Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
munir

Kitap Ayracı

Recommended Posts

Sahip olduğum her kitabın kendine ait bir ayracının olmasını severim. Bu yüzden, kitapçılardan kitap alırken, reklam amacıyla ücretsiz olarak dağıtılan (karton) ayraçlardan alırım. Bu ayraçların göze hitap etmeyen çirkin tasarımları ve reklamını yaptıkları "ucuz" kitaplardan yapılan alıntılar beni rahatsız ediyor. Bunun üzerine düşünürken aklıma bir fikir geldi...

 

Üstad'ın kitaplarının veya fikirlerinin tanıtımının yapıldığı güzel görünüme sahip (etkileyici) ayraçlar hazırlamak!

 

-Proje'nin tasarısı ve icrası hakkındaki fikirler, sorular ve problemler-

 

Amaç:

Kimi kitapçılara, yapılması planlanan bu ayraçlardan ücretsiz olarak dağıtılacak.

Böylelikle kitap okuyan kitle (ki nüfuz edilmesi gereken en önemli sınıf) NFK ve BD hakkında araştıracak, soruşturacak, anımsayacak ve belki (en önemlisi) aradığını bulacak ve anlayacak!

 

(Hangi kitapçılarda dağıtılacağına daha sonra hep birlikte karar verebiliriz, şimdilik düşünmemiz gereken başka şeyler var)

 

Yapım:

Bu tip işleri ofsetler yapar. Ofsetler yaptıkları zaman bol yapmayı severler. (Az sayıda üretmekten kaçınırlar.)

Bu yüzden belli bir sayının üstünde yapmak isteyeceklerdir muhtemelen.

Fiyat konusunu hiç tahmin edemiyorum. Eğer uygun bir fiyat biçerlerse tek başıma seve seve karşılarım. Ancak uçuk bir fiyat çıkarsa bu bir problem teşkil edecektir.

Bunu anlamak için öncelikle bir ofsetle görüşmek lazım!

Benim Ankarada bildiğim hiçbir ofset yok. Ofset, önerecek olanlar lütfen önerilerini arzetsinler...

 

Bir ofset bulduktan sonra, onlar ile görüşüp kaça kaç ebatlarında, kaç sayıda, ne kadar ücrete ayraç üretebileceklerini öğrenirim.

 

Tasarım:

Yapım konusundaki bilgiler edinildikten sonraki aşama...

Öncelikle ayraçlardaki kompozisyonu forumda hep birlikte tartışmalıyız.

 

Bir şiirden alıntı mı, yoksa bir kitaptan alıntı mı?

Sanat mı, fikir mi?

 

İnsanlara en etkileyici yoldan yaklaşmak için en uygun ayraç içeriğini düşünmeliyiz.

Tek mermimiz olacak, o yüzden nokta atışı yapmamız lazım.

 

Çizim konusuna gelirsek;

İçerik tamam olduktan sonra onu göze hitap edecek bir biçimde tasarlamak var.

Bu kısmını tek başına yapabilirim.

Birkaç farklı tasarım yapıp burada tartışıp, eleştirisini hep beraber yapabiliriz.

Geriye, seçtiğimiz tasarımı ofsete götürüp bastırmak kalıyor ki bütün bu aşamalar katedilmiş ise en kolayı bu olacaktır.

 

Proje hakkındaki fikirlerinizi, eleştirilerinizi, sorularınızı lütfen paylaşın.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Munir ağabey öncelikle bu düşünceniz çok güzel.Belirtmek istedim. Son sefer B.D'ye gittiğimde aldığım kitaplardan sonra bana üç dört ayraç verildi. Bunlar üstadın Beklenen ve Geçen Dakikalarım şiirlerini ihtiva ediyolar ve tasarımları çok hoşuma gitti. B.D başka ayraçlar çıkarıyor mu bilgim yok ..

 

Bu ayraçların eşe dosta verilmesi fikri de çok güzel. Üstad daha iyi tanıtılmış olur..

 

Allah'ın izniyle bu projenizi gerçekleştirebilirsiniz. Gerektiği takdirde elimizden geleni yaparız.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

Evvela böylesine faydalı bir projeyi fikredip gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederiz. Kitap kurtları için kitaptan sonraki en ehemmiyetli ve kıymetli materyalin ayraç olması hasebiyle, Üstad'a gönül ve ruh vermiş gönüldaşların da Üstad'ın kitapları arasında Üstad mihverli ayraçlar kullanmaları en faideli ve bedii olanıdır. Hele de o ayraca da Üstad'ın kitaplarından, fikirlerinden bir parça sirayet etmişse, müşahhastan öte bir kıymet ifade eder ayraçlar.

