Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
kurşunkalem

Erdal Şen..yassıada Da Üstad'ın Mahkemeye çıkarılışı Ve Cevabı

Recommended Posts

Yassıada'daki dava konularından biri de ''örtülü ödenek'' ti.Uygunsuz para dağıtıldığı iddiasıyla Menderes sanık sandalyesine oturtulmuştu. Yassıada heyet örtülü ödeneklerden para alanlardan Necip Fazıl'ı şahit olarak mahkemeye çağırdı.Ünlü şair güçlü hitabetiyle Yassıada Makemesi başkanı Salim Başol'la ilginç bir diyaloğa girişti. Duruşma tutanaklarında Necip Fazıl 'la Salim Başol arasındaki konuşma özetle şöyle cereyan ediyor.

 

Başkan:Ne iş yapıyorsunuz?

 

Kısakürek: Bİrşey yapmıyorum.

 

Başkan:Sanıkları tanıyor musunuz ?akrabalık vesaire suretiyle şahitliğe mani bir haliniz var mı?

 

Kısakürek:Hayır.

 

Başkan:Örtülü ödenekten size muazzam yardım yapılmış,gerçi ceste ceste almışsınız.Hangi hizmete mukabil aldınız?

 

Kısakürek:Evet, ben örtülü ödenekden ben para aldım. Ne aldığımdan ziyede bir neden,ne yüzden aldığım mühimdir.Ben örtülü ödenekden methiyeci,kasideci, Eski roma cenazelerinde sahte ağlayıcıları gibi vicdan kiracısı olarak para almadım. Ve bunlardan hiçbirisini yapmadım.!943 ten 1960 a kadar taştan taşa vurulan,zindandan zindana sürdürülen mukaddesatçı.milliyetçi, Anadolucu,âhlakçı bir idealin himayesi yolunda para aldım ve bunu bir fikir hakkında en tabi...

 

Başkan:bu notları yazmışsınız,okuyorsunuz,okuyamazsınız,öyle olmaz.Ara sıra oraya bakarsanız...Sizden fazla alan gazeteci var mı,biliyor musunuz?

 

Kısakürek:Onu bilmem muhterem reisim.Şunu bilirim ki,ilk Türk gazetesi olan Takvi-i Vekayi'den bugüne kadar fikre müstenit bir tek gazete mevcut değildir ki ,şu veya bu şekilde hükümetten yardım görmesin.

 

Başkan:Yazı yazmak şu şekilde olmaz.

 

Kısakürek: Bu,kemmiyetten ziyade keyfiyet meselesidir.bu yazıları niçin yazmış olduğumu söyleyeyim. Adnan Menderes'le ilk temasım 1951 senesinde İzmirde verdiği bir bayanla başlar.Çünkü ben o zmanda muhaliftim.Zatıâliniz bana bir dava dolayısıyla 15 dakikada beraat kararı verdiniz.Adaletin ulvi simasını ben o zman sizde gördüm.

 

Başkan:Malum beyanından bahsettiniz,bu neydi?

 

Kısakürek: Bu İzmir de Müslümanlara karşı olan beyanı idi.O zaman ümidimizin mihrakı olarak gözümüze Adnan Menderes'i getirdik.

 

Başkan:Bundan da din istismarcılığı çıkıyor.

 

Kısakürek:Samimi bir adam istismarcı olamaz.Samimi olan herşeye istismardır demek mümkündür..1952 de Ankara'ya gittim.Çok yakınlık hissttiğim Tevfik İleri ile temas ettim ve günlük Büyük Doğu'yu kurdum.

 

Başkan:Üniversite gençliği ki, süt gibi temizdir.Onlar sizin yazış istikametinizi beğenmiyorlar. Geçici buluyorlar,zaman zaman protesto etmişlerdir.

 

Kısakürek:Üniversite gençliğinin bana gerici diyen kısmı,sesi fazla duyulan ve önde görülen kısmı. Üniversite gençliğinden on binlerce gencin benim idealime bağlı olduğunu;fakat sesini yükseltemediğini yakınen bilenlerdenim...

 

Başkan: İdealiniz nedir?Formüle edin.

 

Kısakürek: İdealimi arz edeyim: Garb'ın bütün müspet bilgilerini rönesans anlayışı içinde almak ve Şark'ın ruhunu aynen muhafaza etmek,bu inanca sahip etmek ve din aslına sahip etmek,bütün hakikat ve gerçeği idrak etmek,dinin paklığını ve saffetini ,asaletini Garb'ın büyük kafasında tekamül ettirmek ve bu ruha tatbik etmektir..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...