Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Eşref Bey

Gençlik Türküsü

Recommended Posts

Gençliğin Türküsü

 

Bana mutlu insanı anlat deseler, hiç duraklamadan şöyle derdim: Gençlik çağını pişmanlık duymadan hatırlayaninsan mutludur.

 

Ne yazık ki en hoyratça harcanan da işte o altın çağdır:

 

Mirasyedilik denen şeyi herkes çirkin bulur. Karalar da. Ama, sıra, Allah'ın bütün kullarına eşit olarak bağışladığı en değerli mirasa, gençliğe gelince, hemen hemen herkes har vurup harman savurur, deli gibi bir mirasyedi kesilir. Sevdiğim bir şair; Gençlik böyledir işte/Gider gelir/Ve kırılır sonra kolun kadın/Koşarsın pencereden pencereye, Diyor; sonra da suyunu sebil ettiğimiz çeşmelerden, eserken yelken açmadığımız rüzgarlardan ve koklamadan attığımız gül demetlerinden yanıp yakılıyor.

 

Ne mutlu -daha orta yaşların eşiğinde- yüreklerde korlaşan bu ateşin yakıp kavurmadığı hayatlara! Adamınbirisi, gençlik bilseydi, yaşlılık yapabilseydi, demiş belki de bir atasözüdür bu. O, y da bu; analık, babalık, genel olarak da, eğitim, edinilen gerçekleri gençliğe aktaramadıktan sonraneye yarar? Sanatların en büyüğü, en değerlisi ve en yararlısı -elbette- gençlik çağını iyi kullanmak sanatıdır; bu sanatı öğretemeyen eğitim kaç para eder? En ağır vebal böyle eğitimlerin omzundadır.

 

...

 

Artık genç değilim. Fakatgençliğimizn bütün kışları gönlümde, hala, pırıl pırıl duruyor. Aşk için yaşadığım, bayrakların aşk için asılmasını.. seviyorum diye, seveceğim diye, ve, sevmeye layık olmalı, hak kazanmalıyım diye, bayrakların açılmasını istediğim günleri nasıl unuturum? Kim unutmuş ki ben unutayım?

 

Kovanın kraliçesi bütün bir mevsim bütün bir kovan tarafından beslenir, baklır ve o mucize vakit gelince de, bütün bir mevsim boyunca biriktirdiği güçle gökyüzüne doğru dikilir. Ne muhteşem uçuştur o! Süperjetlerin dikilişi onun yanında sönük kalır; manasız kalır, manasız!

 

Ve bütün bir kovan, yüzlerce erkek arı, ölümün, yani hayatın sırrını besteler gibi, kraliçenin peşine düşmüştür: Mini mini ciğerler, damlacık kalpler, jet motorlarını sönükleştiren, manasızlaştıran mucizyi yaratır, tül kanatlar çalik kanatları silikleştirir.

 

Bu sırlı kovalayışta, bu ölüm uçuşunda, acaba,düşünür, hatırlarlar mı, kraliçenin ciğerleri, kalbi ve kanatları daha kuvvetli, çok daha kuvvetli olsun diye çalışanların kendileri olduğunu? Yani bizzat kendi ölümleri için bütün mevsim çalıştıklarını, acaba hatırlar, düşünürler mi? Bİtkinleşir, bir bir dökülürken esef ve pişmanlık duyarlar mı acaba?

 

Şovalyeler devri geçti. Uç beyleri artık, o muhteşem Osmanlı tarihinin solgun ve kırgın yapraklarında. Fakat, yazıklar olsun, uç beylerinin ruhunu taşımayan gençlere!

 

Artık destanlar yazılmıyor. Belki yazılmaz da ve belki böylesi daha iyidir. Fakat, yazıklar olsun destan yazmak arzusu duymayan gençlere. Yazıklar olsun aşık olmadan.. sevgilisini bilmeden aşk uğruna, sevgili uğruna destan yaratmak şevkine kapılmayan gençlere!

 

Yazıklar olsun BEN demeyip de sünepeliğin, silikliğin avuntusunu BİZde arayan gençlere. Yazıklar olsun, yazıklar ki, yaşlılık çağlarını kurtaramayacak; ezik ve silik göçüp gidecekler. Kişileşmeyecekler; gururların en haklısını, en saygınını tadamayacaklar!

