahlak, felsefenin bir alt koludur ve Üstad bu konuda ahlaki değerleri hep ön planda tutmuştur” dedi.

 

Önemli olan insandır

Divan Edebiyatı’nın insanı her zaman övdüğüne dikkati çeken Prof. Doğan şöyle devam etti: “Edebiyat aslında hayatın endam (boy) aynasıdır. Üstad, edebiyatı, insanın boy aynasında kendisini izlemesi olarak tabir etmiştir. Edebiyatı köklü olmayan milletlerin geçmiş bilinci olmaz ve kendisini algılayamaz. Burada önemli olan bin yıllık çınar olmaktır. Biz bu medeniyeti temsil eden bir milletiz. Divan şiirinde aşk, çözülememiş bir bilmecedir. Bu olay, ta Orta Asya’dan bugüne süregelen bir süreçtir. Edebiyatta kelimeler çok önemlidir. Kamus (sözlük) namustur. Milli olmadan evrensel olamazsınız. Gül, bülbül gibi kelimeler Farsça’dır, ancak artık Türkçe olmuştur. Bunları yok sayamazsınız.”

 

Fikir çilesi çekiyordu

“Aşk olmayınca meşk olmayacağı”nı ifade eden Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, “Beşeri aşk, ilahi aşkın köprüsüdür. ‘Güzele bakmak sevaptır’ sözü buradan gelir. Çünkü bütün güzellikler Allah’tan gelir ve kainatta güzellik esastır. Allah her şeyi güzellik üzerine yaratmıştır. Yani, ışık bir değerdir. Karanlık ise ışığın olmamasından kaynaklanır. Şairler de bu güzellik sıfatının bir tecellisi olarak, sanata yöneliyor. Allahü teala mutlak yaratıcıdır. Sanatçılar da Allah’ın verdiği bir özellikle yine Allah’ın yarattığı değerler üzerinden şiir, hat, gibi sanatlar meydana getiriyorlar” şeklinde konuştu.

Necip Fazıl’ın tarihi değiştiren kahramanların soyundan bir umman olduğunu ifade eden Prof. Doğan şöyle devam etti: “O kendine sığmayan, aşkın bir insandı. Üstad’ı üstad yapan ölüm ve ötesine ait düşünce ve ruh çarpıntısıdır. Onda müspet bir ihtiras vardı. Sık sık Milli Türk Talebe Birliği’ne gelir konferans verirdi. Oraya gelişi törensel bir hal alırdı. Çok farklı bir insandı ve toplulukları ateşliyordu. Şairlerde benlik duygusu gelişmiştir ve kendine güven olarak beliren bu duygu Üstad’da da görülüyordu. Bu varoluşun ispatı gibiydi ve Necip Fazıl’a da yakışıyordu. Tabi kendine has nazları vardı. Ancak konuşmalarında müthiş bir ateşleme gücü vardı.”

 

Gençliği yönlendiriyordu

Üstad’ın esas olarak fikir çalışmaları olduğunu belirten Prof. Doğan, “O fikir çilesi çekiyordu. Beynini kanatırcasına düşünüyordu. Dünya hayatı insan için bir gurbet hayatıdır ve şairler aşk derken bunu kasteder. Bugün aşk basit bir alakaya düşürülmüştür. Halbuki gerçek aşk yakıcıdır. Klasik edebiyatta bu işlenir ve aşkın ateşi birçok şiirde kainata sığmayacak şekilde yer bulur. Aşkın felsefi bir derinliği vardır. O mukaddes bir çiledir. Üstad’da da bu var” dedi.

Üstadın kendi düşünce değerlerinin oluşmasına sebep olduğunu söyleyen Prof. Doğan, “O karizmatik kişiliğiyle gençliği çok etkiliyordu. Ben de onun Sakarya Türküsü ile düşünce değerlerime kavuştum” dedi. Necip Fazıl’ın yeteri kadar anlaşılamadığını, kendisinin de bundan zaman zaman bahsettiğini ifade eden Prof. Doğan, “Üstad gaibi sorguluyordu. Kendi içine dönük bir sorgulama, nefs muhasebesi yapıyordu. Belli bir dönemden sonra ideolojik şiirler yazmış ve gençliği yönlendirmeye gayret etmiştir. Duygusal planda Üstad’ı anladık ancak onu bütünüyle kuşatamadık. Ruhunda ve kalbinde kopan fırtınaları göremedik. Üstad’ı anlayabilmemiz için öncelikle aynı dili konuşmamız gerekir. Halbuki O’nun kullandığı kelimelerin birçoğu şimdi artık kullanılmıyor” şeklinde konuştu. Üstad’ı tanımak için şiirinin tahlil edilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Doğan, “Şiirde mana ve lafız vardır. Üstad, şiirlerinde ruh ile maddeyi buluşturur gibi bu ikisini buluşturuyordu. Günümüzde ise manadan kaçar olduk. Böyle olunca da şiir zevki ölüyor” dedi.

