Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nameless

Büyük Doğu'cu Diye Tevkif Ederler!

Recommended Posts

Konyadan sonra, esmer Adanalı genç ki o zamana kadar gayet seyrek görünmüştü birkaç arkadaşıyla geldi, karşıma oturdu. Kendi aralarında konuşmaya daldılar. Ve beni sinsi bir müşahede altında tutmaktan başka hiçbir davranış göstermediler. Hattâ esmer Adanalı genç, kendisine hitab ettiğim zaman o kadar kaçamaklı cevaplar verdi ki, benimle konuştuğu görülürse sanki Üniversite diplomasından mahrum kalacakmış gibi bir kaygı duyduğunu belli etti. Fakat yine o genç, bu kadar ihtiyatlı ve ihtirazlı olmasına rağmen dayanamadı ve birdenbire muazzam bir nükte savurdu. Bakın, ne münasebetle: Konyadaki ziyaretçilerimden birinin beş altı yaşındaki küçük kızı da beraberlerindeydi. Tren, Konyadan kalkarken, annesi küçük kıza elini bana doğru kaldırıp «güle güle!» demesi için ısrar etmiş, fakat çocuğa lâfını dinletememişti. Galiba küçük kız , içinden «ağlaya ağlaya!» demek gelirken «güle güle!» klişesini kullanamıyordu. Henüz mürailik çağına varmamıştı. Ve öylece ayrılmıştık. İşte esmer Adanalı genç bu hadiseyi hatırlattı ve nüktesini savurdu:

 

̶ Size nasıl «güle güle!» desin?.. Ya beş yaşındaki çocuğu Büyük Doğucu diye tevkif ederlerse

 

Titredim. Olanlar bitenlere göre, bu nüktede, ne edebiyat, ne mübalağa, ne birşey, sadece yalçın bir hakikat gördüm. Hem nükteyi savuran genci, hem de bütün memleketin halini bu nüktenin çerçevesinden seyrettim.

 

(Cinnet Mustatili S 92)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yazık ki ne yazık. Ülkenin bu konulardan dolayı kaybettiği zamana yazık. Ayrıca zihniyetsizlerin ellerinde çürüyen değerlere yazık. Üstadla konuşmaktan diploma kaygısıyla çekinen üniversiteliden, çocuğunun elini sallatamayan anneye ve elini bir hoşçakal mahiyetinde sallamayan çocuğa kadar varan baskıya harcanan zamana yazık.

 

Keşke bu ülke ehli sünnetin eline geçse bakalım o zaman aynı şeyleri onlarda yapacak mı? Onlarda acaba bu şekilde bir karşılık mı verirlerdi? Hayır onların yapacakları bu zihniyetsizleri saklamak, fikirlerine baskı yapmak olmaz, bilakis onları milletin görmesi için bir yere koyup üstüne bir ücret bile tahsis ederlerdi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...