Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Hayy bin Yakzan

“cevahir “ Necip Fazıl Özel Sayısı…

Recommended Posts

http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=1479

 

 

Bu derginin peşine düşmek lazım!

 

Necip Fazıl, hakkında en çok özel sayı veya özel dosya yayınlanan şairlerimizin başında gelir. Türk Edebiyatı dergisinin Temmuz 1983 (S. 117) “Necip Fazıl Anıt Sayısı”, Mavera’nın Temmuz/Ağustos/Eylül 1983 (S. 80/81/82) “Necip Fazıl’ı Rahmet Özel Sayısı” bu yolda dikkat çeken ilk dergi yayınlarıydı. Sonraki yıllarda bunlarda artış gözlendi. Bunlar arasında ilk akla gelenler şöyle sıralanabilir: Yitik Düşler dergisinin Mayıs 2002 “Necip Fazıl Sayısı”, Hece’nin Ocak 2005 (S. 97) “Düşünce, Tarih ve Bir Coğrafya Tasarımı Olarak Büyük Doğu ve Necip Fazıl Kısakürek” sayısı ile Yedi İklim’in Mayıs 2005 (S. 182) “Doğumunun 100. Yılı Kutlamalarının Son Ayında Necip Fazıl Özel Sayısı”, Ay Vakti dergisinin Haziran 2008 (s. 93) “Necip Fazıl ve Esas Duruş Özel Sayısı”, Yeni Dünya dergisinin Mayıs 2009 “Necip Fazıl Özel Sayısı”…

 

Cevahir’in, “Üstad’a Özel” sayısı, bu halkaya eklenen son dergi olarak edebiyatseverlerin, özellikle de Necip Fazıl hayranlarının ilgisini çekecektir…

 

 

 

Peki, Niçin?..

 

Bursa Ali Osman Fen Lisesi’nin Cevahir’ini diğer özel sayılardan ayıran yönlere dikkat çekmek gerekir burada.

 

Öncelikle, bu bir öğrenci dergisi. Necip Fazıl’ı, onun dünyasını, hayat memat anlayışını genç yaşta kavramaya çıkan zinde beyinlerin dergisi. Onların bu taptaze Necip Fazıl yorumunu niye ıskalayalım?

 

İkinci olarak, Necip Fazıl ile ilgili bir yerlerde unutulmuş kalmış bazı bilgileri genç kardeşlerimin bu dergisi yeniden gün yüzüne çıkarıyor. Onları tekrar kültür dünyasının tedavülüne sevk ederek dikkatlere sunuyor. Böylece, üstadın açtığı yol işlek hale geliyor.

 

En iyisi de, bu dergide bir takım akademik yaklaşımlara uzak durulmuş, böylece durağan bir hâlden ziyade, devinim ve hareket dolu bir yürüyüş öncelenmiştir…

 

 

 

Cevahir’de Neler Var?!

 

Cevahir’e öğretmen ve editör olarak katkı sağlayan Mehmet Ateş önsözde şunları söylemiş: “Necip Fazıl, kendini milletine adayan, onlar için çile çeken ve bunu vicdanlara taşıyan büyük bir dava adamıdır. Necip Fazıl bu yönüyle kendi döneminde ve sonrasında haklı olarak adeta abideleştirilmiştir. Bizi biz yapan değerlerimizi, inancımızı, duyarlılıklarımızı, hayata bakış açımızı, klasik yöntemlerin dışına taşarak onurlu millet olmanın vazgeçilmez temellerini bize en iyi biçimde sunmasını bilmiştir.”

 

Cevahir bu önsüzü müteakip “Seksen Yıllık Ömrün Çilesi” başlığıyla Üstad’ın biyografisine yer veriyor. Ardından “Necip Fazıl’ın Edebiyatımıza Etkisi”, “Necip Fazıl’ın Fikir Özellikleri”, “Necip Fazıl Kısakürek Şiiri, Sanatı, Aksiyonu” gibi yazılarla devam ediyor.

 

 

 

Metin Önal Mengüşoğlu ile Necip Fazıl üzerine söyleşi…

 

Cevahir’in en önemli çalışmalarından birisi Mengüşoğlu ile Üstad üzerine yapılan söyleşidir denilebilir. Fen Lisesi’nin üç öğrencisi tarafından (Maalesef bir eksiklik: Bu genç kardeşlerimizin fotoğrafları bulunmakla beraber isimleri belirtilmemiş.) yapılan söyleşide Mengüşoğlu’na şu tarzda sorular sorulmuş: Necip Fazıl’ın edebiyatımızdaki yeri, bir döneminde yazdığı şiirleri reddediş sebepleri, günümüz şair ve yazarlarına etkisi, nüktedanlığı, Nazım Hikmet’le mukayesesi, gençliğe verdiği mesajlar…

 

Burada, Mengüşoğlu’nun cevaplarından kısa bir alıntı yapalım. Üstad’la tanışıp tanışmadığı hususundan:

 

“Galiba 1963 yılıydı. Malatya’da lise birinci sınıftaydım. Bir dernek Necip Fazıl’ı konferansa davet etmişti. Ben de o derneğin kültürel faaliyetlerine sıklıkla katılıyordum. Esasen o yıllarda bir lise talebesinin böyle siyasi içerikli derneklere gitmesi oturumlara katılması resmen yasaktı. Bu yasak hem ailelerimiz hem de okul yönetimleri tarafından ciddi biçimde takip edilirdi. Ben bu yasağı delen talebelerden birisiydim. İşte bu cesaretim, benim erken yaşta Necip Fazıl ve daha nice sanat ve düşünce adamıyla tanışmama sebep olmuştu.”

 

Mengüşoğlu’nun bu cevabının devamında ilginç bir hatıra var. Onu, okuyucuya bırakıyoruz…

 

Diğer Yazılar…

 

Necip Fazıl Öyküsünün Türk Öykücülüğündeki Yeri, Necip Fazıl’dan Nükteler, Necip Fazıl’dan Nazım Hikmet’e Mektup Var, Necip Fazıl ve Öğretmen, Büyük Üstad’ın Vasiyeti, Orhan Okay ile Necip Necip Fazıl Kısakürek’in Sanatı, Şiiri ve Poetikası Üzerine söyleşi,Necip Fazıl Hakkında Çıkan Kitaplar, Bir Adam Yaratmak’ın Yeniden Sahnelenmesi Münasebetiyle Necip Fazıl Tiyatrosu… Bu yazılar da Cevahir’de yer alıyor.

 

Derginin son sayfalarında Necip Fazıl’ın albümünden yapılmış bir fotoğraf sergisi bulunmaktadır. Demek ki, Cevahir’in bu özel nüshasını bulup okumamız için pek çok sebep var. Peki, bu dergiyi bulmanın yolu yordamı nedir? Adres şöyle: Ali Osman Sönmez Fen Lisesi, Demirtaş Mah. Osmangazi, BURSA. Tel: 0 224 262 24 01.

 

Cevat Akkanat haber verdi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...