 

İkinci olarak şunu da belirtmemde fayda var ki, sitemizin tanıtımı kapsamında yaptığımız çalışmalar arasında, hem sitemizin adının geçtiği hem de sitenin muhtevasına eş olarak Üstadın fotoğraflarının, vecizelerinin, şiirlerinin yer aldığı ayraçlar bastırmak projelerimiz arasında yer alıyordu ve bunu da bir şekilde hayata geçirmiştik. Bu ayraçlar hem yapmış olduğumuz yarışmalarda hediye edilen kitaplar arasına eklenecek, hem de kitapçılara dağıtılacak ve Üstad'ın kitaplarını satın alanlara kitapçı tarafından verilmesi talebinde bulunulacak, uzun vadede de kitap fuarlarında dağıtımı yapılacaktı. Bastırmış olduğumuz birkaç yüz ayraç, en son yapılan yarışmamızda ilgili arkadaşlarımıza gönderildi. Kitapçılara dağıtma işini henüz tam olarak hayata geçiremedik. Eğer isterseniz sunmuş olduğunuz bu projeyi bizim projemiz ile birleştirip, hem sitenin tanıtımının yapılarak Üstad'ın kitaplarını alan kişilerin bu ayraçlar vesilesiyle sitemizden haberdar olmalarını sağlamak, hem de ayraca Üstadca bir keyfiyet kazandırıp Üstaddan bir parça ekleyerek hayata geçirmeye çalışabiliriz.

 

Ki bu noktada şunu da zikretmek istiyorum. Kültürel faaliyetlerin çok daha fazla kişiye ulaşması -ki Üstadın mahiyeti kültür mefhumunun çok daha üstündedir- için bu tür maddiyata dayanan işlerin tek veya birkaç kişi tarafından karşılanması yerine, bu tür faaliyetlerin kıymetini bilen iş adamı, holding, bilumum kuruluş ile irtibata geçerek yapılacak olan icraat için sponsor olmalarını talep etmek, hem ortaya çıkacak olan ürünün kemiyet kısmını artıracak hem de sosyal sorumluluktan da öte olan Üstad çerçevesinin ülkemize sunulmasında milli-manevi cephesi olan bu tür kurumların da işe ortak edilmesi, manevi semereden faidelenmeleri sağlanacak ve aynı zamanda Müslüman birlikteliği bu vesileyle de bir kez daha kurulmuş olacak.

Finans sağlayacak olan bu tür kurumların yahut kişilerin dışında, direkt olarak ayracı basacak olan ofset ve matbaa'nın da bu işe sponsor olması sağlanabilir. Bir tavsiye olarak ayraç tasarımında karar kılındıktan sonra ayracı bir hizmet olarak basmak isteyecek bir ofset aramayı öncelikle teklif ederim. Küçük bir taşra şehrinde böyle bir sponsor bulunabiliniyorsa, büyük şehirlerde bunu bulmak bir adım daha yakındır bize.

Site tanıtımı gayesiyle yapmış olduğum lakin bastırmadığımız bir ayraç tasarımını bir fikir vermesi açısından buraya ekliyorum. Tasarım hususunda yardım etmek isteyen gönüldaşlarımız bu başlık altına ilgili tasarımlarını ekleyebilirler.

 

 

ayraac.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@tefekkür-ü mevt

 

BD'nun ayraçlarının olduğunu bilmiyordum! Tasarımlarımızda onları örnek alabiliriz. Onlara ait bir fotoğrafı paylaşırsanız sevinirim.

 

Saygı ve selamlarımla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@reyhan

Finansal konudaki tavsiyelerin mantıklı geldi.

Dâvâya olumlu bakan bir matbaanın desteği ile işi tamamlamak güzel olur.

 

Az önce Google ile yaptığım küçük bir araştırma sonrası bir ofseti aradım ve bilgi aldım;

En az 1000 adet ayracı 250 liraya basıyorlarmış.

Eğer parlak olmayan (kaplamasız) karton olursa fiyat 150tl oluyormuş.

 

Ki bu, finansmanı benim tek başıma karşılamamın çok zor olduğu anlamına geliyor.

Finansal destek bulmamız şart gibi... :D

 

Diğer projeler ile birleştirilmesi hususunda:

Benim sitenin tanıtımını yapmak gibi bir fikrim yok açıkcası. NFK ve BD tanıtımını müşahhaslaştırmadan, mücerret planda yapmayı düşünüyorum. Kişi BD veya NFK'ya ilgi duyduktan sonra internette yaptığı ilk arama ile kendini burada bulacaktır zaten. :D

 

Alâkanızdan ötürü hepinize teşekkür ederim...

