Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]

GEVHERİ

Üye
  • Content Count

    1
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by GEVHERİ


  1. NECİP FAZIL’I ANLAMAK

     

    Akıl akıl olsaydı adı gönül olurdu,

    Gönül gönlü bulsaydı bozkırlar gül olurdu.(NFK)

     

    Necip fazıl deyince zihninde inkişaf eden ne varsa onlar kadar anlayabilirsin o’nu.ama kendisinin de üzerine basarak ifade ettiği gibi gönülden görebilmeyi bilmeden anlamak mümkün olmadığı gibi anlatmak da mümkün değildir..

    Aşk ile başlayıp aşk ile biten onlarca dizenin arasında kaybolmuşlukları ve her türlü sarhoşlukları evvelinden bilerek nihayetine kadar zihinde tahayyül etmektir necip.

     

    Evvelinde necip ne demektir onu bilmeden geçer üstadı anlamak.Her insan Necip kadar asil ve Necip kadar soylu olursa ancak o zaman ulaşır onun ulaştığı makam-ı şuaraya..O şuara makamıdır ki;gönülden esen nağmelerin samimiyet rüzgarının etkisiyle dizilişidir yan yana düzensiz bir düzenle.O düzen gözle görünen kısmının ziyadesinde gözle görülmeyen gönülde hissiyat ile anlaşılan deruni bir ezgi gibidir.O düzen ki; tatlı dizilişini her dinlediğinde geçen kısacık zamanda farklı bir muhteviyatla farklı bir dünyaya taşımaktır ruhu ve yaşamaktır o güruhu..

     

    Necip fazıl bazen siyah pelerinli adamdır. Gecenin en karanlık vaktinde sadece gözleri görünen bir siluet olarak gelir. O ışık saçan gözlerinden nice nağmeler dökülür.Necip Fazıl geçmişle geleceğe köprü kurup zihinleri canlandırmak için kaleminin son damlasına kadar Büyük Doğu’dur ve o sevdiği her düşüncenin oğludur..Yitirilmiş bir ömürde kaybolmuş bir bedende susuzlukla savaşırken iman’ın vermiş olduğu bekleyişle Çöle İnen Nur’dur.Sakarya’da türkü,Eminönü’nde yas,Karacaahmet’te ağlayan cansız gözlerdir….onu anlamak Bir Adam Yaratmaktır

     

    O yaşanmış duyguların anlatılmamış öykülerinde hayat bulan anlatılması zor bir Çile’dir.Zihin harmanının tefekkür ormanında yalnızlık ve sonsuzluğu ararken çile çekmektir.işte bu yüzden der ki:

     

    yaşamak zor ölmek zor erişmekse zor mu zor

    çilesiz suratlara tüküresim geliyor.(N:F:K)

     

    Onu anlamak sonsuzluğu aramaktır.ararken mükemmeliyetin kaynağını,deryanın büyüklüğünde kaybolmaktır ve arş-ı aladan yer yüzüne inen nur tanesi damlalara değil de damlaların kaynağına hayran kalmaktır..

     

    Bütün bunların ışığında necip fazılı anlamak Allahtan korkmaktır.öyle korku ki onu çok sevmekten hasıl olan tarifsiz bir korku..aşktan türeyen ve sevginin en büyük muadili olan korku..bu yüzden demiştir ki üstat:

     

    Aşk korkuya peçedir korkuda ona perde

    Allahtan nasıl korkmaz insan onu severde..(NFK)

     

    İşte bu yüzden Necip Fazıl’ı anlamak Allah’ı sevmek ve o’nu sevdiğin kadar ondan korkmaktır

     

    Mustafa GÖKBULUT

×
×
  • Create New...