Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
kurşunkalem

HekİmoĞlu İsmaİl

Recommended Posts

Bundan yıllar önce Efes harabelerini gezmeye gittim. Dedim ki, "Bir zamanlar mağmur olan beldeler; neden viran oldunuz?" Arkeoloji ve tarih kitaplarına baktım, araştırdım. Çok güçlü medeniyetler kurulmuş, çok güzel mabetler yapılmış. Fakat bunun yanı sıra içki tanrısı, kumar tanrısı, cinsellik tanrısı gibi putlaştırılmış zevkler, orada taş haline getirilmişti...

 

"Tamam", dedim, "Efes'i viran eden, işte bu batıl, putlaştırılmış tanrılardır."

 

Ey insan, yolun harabelere, viranelere, Efes, Bergama, Truva gibi yerlere düşerse buraları iyi gez. Gezerken düşün ve araştır. Neden buralar virane olmuş, neden buralardaki halk helâk olmuş? İşte o zaman heykellere dikkat et. Sonra başını etrafa çevir, heykeller gibi gezen, his bakımından taşlaşan, kendini arzularının ipine bağlayan, arzularına kul-köle olanlara bak; beldelerin viran olacağını hatırına getir. Sonra git tarihe sor. Neden bazı milletler yok olmuş, neden bazı beldeler yıkılmış? Sodom Gomore, Lut kavmi, Âd kavmi, Semud, Firavun kavmine ne olmuş? Haramların sıralandığı rafları, vitrinleri düşün. Haram imal eden, haram satan insanların vurdumduymazlığını, nice haramları mecbur edip farzları yasaklayan rejimlerin sonunun neye lâyık olduğunu hatırla ve de ki: "Başımıza taş yağmıyorsa, taş gibi kaya gibi dolular yağmıyorsa bu, Allah'ın bir lütfudur, insanların akıllarını başlarına almaları için bir fırsat ve mühlet vermedir!.."

 

İslamiyet'ten uzaklaşan, insanlıktan uzaklaşır; Darwin'in de dediği gibi, maymun çocuklarına döner!..

 

Geçenlerde bir arkadaş dedi ki: "Ağabey, Sultanahmet Meydanı'nda turistlerle yerlileri ayırmak mümkün değil. Neden başımıza kıyamet kopmuyor?" Dedim ki: "Sen Sultanahmet Meydanı'na bakmışsın. Fakat, saçının bir tek telini göstermeyen hanımlar da var. Allah her şeyi birden görüyor. Dünya üzerinde sevap işleyenlerin sayısı günah işleyenlerin sayısından fazla olduğu için kıyamet kopmuyor. Bu orantı tersine dönüştüğü vakit, kıyameti bekleyebiliriz."

 

Necip Fazıl diyor ki,

 

Günah, günah, hasat yerinde demet;

 

Merhamet, suçumdan aşkın merhamet!

 

Olur mu, dünyaya indirsem kepenk,

 

Gözyaşı döksem, Nuh tufanına denk?

 

Bugünün sefaheti insanları içine alıp eritmeye başladı. Buna kim dayanırsa kurtulur. Kim de bu sele kapılırsa... Gider, Allah muhafaza...

 

İnsan aklının en önemli vazifesi, İslamiyet'i öğrenmek, anlamak ve yaşamaktır. Ey akıl, bu yolun neresindesin?

 

Üstad Bediüzzaman'ı ziyarete gittiğimizde, "Ümitsizliğe düşme. Çünkü gübreli topraklarda büyük ağaçlar yetiştiği gibi, bozulan insanların içinde de büyük adamlar yetişir. Her şey zıddı ile kaimdir. Hindistan'da İmam-ı Rabbani'yi, Moğol istilasında Mevlânâ Celaleddin'i yetiştiren Allah, maddi ve manevi dünyanızı cennet edenleri gönderecektir, gözünüzü dört açın!" diyerek, parmağını gözüme uzatmıştı..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Namazda okunan ayetleri,

hayata kim tatbik edecek?

 

Allah önümüze çetin bir imtihan koydu.

Bu imtihan şudur: Parada, malda, elimizdeki maddi imkânlarda Müslüman’ca hareket ediyor muyuz? Parada, malda Müslüman’ca hareket etmeyen, dünyada da ahirette de on para etmez.

