Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
kurşunkalem

İhsan Dağı

Recommended Posts

Biliyorum, birçoğunuz başlığı anlamadınız. Ben de yeni öğrendim. Aynı cümleyi İngilizce, Fransızca veya Almanca yazsaydım, en azından birini, okur yazar her Türk anlayacaktı.

Oysa bin yıldır birlikte yaşadığımız, kardeş olduğumuzu söylediğimiz, etle tırnak gibi bütünleştiğimizi iddia ettiğimiz Kürtlerin dilinde yazınca kimse anlamıyor. Bu, övünülecek bir 'cehalet' olamaz.

 

Bin yıldır birlikte yaşıyoruz, ama Kürtçe bilmiyoruz; az da olsa bilmiyoruz. Kürt kökenli olduğunu bildiğimiz bir komşumuza 'günaydın', iş arkadaşımıza 'nasılsın?', sevdiklerimize 'seni seviyorum' diyemiyoruz Kürtçe. Daha da kötüsü, 'onların dili'ni birazcık da olsa konuşmak aklımıza bile gelmiyor, bırakın bunun için özel bir çaba göstermeyi...

 

Ne hakça ne de kardeşçe bir durum bu. Hepsi Türkçe bilen, bilmek zorunda olan Kürtler (kardeşlerimiz!) üzülmezler mi buna? Kırılıp darılmazlar mı?

 

Gelin itiraf edelim: Devletin 'homojen Türk milleti' varsayımı hepimize (Türklere) kolay geldi. Herkes Türk'tü; herkesin Türk olmasını, Türkçe konuşmasını bekledik. Devlet destekli bu beklentiye karşılık verip Türkçe öğrenenlerin Türkçesiyle de dalga geçti kimimiz.

 

Adeta Kürtçe diye bir dilin var olduğunu unuttuk, görmezden geldik. Hatta Kürtçenin sokaklarda bile konuşulması yasaklandığında kılımızı kıpırdatmadık. Kör, vurdumduymaz kaldık... İçimizdeydi onlar, birlikte yaşıyorduk, ama onlar bizim gibi oldukları, bizim dilimizi konuştukları sürece bizdendi. Kürtçe konuşmayı, yani kardeşlerimizin anadillerini, yani en doğal, en insanî farklılıklarını 'ayrılıkçılık'la eş tuttuk.

 

Bir Kürt'le bir Türk'ü birbirinden farklılaştıran tek şey, dil. İşte o dilin bizi ayıran şey olmasını istemiyorsak, o dili paylaşmamız, ortak kullandığımız bir değere dönüştürmemiz gerek. Neden ortaklaşamıyoruz bu dili? Yüzyıllardır birlikte yaşarken, yakın akrabalar olmuşken Kürtçeyi bu denli 'yabancı', dışımızda görmek hiç de normal değil.

 

Kürt meselesi önemli ölçüde bir Kürtçe meselesi. Kürtçeyi doğal, meşru, normal ve bizden görmeden birlikte yaşama irademiz ve isteğimiz sağlam bir temele oturamaz.

 

Tamam, Kürt sorunu toplumun değil, devletin yarattığı bir sorun. Toplumsal düzeyde Kürtlerle Türkler arasında ciddi bir şiddet ve nefret ortaya çıkmadı. Kabul, bu sorun 'Türkler'in değil 'devlet'in sorunuydu ve çoğul bir emperyal toplumsal bakiyeden homojen bir ulus ve devlet yaratma projesinden kaynaklanmıştı. Ama toplum bunun neresindeydi? Halkın, bin yıldır birlikte yaşadığı Kürt kardeşlerine devletin yaptıkları karşısında takındığı duyarsız, vurdumduymaz tavrın hiç mi payı yoktu sorunun derinleşmesinde?

