Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
barani

Sigara Ve Ikinci Kadın

Recommended Posts

Sigara ve İkinci Kadın

 

okan şahin

 

Aşağı yukarı 8 ya da 9 yıl önceydi, şoförler derneğinden yazılı bir evrak almam gerekiyordu. Yazılı evrakı hazırlayıp bana verecek olan yaşlı bir amcaydı. Evrakı bana hazırlarken sigara uzattım kendisine, almadı; iki gün sonra 8 yıl olacak bırakalı dedi ve ikramımı geri çevirdi. “Amca sen hala bırakmamışsın” dedim. Sigaraya olan alışkanlığının içmediği halde bu kadar sene sürmesini ve ondan uzaklaştığı günleri saymasına şaşırmıştım.

 

Aradan 7 yıl kadar bir zaman geçti şoförler derneğinin altındaki sigortacıdan arabanın sigortasını yaptıracam. Yıllar önce karşılaştığım amcayı yine gördüm. İnsanların simasını unutmamak gibi bir özelliğim var. İlkokul arkadaşlarımı şimdi bile görsem hatırlarım. Amcaya 7 yıl önceki sigara ikram etmemi ve iki gün sonra sekiz yıl olacak demesini anlattım ki “dediğin olay eski 17 gün sonra 15 yıl olacak” dedi ve beni yeniden şaşırttı. 15 yıl önce acil hastaneye kaldırıldığını, hemşirenin bir sözünün vida gibi beynine girdiğini, o sözü kafasından çıkarabilirse yeniden sigaraya başlayacağını anlattı.

 

Sigara alışkanlığı olanların ve bıraktıktan sonrasında da gün, ay ve yıl saymalarını biliriz. Tiryakiler daha iyi bilir. Öyle garip bir alışkanlık yapar ki zihni saniye bile meşgul etmediği zaman olmaz. Ondan ayrılma düşüncesi bile bu lanete alışkanlığı olanları korkutur. Garip bir durum yani.

 

Yine sigarayı bırakan kalp hastası bir insanın sigara üzerine konuşmalarına sohbet ortamın da getirdiği bir yaklaşım beni düşündürdü. Sigara ile yan yana gelen bir olgunun nasıl böyle bir gerçeklikle anlamlandırılmış olması bana ilginç geldi. “Metres gibi insanın bir saniye bile aklından çıkmıyor” demişti düşünceli düşünceli...

 

Burada hangisi hangisinin yerine geçiyor buna sizler karar verin. Ama bir gerçek var ki “sigara alışkanlığı ve ikinci kadın” bir erkeğin hayatın da olmazsa olmaz şeylerden. Tabi alışkanlığı varsa bu tür şeylere. Sigara bu iki alışkanlık içinde biyolojik olarak en tehlikelisi tabiki. İkincisinin ise bir gerçekliği olmasa bile gerçek ya da değil erkek yaşamında diline doladığı ve bir saniye bile hatırasını aklından çıkarmadığı tarafı var. Yani ikinci kadın da alışkanlık yaptı mı sigara gibi varlığı ya da yokluğunda zihni bir türlü bırakmaz.

 

Erkeklerin dünyasında kadın bir hayal olarak vardır. Hiç bir zaman da o hayali yakalayamaz. Bütün aşklarında meçhul bir kadını zihninde ürettiği o şablonun içine yerleştirir. Hiç bir kadın da bu şablonun içine yerleşecek kadar kusursuz olamadığı için erkek düşüncesinde yanılgı başlar ve yeni arayışların içine yönelir. Bu anlamda ikinci kadın gerçekte yoksa bile hayalde hep vardır.

 

İstekler dünyası herkesin içinde olabileceği, davetsiz bir şekilde içine düşülebileceği bir alandır. Böyle olunca isteklerimizin davranışlarımızın karşısında daha derin çağrışımları vardır. Çünkü davranışlar çok zaman isteklerin olduğu yerde değildir. Bu anlamda istemek bir yerde olmanın, sahip olmanın gerçek nedeni hatta kendisidir.

 

Bakmayın siz tek eşliyim ben diyenlere; zihinlerindeki ikinci kadın çok canlıdır. Bunları gerçekte yaşamasalar bile konuşmalarında, davranışlarında, dinledikleri müziklerin efkar basmasında hep bir kadının hatırası ile alev olurlar.

 

Allah da erkeğin ikinciye olan düşkünlüğünü bildiğinden adaletli olunamayacağını söylüyor. Hatta Peygamber'e Ahzab süresinde, elindeki kadınların dışındaki kadınların güzelliklerinin kendisini etkileyeceğini ve bunun için elindekilerle yetinmesini öğütlüyor.

 

İkinci kadın olgusu toplumsal bir olgu olarak erkek ya da kadın çok insanın gündeminde. Kadının güzelleşmede sınır tanımaması, durmadan değişmek istemesi, yaşlılığın korkutması bir bayan için kenara bırakılmanın tehlikesi olduğundan hep ikinci kadını oynaması, erkeğini elinde tutabilmek için mücadele etmesi gizli ya da açık da olsa ikinci kadın kıskançlığından geliyor sanırım.

 

Aslında kadınlar erkeklerin hayatında hayallerindeki ikinci kadın olmak isterler. Bağımlılık yapan sigara gibi onların akıllarından hiç çıkmamak ve bütün erkek yaşamında varoluşlarını göstermek isterler. Bu sözler bütün genellemeler gibi yanlış olabilir hatta istisnası belki de bunları hiç düşünmemiş de olabilir. Ancak güzellik kadın doğasının kadın olma gerçeği ise ve aynanın karşısında ki ve onun aksinde yansıyan sözler kadın çelişkisini ya da doğasını gösteriyorsa başka benzetmeler de yapılabilecektir onların üzerinden.

 

Her kadın da prensestir tabi ki. Kendisi için savaşan erkeği sever ve bekler, birinci kadın olarak ve ikinci kadın düşleriyle…

 

cemaat.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...