Saygı ve selamlarımla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Herhangi bir kitabevinin yafta amacı güderek bastırmış olduğu eksik ve de yanlış yazılan Üstad profilli ayraç görmek hayli rahatsızlık verici, vermeye de devam etmeyedursun; hakiki, ana kaynağından çıkan bu eserleri görmek sevince gark eyledi. Türkiyenin her zerresinde hayat mücadelesi veren kitapçılarda görmek arzusundayız. Muvaffakiyetle...

 

la papeleta: taklitlerinden sakınınız :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bir aylık aranın ardından tekrardan selamlar...

 

Projeyi hayata geçirmek için uygun şartları sunan bir ofset buldum.

Aslında; bu projenin pahalıya patlayacağına kanaat getirmiştim, pek umudum kalmamıştı.

Geçen gün bir ofsete rast geldim, şansımı denedim ve şartlarını öğrendim.

 

Öncelikle belirtmeliyim ki sayı sınırı koymuyorlar. Yani "en az 1000 tane basarız" gibi bir sınır koymuyorlar. Çok az miktarda da olsa basıyorlar. Bu iyi bir seçenek oldu. Hem böylece sadece bir tasarımı da bastırmak zorunda değiliz. Birden fazla tasarımı bastırabiliriz. Fiyatları da öyle uçuk değil. :tek_dis:

Yani artık ikinci aşamaya geçebiliriz.

 

İmdi!

İçerik üzerinde karar kılmak lazım.

Kitap ayracı üzerinde yazmasını istediğiniz; şiir, beyit (noktalama) yahut vecize önerilerinizi bekliyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kitap ayraçları iki yönlü olarak bastırılabilir mi?Mesela bir tarafında üstadın resmi diğer tarafında vecize,beyit ya da şiirlerinden biri gibi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teorik olarak evet. Gerçek cevap için bunu sormam lazım.

Ayracı hep tek taraflı düşündüğüm için bunu sormayı atlamışım, yeni farkettim. :tek_dis:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teorik olarak evet. Gerçek cevap için bunu sormam lazım.

Ayracı hep tek taraflı düşündüğüm için bunu sormayı atlamışım, yeni farkettim. :tek_dis:

 

Eğer tasarımlar başarılı olursa çok daha güzel oluyor iki taraflı.:)Bu arada tasarlama işi nasıl olacak ve minumum kaç tane farklı tasarım kullanılabilir.Ona göre Üstad'ın öncelik verilmesi gereken şiir ve sözlerine yer verilir çünkü.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Eğer tasarımlar başarılı olursa çok daha güzel oluyor iki taraflı.:)Bu arada tasarlama işi nasıl olacak ve minumum kaç tane farklı tasarım kullanılabilir.Ona göre Üstad'ın öncelik verilmesi gereken şiir ve sözlerine yer verilir çünkü.

 

Tasarım için biraz yetenek ve hayalgücü gerekiyor. Daha öncede belirttiğim gibi, ben yapmayı düşünüyorum.

Şimdilik 2 farklı tasarımı tamamlasak ve tab ettirsek yeterli olacaktır sanırım. Tabi, sonra, bunları, üstad ve kitap severlerlerle buluşturmak var ki en zevkli kısmı orası olacaktır. :tek_dis:

 

Ayraç boyutlarının 4.9cm*19cm olmasına karar verdim. Şimdi bir-iki tane çizim denemesi yapmaya çalışacağım. Bitirince burada gösteririm.

 

Bu arada hâlâ içerik önerisi bekliyorum...

 

Saygı ve selamlar...

Share this post


Link to post
Share on other sites

selamun aleyküm

öncelikle kolaygelsin güzel bir çalışma başrılıda olacak inşALLAH...

 

Bu arada hâlâ içerik önerisi bekliyorum...

 

Saygı ve selamlar...

 

1-

Hayattan canlı ölüm günahtan baskın rahmet

Beyoğlu tepinirken ağlar Karacaahmet

 

2-

Beni ALLAH tutmuş kim eder azad?

 

3-

Bir mısra-ı bir millete şeref verecek şair

 

4-

Bir gençlik, bir gençlik.....

"Zaman bendedir ve mekân bana emanettir!" şuurunda bir gençlik...

 

5-

İşte bütün meselem, her meselenın başı,

Ben bir genç arıyorum, gençlikle köprübaşı!