 

Bu türkü gençlik türküsüdür; gençliğin o kutsal körlüğü bulanlaradır: Bİr Olcayto'dan bir Leyla, bir Betül'den bir Aslı yaratanlaradır: bu sırlı oyunda kişileşenleredir, Köroğlu'nun gerçek torunlarınadır. Ferhad soylularadır: Yüreklerini kafalarını paslandırmayanlaradır, satmayanlaradır.

 

Balıkçıkuşu denizin derinliklerine dalar ve dişisine parlak renkli çakıltaşları çıkartır. Bu türkü genç balıkçıkuşlarınadır. Aşkları için derinliklerden iyilikler, güzellikler, yiğitlikler, dürüstlükler, çıkarmak için didinenleredir. Gençlik armağanını, Allah'ın o en aziz ateşini hazırlop sloganların peşinde, meyhane tartışmalarında, sokak kavgalarında, sürü eylemlerinde küllendirenler için değil!

 

Bu türkü, daha yüksekte, en yüksekte sahip olmak için, arıbeyi'nin daha daha kuvvetli, çok daha kuvvetli olmasına çalışan genç arılar içindir. Güdülen topluluğun ve yığınların yağmasında iki kemiklik pay bekleyenler için değil!

 

Bu türkü, BİZ denizine katılmak için önce BENi kurtarmak, kafasıyla, kalbiyle BENi kurmak ve yüceltmek gerektiğini bilenler için, bu imkanın yalnız ve ancak gençlik çağında bulunduğunu kavrayanlar içindir. BENin bütün şanslarını haklarını BİZin ucuz ve bayağı yaldızlarına, davul gürültülerine satıp sürü malı olanlar için değil!

 

Bu türkü gençlik türküsüdür, aşk türküsüdür, yiğitlik türküsüdür; çünkü kişileşme için açılan ve ancak o çağda açılabilen büyük savaşın türküsüdür.

Tarık Buğra-Gençliğim Eyvah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Küçük Ağa'dan sonra kitaplarını beğeniyle okuduğum Tarık Buğra'nın En önemli romanım dediği Gençliğim Eyvah bir yakın tarih romanıdır. Ellerinde silah birbirlerini birer hiç uğruna öldüren ve gençliklerini mahveden, kendilerini deyimi yerindeyse bir kaşık suda boğmak isteyen gençliğin romanıdır. Türkiye'de ki anarşinin, terörün kutuplaşmanın ve kavgaların da anatomisidir ayrıca. Nasıl bu hale gelindi, nasıl binlerce genç öldü öldürüldü, kardeş kardeşi vurdu? İŞte bunun romanıdır Gençlğim Eyvah. Gençliğimiz için eyvah dememek için ders alınması gereken bir kitap

 

Tarık Buğra'nın bütün kitaplarında olduğu gibi sosyolojik ve toplumsal olayları anlatan romanda İhtiyar ve Delikanlı karakterleri içinde Türkye'nin karmaşık dönemlerini anlatmaya çalışılmış. Bana göre herkesin okuması gereken bir kitap. Netice de gençlik bize armağan ve bunu biz bir takım müphem olaylar için kulanıp boş yere harcayamayız. Ders alınması gereken bir tarih var önümüzde. Gerektiği gibi okuyup ders alınsın ki bir daha bu ülke de kimse dış mihraklar tarafından kullanılamasın. Gençliğim eyvah dememek için...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okumuştum Buğra'nın bu kitabını. tuhaf diyaloglar içeriyor, farklı güdüler işlenmiş, insanı sarsıcı ihtirasların neler yaptırdığına dair hoş bir eser. okunabilir ama fakat Küçük Ağa yaıpıtının üstüne pek adı sayılır bir itibarı yoktur. yine de tavsiye ederim. bu arada bu iktibastan ötürü teşekkür ederiz. saygılar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tabi Küçük Ağa'dan sonra yazarın kitapları hafif geliyor. Fakat o dönemi yaşayıpta anlatan pekte yazar yok o yüzden bence hatırı sayılır bir eser. Ayrıca hangi kitabını okusam kendimden birşeyler bulabildiğim bir yazar. Saygılarla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...