Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
onur1

Tiyatro Gösterisi Mi, Kandil Programı Mı?

Recommended Posts

Tiyatro gösterisi mi, kandil programı mı?

 

Kadir Gecesi akşamı ekranlara şöyle bir göz attım da, bütün kanallar bu gecenin maneviyatından ziyade reytinginden medet umar hale gelmişti. Eskiden belli muhafazakar kanallar dışında diğer ulusal yayın yapan kanallar dini geceler konusunda pek oralı olmaz, neredeyse görmezden gelirlerdi. Lakin baktılar ki bu kandil programları, dini geceler bayağı bayağı bir reyting alıyor, beğeni topluyor yavaş yavaş duruma angaje olmakta hiç gecikmediler.

 

Önceki akşam da olduğu gibi Atv’sinden Show TV’sine kadar hatta bu konularda en mesafeli yayıncılık anlayışı benimseyen Kanal D bile gecenin bir yarısında da olsa bu duruma ayak uydurmakta gecikmedi ve birer Kadir Gecesi Özel yayını yaptı. Hatırı sayılır bir reyting de yakalamış doğrusu Kanal D’nin programı. Muhafazakar çizgide yayın yapan kanalların bu konudaki başarısı ise zaten ortada. Ne de olsa bu konuda yıllara varan bir tecrübe ve işin ehli isimlerin emeği söz konusu. Ancak bu konuda henüz acemiliklerini üzerlerinden atmayı başaramamış olan diğer TV kanallarında durum biraz daha komedi.

 

Örneğin Atv’nin yayınladığı Kadir Gecesine özel yayında acemilikler, duruma yabancılıklar, tecrübesizlikler en sıradan bir izleyicinin gözünden bile kaçmayacak derecede barizdi. Bir kere programın Kadir Gecesi için mi hazırlandığı yoksa daha önceden herhangi bir amaçla yedeğimizde bulunsun lazım olur mantığıyla hazırlanmış paket bir program mı olduğu oldukça su götürür cinsten. Hatta zannımca büyük olasılıkla da bu niyetle hazırlanmış paket bir program.

 

Sonra dini literatüre hayli uzak, seslendirme yapanların an basitinden bir salavat-ı şerifeyi bile doğru söyleyemiyor olması olayı kaş yaparken göz çıkartan cinsten bir hale getiriyordu. Birde üstüne canlandırma havası verilmiş teatral anlatımlardaki abartı ve gereksiz ışık patlamaları olayı dini bir geceyi anmaktan ziyade fantastik bir tiyatro sahnesinin TV’ye uyarlanması gibi bir havaya sokuyordu. Hayli özensizce hazırlanmış ve samimi bir dilden uzak olan yapım bütün TV kanalları arasında yayınlanan programlar arasında bana göre en cılızı idi.

 

Bütün bunların üzerine ise anlatıcı olarak sahne alan yılların tecrübeli ismi, usta sanatçısı Ahmet Özhan’ın bile sunumu durumu kurtarmaya yetmiyordu maalesef. Atv’nin son dönemdeki kararsız yayın politikası bütünüyle Kadir Gecesine de yansımıştı böylece.

 

İyisi mi Atv ve benzeri yayın yapan kanallar madem bu konularda bir ilke imza attılar kişisel tarihlerinde onlara bir öneri, şayet ilerleyen zamanlarda bu tür yayınlar yapmaya devam edeceklerse ekranlarında, bu konuda muhafazakar yayın yapan kanalların ne yaptıklarını daha iyi anlayıp gözlemlemeli ve işi ehli isimlere teslim etmeli bir an önce. Aksi takdirde ne Hz. İsa’ya ne Hz. Musa'ya yaranamama durumuna düşmekten kendilerini kurtaramazlar…

 

Alinti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...