 

 

bunlar nacizane benim içerik tavsiyelerim

ALLAH'a emanet olun

Share this post


Link to post
Share on other sites

selamun aleyküm

 

konu hakkında herhangi bir gelişme yokmu

haberdar olan varsa bildirir ve tasarımlarını paylaşırsa seviniriz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sanırım bu faaliyeti site yönetimi değil de Munir arkadaşımız şahsi olarak yapıyor...Çünkü okullara gönderilen kitapların resimlerinde zaten sitemizin ve üstadımızın adına bastırılmış ayraçlar görmekteyiz.

 

cimg8349m.jpg

 

Yukarıda ki resimde görüldüğü üzere...Emeği geçen arkadaşlardan Allah razı olsun çok çok güzel olmuş:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hepinizden özür diliyerek belirtiyorum, başlığa yazdığım son mesajdan beri bu projeye hemen hiç zaman ayırmadım.

En kısa zamanda (vize dönemini atlatınca) kaldığı yerden devam ettireceğim inşallah.

 

Esselam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bize düşeni yaparız inşallah. İşin teknik ve diğer kısımları değil de; benim hisseme düşen maddi sorumluluk neyse eyvallah. Az-çok neyse vereceğiz artık. (Pek çok üye gibi)

...

 

ALİ

Share this post


Link to post
Share on other sites

münir kardeşim inan bunu bende ne zamandır düşünüyordum hatta projelerimiz başlığına yazacaktım lakin bir türlü fırsat bulamadım ama sen daha detaylı birşekilde konuyu ele almışsın eyvallah..

 

maddi destek bakımından inşa Allah elimizden geleni yapacağız. bu arada benim bi arkadaşım var ofset işi ile uğraşan onunla bir irtibata geçeyim inşa Allah bu başlığa tekrar döneceğim.

 

Allah'a emanet olunuz...

Share this post


Link to post
Share on other sites
bu arada benim bi arkadaşım var ofset işi ile uğraşan onunla bir irtibata geçeyim inşa Allah bu başlığa tekrar döneceğim.

 

Tekrardan Selamun Aleyküm

 

Ofset işi ile uğraşan arkadaşımla irtibata geçtim..

 

gelen mesaj şöyle ;

 

SelamunAleyküm

 

19,5cm-5 cm renkli ayraç 60 Tl

19,5cm-5 cm renksiz ayraç 55 Tl

 

cm pek farketmiyor ağabey 20 cm de aynı fiyatta

bu "selefonlu" yani parlak kağıt. tasarım için de sende bizde yapsak fark etmiyor dedi fiyatı. bir hafta içindede teslim ederiz dedi ve ekledi kâr amacımız yok senden sağdece baskı ücreti alacaz ağabey dedi.

 

istediğiniz an siparişi verebiliriz 'münir' kardeşim.

 

selam ve dua ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

İlgin için sağol gönüldaş, ancak kaç tanesinin fiyatının verildiğini göremedim. Yazmamışsın sanırım. :D

 

Şu tasarım işi de kaldı kenarda. Bismillah deyip şimdi başlasam iyi olur aslında.

Share this post


Link to post
Share on other sites
İlgin için sağol gönüldaş, ancak kaç tanesinin fiyatının verildiğini göremedim. Yazmamışsın sanırım. :D

 

Şu tasarım işi de kaldı kenarda. Bismillah deyip şimdi başlasam iyi olur aslında.

 

1000 tanesi için o verdiğim fiyatlar geçerli.

 

renkli 60 TL

renksiz 55 TL

 

Tasarım için ise siz yada biz fark etmiyor dediler. yalnız şunu ekledi arkadaşım siz yaparsanız daha iyidir bence çünkü istediğiniz tasarım ortaya çıkmış olur.

 

tasarımdan anlayan arkadaşlar sitemizde mevcut başta 'reyhan hanım' ve 'samyeli beyfendi' olmak üzere muhakka dahada vardır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamunaleykum Gönüldaşlar,

 

Bu konuya yeni rastladım.Çok güzel bir proje başlatamışsınız.Ne aşamaya geldiğinizi,ayraçlardan bugüne kadar kaç tane basıp nerelere,nasıl dağıttığınız merak ediyorum.Ben de tasarım,dağıtım ve ödeme konusunda yardımcı olmak isterim.Kitapçılara bırakabiliyor muyuz bunları?

 

Selam ve dua ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu proje hâlâ aklımın bir kenarında duruyor. Ne yazık ki hayata geçirmeye fırsat bulamadım. Daha dogrusu tembellikten yapmadım. Aradan tam 1 sene geçmiş. Projenin bu sekilde kalmış olması beni utandırıyor açıkcası. Artık somut birseyler ortaya koymak vakti geldi ve geçiyor sanırım. Bir hafta içerisinde ortaya somut birseyler koymaya çalışacağım. Şimdiye kadar yarım bıraktığım için kusurumu bağışlayın.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...