Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]

sûz-i dil

Üye
  • Content Count

    6
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by sûz-i dil


  1. Ahmet Turan Alkan gerçekten de günümüzün en önemli yazarlarından. Olaylara bakış açısıyla ve üslubuyla okumaktan müthiş bir zevk aldığım nadir yazarlardan. Bir taraftan mizahî yaklaşımı, diğer taraftan da lafı gediğine oturması bakımından rakipsiz bir yazar. Köşe yazıları kadar kitapları da oldukça güzel ve okumaya değer. Özellikle "Gemilerde Talim Var" adlı kitabını haddimin fevkinde olarak tavsiye etmek istiyorum.


  2. Yapmıştır ya da yapmamıştır, doğrudur ya da yanlıştır, komplodur ya da değildir, iftiradır ya da gerçektir...

     

    Hüseyin Üzmez zamanının heyecanlı gençlerindendi. İyi niyetli ama yanlış yöntemlerle bazı işlere kalkıştı ve bu yüzden Üstadımızın da aralarında olduğu masum insanlar çok sıkıntı çekti. Ahmet Emin Yalman olayından bahsediyorum. Hüseyin Üzmez bu adama suikast düzenlemiş fakat başarısız olmuş ve o zamanın Türkiyesi'nde irtica çığlıklarının ayyuka çıkmasına ve birçok masumun canının yanmasına sebebiyet vermiştir. Eğer bu suikast Ahmet Emin Yalman'ın ölümüyle sonuçlansaydı, başta Üstadımız olmak üzere o kadar masum insan ölüme dolaylı ya da dolaysız sebebiyet vermekten ömür boyu hapse düşecekti. Ne alakası var diyeceksiniz.

     

    Bu adam televizyon programlarına çıktı. Birkaç defa izledim. Çeşitli konularda, söyledikleri hiç kaale alınmayacak insanlarla atıştı durdu. Sesini yükseltti, hakaretler etti, hakaretler gördü falan filan ama en önemlisi bu adam reyting kurbaı oldu ve bunu bizzat kendisi bilerek yaptı. Bilerek ve isteyerek kendini teelvizyon programlarında retyinge kurban verdi. Zarara rızasıyla girene merhamet edilmez!

     

    Gençliğindeki heyecanının hâlâ geçmemiş olmasına yorabiliriz bu durumu ama sırf bu huyu yüzünden bu adamdam pek hazzetmem. Mü'min, akıllı insandır ve akıllı insan aynı delikten yılana iki defa sokulmaz. Dediğim gibi komplodur ya da değildir bilemem ama bu adam hakkında söylenenlere her zaman şüpheli yaklaşmışımdır.

     

    Ve son bir temenni, inşaallah komplodur çünkü yine masum insanlar yargısız infaza kurban gidiyor!


  3. Çile, aynı adı taşıyan kitabın ilk şiiri ve bu şiirinin Üstad'ın en önemli eseri olduğu (şiiri değil, eseri) kanaatindeyim. Esseyid Hazretleri ile tanışmasının ardından yaşadığı ruh halini, iç karmaşasını, çıkmazlarını, sorgularını, hesaplarını, hesaplaşmalarını ve en önemlisi de çektiği çilesini müthiş bir dille ve müthiş ötesi bir gerçeklikle anlatmıştır bu şiirinde.

     

    Şiir ilk kıtasından son kıtasına tamamen bir bütünlük içindedir ve sanki Üstad'ın çıktığı, en başta kendisiyle mücadele ettiği ve canavarla dolu bu dikenli yoldaki sehayatini gözler önüne sermektedir.

     

    Bana göre en can alıcı kıtası Yeni Mecmua dergisindeki haliyle "andante" kısmının son kıtasıdır:

     

    "Ne yalanlarda var ne hakikatta.

    Gözümü yumdukça gördüğüm nakış.

    Boşuna gezmişim, yok tabiatta,

    İçimdeki kadar iniş ve çıkış."


  4. Al eline bir değnek,

    Tırman dağlara, şöyle!

    Şehir farksız olsun tek,

    Mukavvadan bir köyle.

     

    Uzasan, göğe ersen,

    Cücesin şehirde sen;

    Bir dev olmak istersen,

    Dağlarda şarkı söyle!

     

     

    Değnek, dağa çıkmak için kullanılan bir destek... Zirveye çıkmak için basit ama önemli bir yardımcı. Yokuş yukarı çıkarken kuvvet alınacak bir araç. Şehrin mukavva köyden farksız olması ise, bütün haşmetine, hareketliliğine, hızına, gürültüsüne ve kargaşasına rağmen sessiz sakin bir köy olarak düşünülmesini ifade ediyor.

     

    Dağın zirvesine yaklaştıkça göğe de yaklaşmış olur insan. Şehirde dev gibi binaların, dev gibi caddelerin, sokakların ve dev gibi araçların arasında insan cüceden başka bir şey değildir kanımca ama şehirlerden ve içindekilerden daha büyük olan dağa çıktığı zaman insan dağla bütünleşir ve şehirdeki cüceliğinden kurtulur, bunu da Üstadımız'a göre en iyi şarkı söyleyerek yapar çünkü sesi yankılanır ve bütün her şeyin sesinden daha yüksek çıkar sesi.

×
×
  • Create New...