Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
gardenya

Sizce Düşünceler Kontrol Edilebilir Mi?

Recommended Posts

Düşünceler kontrol edilbilir mi ,ya da bunu başarabilen varsa reçetesini verebilir mi? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Düşünceleri kontrol eden insanın kendisidir zaten. Ben ne düşünmek istiyorsam düşünüyorum. Düşünmediğim şeyler, yani bazen kontrol edilmeyen düşünceler, hani insanın birden aklına gelenler vesvese değl mi? Ya da nefsin insana söyledikleri? Bence bunlar farklı şeyler. Ya da düşünce derken duyguları mı kastettiniz? ben Anlayamadım :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

düşünceleri konrol altına alma isteği,düşüncelerden korkma duygusundan kaynaklanır.kontrol altına almak ,boynuna tasma takmak gibi olur düşüncelerimizin,bu da işin kolayına kaçmak anlamına gelir.

 

düşüncelere kilit vurmak benliğine yapmış olduğumuz bir ihanettir.(kendi görüşüm).yapmamız gereken onları hizaya koymaktır..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hatarat bahsini açalım o halde,nasıl hizaya getirmeyi düşünüyorsunuz o ipe sapa gelmez fikirleri?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hizaya gelmez fikirleri nasıl hizaya getırecegınızı alimlerden ögrenebılırsınız...ama dusuncelrınızden utanmamayı size kendınızden baska kımse ogretemez.

 

ayrıca unutmamak lazım kı bizler insanız.sonuc itibariyle hep dogru olanı dusunemıyoruz.cihatın da dediği gibi kaçmak,paketlemek,kaldırmak yerıne yuzlesmeyı tercıh ederek düşüncelerinizi hizaya sokabılırsınız.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DÜŞÜNCELER KONTROL EDİLEMEZ DİYE BİLİYORUM RESULULLAH EFENDİMİZ AKLINA BİŞEY GETİRMEDEN 2 REKAT NAMAZ KİM KILARSA ONA CÜBBEMİ VERİCEM DEMİŞ HZ ALİ BEN KILARIM DEMİŞ VE NAMAZA DURMUŞ İLK REKATTA AKLINA BİŞEY GELMEMİŞ 2. REKATTA ACABA HANGİ CÜBBESİNİ VERİCEK DİYE HATIRINA GELMİŞ BU DEMEKTİRKİ İNSAN DÜŞÜNCELERİNİ KONTROL EDEMEZ ZATEN DÜŞÜNDÜKLERİMİZDEN MESUL DEĞİLİZ ONLARI PRATİĞE DÖKMEDİKÇE KÖTÜ DÜŞÜNCELERDEN KURTULMAK İÇİN İSTİĞFAR ETMEK LAZIM

Share this post


Link to post
Share on other sites

yeni gördüm bu başlığı.Bizde bişeyler çizelim.Gardenya hanıma ya da beye herneyse;

Eger sorunuzda kastettiğiniz, hepimizin aklına gelen ve bizi çok zor durumda bırakan bir takım iç sesler ise(şeytandan-nefisten vs.) kontrol altına alınamaz diye düşünüyorum. Çünkü bu olay bizim irademizin dışında gerçekleşen olaylardır.Vesvas olan şeytanın ya da dizgin vuramadığımız azılı düşmanımız nefsimizin işidir.Sahabe-i Kiram'dan efendimize gelip"Ya Resulullah vesveseye mübtelayım" diyen birine Efendimiz(s.a.v.) in cevabı"Endişe edilecek bir şey yok; o mahz-ı imandır, imanın kuvvetindendir” şeklinde olurdu.

 

Sonuç itibarı ile düşünmek insanın kendi iradesi ile gerçekleştirdiği bir faaliyet olması dolayısı ile kontrol altına alınması mümkündür diye düşünüyorum. Selametle...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...