Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
isyanlı sükut

Devrim

Recommended Posts

İnsan bu dünyaya geçici olarak gönderilmiştir ve dünya gibi dünyaya ait olan bütün sevgiler de fânidir. Sevgi mefhumunun bir nevi evi olan kalp, insanın gönderildiği bu imtihan dünyasında ya masivayı yahut mâverâyı ihata edecek bir şekle bürünmekte, kalpte ya Allah sevgisi yahut dünya sevgisi kendine yer edinmektedir. Kalpte iki sevginin bir anda barınamayacağı gerçeği ile birlikte, eğer ki beşer, fâni olan dünyayı kalbine nakış nakış işlemişse, billûr kıvamında olması gereken o ulvî sarayı dünyanın madeniyle inşa etmişse, o kalp, devrilmesi, yıkılması artık hayatî ehemmiyet taşıyan bir yapıyı taşıyor demektir. İnsan için her zaman yıkmak değil; yapmak, inşa etmek kıymetli ve ilk adımda öne çıkan faaliyet iken, bahis mevzuu olan iş, kalbin fâni olanı bâtınına yerleştirmesi olunca, yıkmak, yakmak, yok etmek, devirmek, silip atmak menfi değil, müspet bir hamle olarak karşımıza çıkmaktadır. Nefs, dünyanın zehirden farkı olmayan ancak en revnak renklerle süslü olduğu için güzel gibi görünen fânilikleri içinde gark olmak isterken, eğer insanoğlu, devrilmesi gereken bir yapının kalbinde hayat bulduğunu idrak edemediyse, kendini tanrı olarak ilan eden Nemrutlardan, Firavunlardan, gözünü dünya hırsı bürümüş ve bu uğurda her türlü bataklıkta yüzmekten, her çeşit deni ve şeni karakteri sergilemekten hicap duymayan belhüm adaller türemektedir.

 

İçinde yaşadığımız evi bir fiske yahut bir tekme darbesiyle yıkamayacağımız gibi, kalbe yerleşen fânilik sarayını da üfürük nev’inden olan, dokusuna mistik çizgiler çeken, insanın mâverâya duyduğu merakı gıdıklayan türden beşer elinden çıkma inançlar tesirli olamayacak ve temeli ile beraber topyekun yıkmak istediğimiz eve tekme atmak kadar bile devirme namına fayda gösteremeyecektir. O halde yapılacak iş nedir? Kalpte hükümetini kuran fânilik iktidarını hangi sultan devirecek, o kalbi hangi padişah fethedecek ve o kalbin iktidarını eline alarak en ulvî şekilde yeniden kim inşa edecek? Üstadımızın tüm bu suallerin cevabını ihtiva eden nefis şiirinde de gördüğümüz ve anladığımız gibi, kalpten fâniliği devirecek, yaşamaktan muradın ne olduğunu bildirecek ve tüm bunların hesabını verecek olan tek bir dindir: İslam! İslam, kalplerdeki fâni dünyanın sevgisini usta bir cerrahın kanserli dokuyu çıkarıp atması gibi atmakta, zehirden kurtulan kalpler felâha ermekte, mutmain olmakta ve yaşam gayesinin, dünyaya gönderiliş amacının farkına varan insan, tek bir murada odaklanmakta... Benim yaşamaktan muradım nedir? Muradın idrak edilmesi için atılacak ilk adım da hiç şüphesiz insanın kendi kendine bu suali yöneltmesinde ve bu sualle birlikte insana dair bütün suallarin cevabını sadece ve sadece İslam'da bulmasında...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bizim devirmeyle devrimle işimiz olmaz.Biz yapar, inşa eder, ıslah ederiz.Başıboş devrim; kudurmuş camışlar gibi sağa sola saldır, yık...Halbuki kabiliyetli bir mimar öylemidir? Yapmak için yıkarken bile ne kadar hassastır.Yıkması bile sanatsal olur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lise 2 suları mıydı yoksa 3 mü ne?

 

karaladığım ve kominist hoca'mın ne anlatmak istediğini anlama yetisi sergilemeyip sırf içinde devrim var diye övüp göklere çıkardığı bir şiirim..

 

Devrim o değil, devrilenin yaftası: 'Devrilir'

Has devrimi, devrimciyi yalnızca Allah bilir.

 

Aklı ters düz eden fikir, hayatın bitimidir

Unutulmayan devrimci, ölümü devirendir.

 

Aradığın devrim fende yok, aklı devir ve gel

Aranılan bulundu ki, on dört asır evvelden

 

Medyun alem ölüme, vereceği ne var elde?

Nefsini öldürende, borç kalır mı geriye?

 

'Devrilemez' devrildi, ölüme kapandı kapı

Ölümü öldürenler, devrimlerin sancısı

Share this post


Link to post
Share on other sites

D ağları devirecek devrimin sancısı

E vvel ahir zamanın dairedeki raksı

V e kelimeler... Çağdaş,yenilikçi , aydın

R am olmaya mahkumdur devrimbaz şaşkın

İ çinden gelmeli fikir dediğin tuttuğun işin

M ujikleri kandırdığı gibi kandıracağını sanır bizi miskin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...