Böyle deyince bazı arkadaşlar, “Bütün servetimizi İslam’a mı verelim?” diyorlar. Hayır. Kastımız, bir Müslüman’ın parasını yemeyin, birbirinize ihanet etmeyin, birbirinizi kandırmayın, bankalar kadar doğru olun, emanete hıyanet etmeyin… Bunun gibi şeyler.

 

Zannediyoruz ki, ahirette yalnızca kılmadığımız namazların hesabı sorulacak! Halbuki bu gibi maddi meselelerin hesabı çok ağır... Çünkü bu konularda hata edilirse, dinin temeli sarsılıyor. Namaz kılmayan, kendine eder. İslamiyet’e zarar veren, Allah’ın hakkını yer!.. Ahirette de Allah’la karşı karşıya gelecek!..

 

Yunus Emre, şeyhinin dergahına yıllarca odun taşımış. Bir gün olsun o kapıdan içeri eğri odun sokmamış. Bu durumu ibretle izleyen şeyhi bunun sebebini sorduğunda Yunus Emre demiş ki, “Bu kapıdan içeri doğru olmayan giremez.”

 

Çok sinirli ve hırslı bir arkadaş tanıyordum. Bu arkadaş, İslam’ı hakkıyla yaşamaya karar verdiği zaman ilk iş, kimi kandırmışsa, kimin parasını almışsa, nereye borcu varsa gitti onları bir bir ödedi. O arkadaşa ateist bir tanıdığı şöyle demiş; “Senin gibi bir eşeği, bu din adam ettiyse demek ki İslamiyet yüce bir dindir.”

 

Küçük küçük dükkanlarla dolu şehirler gezdim. Bu küçücük dükkanların arkasında itimatsızlık yatıyordu. Dindarlar birbirlerine itimat edemedikleri için, işlerini birleştirememiş.

 

Ben dünyayı dolaşmış bir adamım. Gördüm ki, Avrupa’da, Amerika’da başarılı olan şirketler, müesseseler varsa, hepsini ayakta tutan, İslam ahlakıdır.

 

Said Nursi hazretleri diyor ki, “Eğer biz İslamiyet’i ef’alimizle (fiilen) yaşasak, sair dinlerin mensupları, cemaatler halinde İslam’a girecektir.”

 

Almanya’da, Müslüman Almanlar Cemiyeti’ne gittim. Hangi Müslüman Alman’la konuştumsa çoğunlukla söyledikleri şu oldu: “Ben, Müslümanlara bakarak Müslüman olmadım. Kur’an’ın tefsirini okuyup Müslüman oldum.”

 

Amerikan Harp Okulunda bir öğrenci, gece yatağının içine yastık koyarak yatakhaneden kaçıyor. Yani yatakta yatıyormuş görünümü veriyor. Nöbetçi subay bakıyor ki yastık konmuş, öğrenci yok. Hemen not tutuyor. Ertesi gün genci okuldan atıyorlar. Genç diyor ki, “bir gün firar ettiğim için benim hayatımı yakmanız adalet midir?” Okul komutanı diyor ki “sen kaçtığın için değil, bizi kandırmak istediğin için atıldın.” “Amerikan subayı kimseyi kandırmamalı!”

 

Avrupa’da Mersedes fabrikasını gezmeye gittik. Orada bir şahsa sordum, “bu fabrikayı ayakta tutan ne?” Bana dedi ki, “insanlar doğru, çalışkan, işini biliyor, mesaiye dikkat ediyor.” Arkadaşlara dedim ki, “arkadaşlar, bunların hepsi İslam ahlakının esasları!.. Muhammed-ül Emin’in ümmeti emanete hıyanet ederse, ticari hayat, kapitalistlerin, sosyalistlerin elinde olursa, İslamiyet camilere hapsedilmiş olmaz mı?” Bazı arkadaşlar ağladı, “ne yapalım ağabey, söyle!”

 

Bugünkü Müslümanların ekserisi ibadet deyince namaz, oruç gibi şeyleri anlıyor. Elbette bunları yapacağız fakat namazda okunan ayetleri, hayata kim tatbik edecek?

 

 

Hekimoğlu İsmail

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...