Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
HİÇ

Bir Hayreddin Karaman Klasiği Daha!(Kadınlar Her Durumda Kuran Okuyabilir!)

Recommended Posts

hayat sana ve senin gibilere güzel karaman, ne umrunda ki senin, umursadığın birşey söyle bana. aklın sıra formül sundun, çözüm getirdin değil mi? yazıklar olsun İslama aykırı görüş beyan eden sen ve senin gibilere...

 

 

 

Kur'an okumak için abdest ve başörtüsü gerekli midir?

Kur'an-ı Kerim'i okurken veya dinlerken hanımların başlarını örtmeleri bir din hükmü (vacib, sünnet vb.) değil, bir âdâb (islâmî görgü kuralı)dır. Başını örtmeden okuyan ve dinleyen günaha girmez.

 

Abdesti olmayan veya yıkanması gereken bir müslümanın Kur'an-ı Kerim'e (Mushaf'a, Kur'an cüzüne, yazılı âyete) dokunmasının ve bunları okumasının caiz olup olmadığı konusunda İslam alimleri, ilgili deliller müsait olduğu için ihtilaf etmişler, farklı yorumlar yapmışlardır. Çoğunluğa göre abdestsiz okumak caizdir, fakat dokunmak caiz değildir. Bazı alimlere göre ise dokunmak da okumak da caizdir.

 

İbn Hazm "Kur'an'ı okumak, tilavet secdesi, Mushaf'a dokunmak ve Allah'ı anmak; bunların hepsi abdestli olana ve olamayana, cünübe ve hayızlı olana caizdir" diye başlık attıktan sonra genel delilini şöyle açıklıyor: "Bunlar hayırlı işlerdir, teşvik edilmiş, sevap vadedilmiş fiillerdir; bunların bazı hallerde yapılamayacağın söyleyenlerin delil getirmesi (delil ile isbat etmeleri) gerekir". İbn Hazm karşı tarafın ileri sürdükleri delilleri ise ya sahih olmayan rivayetlerden ibaret oldukları veya hükme delalet etmedikleri gerekçesiyle reddetmekte, sahabe ve tâbiûn müctehidlerinden kendi ictihadını destekleyen örneklere de yer vermektedir.

 

İlgili kaynaklara bakıldığında görülüyor ki, "kadınların özel hallerinde namaz kılamayacakları ve oruç tutamayacakları" konularında ittifak (icmâ) var; "mescide girme, Kur'an'a dokunma ve onu okuma, zaruret halinde tavâfı yapma" konularında ise ihtilaf edilmiş; çoğunluk bunları caiz görmemiş ama bazı fıkıh alimleri caiz görmüşlerdir.

 

Fıkıhta icmâ bağlayıcıdır, ama çoğunluğun görüşü bağlayıcı değildir. Meşhur dört mezhepte de bazan biri, diğerlerinin tamamına (bu mânada cumhura, çoğunluğa) muhalif olduğu halde mensupları -çoğunluğun ictihadını değil- tek kalmış olan mezhebin ictihadını uygulamaktadırlar.

 

Özel hallerinde kadınları kimse mescide girmeye, Kur'an okumaya.. zorlamıyor; ama onlar farklı (caiz diyen) ictihada uyar da bunları yaparlarsa yine kimsenin onları engellemeye veya kınamaya hakları olamaz.

 

Okullarda Kur'an okuma derslerinde çocukların abdest almalarında güçlük bulunduğunda -veya bu sebeple bu dersi almak isteyenlerin azalacağı anlaşılırsa- "abdestsiz olarak Kur'an okumak ve ona dokunmak caizdir" diyen ictihadı/fetvayı uygulamak uygun olur.

 

Peygamberimiz (s.a.) "Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin (sevdirin, sevindirin) nefret ettirmeyin" buyuruyor. Değişmez din kurallarını değiştirmeden, bozmadan kolaylaştırmak mümkün olduğunda bu yola gitmek -hele de çağımızda, bu günün şartlarında- bazen kaçınılmaz olmaktadır.

 

http://www.habervaktim.com/yazar/kuran-okumak-icin-abdest-ve-basortusu-gerekli-midir-49458.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karaman hoca biliyorsun havalar çok sicakladi. Malum küresel ısınmadan dolayı güneş ışınları direk geliyor,ozon tabakasında ciddi yırtılmalar,sökülmeler var. Ve ışınlar alnimin tam üstünde bakınız aha tam şurada par par parlıyor hatta başıma güneş geçiyor fena oluyorum,ayılıyorum,bayılıyorum,hafakanlar geçiriyorum. Hani son yıllar ramazan orucu da hep sıcak mevsimlere gelmeye başladı biliyor musun? Gerçi oruç tutuyor musun Karaman hoca? Dudaklarınız çat çat çatlıyor mu susuzluktan? İşte tam o hale düşüyorum. Midem desen açlıktan tsunami geçiriyor gibi oluyor. Lafı eveleyip gevelemeyim karaman hoca vallaha bak,kekeme falan da değilim. Bak ilminiz var hoca, hani fikih hocam sizin bir kitabınızı da okumam için önerdi. Ben sizi seve de bilirim karaman hoca. Şunu deyin hani bu kadar dil döktüm,hatta vakfınızdan burs verseniz ağzımla kuş da tutarım bakın buraya yazıyorum. Hani diyorum şey,sıcak dedim ya santigrat (bilmiyorum böyle mi yazılıyor) bir hayli yüksek oynuyor,diyorum ki gelin bir güzellik yapın;ben bu ramazan oruç tutmasam olur mu?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hayrettin karaman gündemde kalma ve dikkatleri üzerine çekmek, için zaman zaman bu denli saçmalamalar yapan birisi . onun küfre girip girmemek gibi bi derdi tasası olacağını hiç sanmıyorum! karala karaman karala!! fena yaparlar kabirde adamı! ki çogumuzun da bildiği gibi zaten ehli sünnet çizgisinden çoktan sapmıştır . şaşırmıyorum. ehli küfürün şerlerinden muhafaza etsin Rabbim.....

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...