Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]

arvasi derneği

Üye
  • Content Count

    1
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by arvasi derneği


  1. Muhterem Arkadaşların Abdülhakim Arvasi Hz ile İsmailağa cemaati arasındaki bağı nedir sualine bildiğimiz kadarıyla cevap vermek istiyoruz. Cevaba geçmeden önce Abdülhakim Arvasi Hazretleri ve onun mürşidi olan Seyyid Fehim Arvasi Hazretleri hakkında bilgi vermenin faydalı olacağını düşünmekteyiz. Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri Van iline bağlı Başkale kazasında doğmuştur.Dedesi Seyyid Muhyeddin olup bu zat da Seyyid Muhammedin oğludur.Bu zat da Seyyid Abdurrahman Arvasi hazretlerinin oğludur. Seyyid Muhyiddin Başkale müftülüğü vazifesini ifa etmiştir. Seyyid Fehim Arvasi hazretleri ise Van'ın Bahçesaray ilçesine bağlı Arvas köyünde tevellüd etmiştir. Bu köy günümüzde yaşayan bütün Arvasilerin ilk köyüdür. Seyyid Fehim Arvasi hazretlerinin babası Seyyid Abdülhamiddir. Seyyid Abdülhamid ise Seyyid Abdurrahman'ın oğludur. Görülüyor ki Seyyid Fehim ile Abdülhakim Arvasi hazetlerinin dedesi olan Seyyid Muhyeddin amca çocuklarıdır. Abdülhakim Arvas hazretleri tasavvufi terbiyesini Seyyid Fehim Arvasi hazretlerinden almıştır. Seyyid Fehim Arvasi hazretleri ise terbiyesini ve icazetini Seyyid Taha-i Hakkariden almıştır. O ise Mevlana Halid-i Bağdadi'den almıştır. İsmailağa Cemaatinin geldiği silsile ile Abdülhakim Arvasi hazretlerinin silsilesi ancak Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinde birleşmektedir. Bu bakımdan böyle bir yakınlık mevcuttur. Bunun yanında Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri geride sadece bir halife bırakmış olup bu zat da mürşidi Seyyid Fehim Arvasi Hazretlerinin oğlu Seyyid Muhammed Sıddık Arvasi hazretleridir. Fakat kendileri 1. Dünya Savaşı döneminde çeşme başında abdest alırken ermeniler tarafından şehid edilmiştir.Fakat Abdülhakim Arvasi hazretlerinin bunun yanında pek çok talebesi de olmuştur. Üstad Necip Fazıl Kısakürek ile Merhum Hüseyin Hilmi Işık Efendi bunlardan iki tanesidir.

     

    2- Seyyid Taha-i Hakkari hazretlerinin bir halifesi de Gavsul Azam Seyyid Sıbğatullah Arvasi hazretleridir.Seyyid Fehim Arvasi hazretlerinİ Seyyid Taha'ya götüren de bu zattır. Sıbğatullah Arvasi hazretleri ile Seyyid Fehim Arvasi hazretleri öz be öz amca çocuklarıdır aynı zamanda. Seyyid Sıbğatullah Arvasi hazretlerinin silsilesi belli başlı şu şekillerde devam etmektedir:

     

    a) Şeyh Abdurrahman-ı Taği ve onun evlatları (Norşin Medresesi)

    b) Şeyh Fethullah-ı Verkanisi ve evlatları (Abdurrahman-ı Tağinin halifesidir. Bu sebeple Gavsın silsilesini devam ettirmiştir.

    c)Muhammed Sami Erzincani(Abdurrahman-ı Tağinin halifesidir. Bu sebeple Gavsın silsilesini devam ettirmiştir. Erzincanda medfun bulunan Abdurrahim Reyhani efendi bu yolun mürşididir.)

    d) Şeyh Ahmed Taşkesani (Abdurrahman-ı Tağinin halifesidir. Bu sebeple Gavsın silsilesini devam ettirmiştir.)

    e) Şeyh Ahmed El Haznevi (Abdurrahman-ı Tağinin oğlu olan Şeyh Muhammed Dıyauddin'in halifesidir. Bu sebeple Gavsın silsilesini devam ettirmiştir.)

    f) Şeyh Seyyid Abdülhakim Hüseyni (Menzil Grubu)(Şeyh Ahmed El Haznevinin halifesidir.Bu sebeple Gavsın silsilesini devam ettirmiştir.)

     

    Detaylı malumat için www.arvasidernegi.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Saygılarımızla

×
×
  • Create New...