 

 

> ‘Üstad’ı rahmetle anıyoruz...

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, Necip Fazıl Kısakürek’in “Çile” şiirinin yeterince anlaşılamadığını söylediğini hatırlatarak, “Üstad’ın, S. Abdülhakim Arvasi ile tanıştıktan sonra kendisini bulduğunu görüyoruz. Bu dönüşümü şiirlerinde de görmek mümkün” diye konuştu. Üstad’ın şiirlerinden örnekler de okuyan Prof. Doğan, Necip Fazıl’ın ustalıkla mücerret kavramlara müşahhas, müşahhas kavramlara ise mücerret manalar yüklediğini söyledi. Prof. Doğan sözlerini şöyle tamamladı: “Üstadın ‘Destan’ şiiri aynanın topluma tutulmasıdır. Bu şiirde gerek günümüzün ahlaki çöküntüsü ve gerekse ekonomik adaletsizlikleri gözler önüne sermiştir. Bir toplumun ruhundan koparılması bu şiirde en güzel şekilde ifade edilmiştir. Üstad’ı bir defa daha rahmetle anıyoruz.”

 

Türkiye Gazetesinden alınmıştır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar

 

Zaten Türkiye'deki en iyi edebiyat fakültesi İstanbul Üniversitesi'ndekidir. Ne Boğaziçi, ne başkası... Öğretim üyelerinin fikirleri takdire şayan olan nadir üniversite bölümlerinden. İstanbul Üniversitesi gibi bazı yönleriyle çöplüğü andıran bir kurumda nasıl olup da temiz kalabildiklerini merak ediyorum.

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstadı tarifte şimdiye kadar okuduğum en güzel yazı diyebilirim,bu sözlerin İstanbul Üniversitesindeki bir öğretim üyesinden duyulması şaşırtıcı gerçekten de...

Ayrıca bahsedilen Destan şiiri:

 

 

DESTAN

 

Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak!

Haykırsam, kollarımı makas gibi açarak:

 

Durun, durun, bir dünya iniyor tepemizden,

Çatırtılar geliyor karanlık kubbemizden,

 

Çekiyor tebeşirle yekun hattını afet;

Alevler içinde ev, üst katında ziyafet!

 

Durum diye bir laf var, buyurun size durum;

Bu toprak çirkef oldu, bu gökyüzü bodrum!

 

Bir şey koptu benden, şey, Herşeyi tutan bir şey.

Benim adım bay Necip, babamın ki Fazıl bey,

 

Utanırdı burnunu göstermekten sütninem,

Kızımın gösterdiği, kefen bezine mahrem.

 

Ey tepetaklak ehram, başı üstünde bina;

Evde cinayet, tramvay arabasında zina!

 

Bir kitap sarayının bin dolusu iskambil;

Barajlar yıkan şarap, sebil üstüne sebil!

 

Ve ferman, kumardaki dört kralın buyruğu:

Başkentler haritası, yerde sarhoş kusmuğu!

 

Geçenler geçti seni, uçtu pabucun dama,

Çatla Sodom-Gomore, patla Bizans ve Roma!

 

Öttür yem borusunu öttür, öttür, borazan!

Bitpazarında sattık, kalkamaz artık kazan!

 

Allah'ın on pulunu bekleye dursun on kul;

Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul.

 

Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa;

Yaşasın, kefenimin kefili karaborsa!

 

Kubur faresi hayat, meselesiz, gerçeksiz;

Heykel destek üstünde, benim ruhum desteksiz.

 

Siyaset kavas, ilim köle, sanat ihtilac;

Serbest, verem ve sıtma; mahpus, gümrükte ilaç.

 

Bülbüllere emir var: Lisan öğren vakvaktan;

Bahset tarih, balığın tırmandığı kavaktan!

 

Bak, arslan hakikate, ispinoz kafesinde;

Tartılan vatana bak, dalkavuk kefesinde!

 

Mezarda kan terliyor babamın iskeleti;

Ne yaptık, ne yaptılar mukaddes emaneti?

 

Ah! küçük hokkabazlık, sefil aynalı dolap;

Bir şapka, bir eldiven, bir maymun ve inkılap!

 

NECİP FAZIL KISAKÜREK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...