 

SETA ve Pollmark'ın geçen hafta açıklanan Türkiye'nin Kürt Sorunu Algısı araştırmasının ilginç bulgularından biri de Kürtçeye ilişkin. Türk kökenli yurttaşların % 52'si 'Kürtçenin kullanımına yönelik yasakların kalkmasını kabul edilebilir' bulmuyor. Aynı araştırmada Türklerin % 34'ünün, Kürtlerin de % 67'sinin 'yakın akrabaları' arasında Kürt ve Türklerin olduğunu öğreniyoruz. Bu kadar kaynaşmış, akrabalaşmış bir toplumun Kürtçeye bu kadar 'yaban' kalması çok şaşırtıcı değil mi?

 

Bence önümüzdeki süreçte sadece devletle Kürtler barışmakla kalmamalı, Kürtlerle Türkler de yeniden 'tanışmalı'. Türkler, Kürtçeyi damadının, gelininin, torununun, yeğeninin, halasının, dayısının dili, yani 'kendi' dili olarak görmeli. Kardeş dediğimiz, evlilikler yaptığımız, akraba olduğumuz insanların diline bu kadar yabancılık anlaşılır ve açıklanabilir bir durum değil. Bugün her Kürt Türkçe konuşurken Türklerin üç beş cümle bile Kürtçe konuşamamaları kabul edilebilir bir kardeşlik türü müdür?

 

Şairin dediği gibi 'anadilin, elin ayağın kadar senin, ana sütü gibi tatlı', ana sütü kadar helal... Gelin öğrenerek, Kürtçeyi 'ayıran' değil 'birleştiren' bir ortak değere dönüştürelim. Öğrenmeye de bu cümleyle başlayalım: Ez jı te hez dıkım. Yani, seni seviyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ahmaklıkla dolu bi yazı bu. yazının sahibi necidir neye hizmet ediyo bilemiyorum ama çok saçmalamış .

herkes canının istediğini sever. istemediğini sevmez! nasıl bir mantıkki bu gönle hitap ediyo kendince,

falanı felancayı sevmeliyiz......

ne alakaya. harbiden saçmalığın ağa babası bu tabiri caizse. adam adam değilse babamınoğlunu bile tanımam.

he yıllarcada su empoze edildi beyinlerimize 'türk kürt kardeştir' kim kiminle kardeş olursa olsun beni bağlamaz . ben artık biliyorumki ANCAK MÜMİNLER KARDEŞTİR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Çok fevrice bir yorum hafakan kardeşim...Tabi ki herkesin kendi fikri..

İhsan Dağı burda bariz olarak kimsenin birbiriyle bir problemi yok diye vurgulamaya çalışmış.Kürtlerin müslüman olmadığını hiç duymadım bugüne dek.Benim yengemde bir kürttür ve gayet iyi bir müslümandır.

Haklı haksız ayırt edişi sadece kürtlere yönelik değil, herkes için geçerli bir tabir değil midir?

Yazar burada yazarlığını yapmış ve fikrini söylemiş,herkesin birbirini sevmesi gerektiğini..

Elbette ki fikirler beğenilmeyebilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

benim bakış açım bu şekilde sevgli kurşunkalem. yengeniz kürt olabilir saygı duyarım hatta sizde olabilirsiniz . kürtleri dışladığım yok dikkat edin. benim çevremdeki kürtleri saysam şaşırırsınız belki..maksat sırf kürt olduğu için kişileri dışlamak geri planda bırakmak istemek değil. müminse kardeşimdir. tanımam ötesini. he arkadaşımdır komşumdur olabilir belki ama kardeşlik vurgusunun altını çizmek isterim. işe birazda islami yönden baksak daha kolay olucak belkibişeyler! Rabbim herşeyin hayırlısını versin. konuş konuş çıkamayız bu işlerin içinden.

NEFİS, KİBİR, DÜNYEVİ ÇIKARLAR, SİYASİ OYUNLAR , RANTLAR, V.S VARDA VAR BU İŞLERİN İÇİNDE.

hangibirini konuşcaz hangi birinle başedicez.

YOL ONUN VARLIK ONUN GERİSİ HEP ANGARYA..........

 

(Yüreği sımsıkı Allaha asılı. görmek istiyorum bugece rüyamda üstad necip fazılı . hayırlı geceler herkese) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...