Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Metafor

Necip Fazıl Sömürülüyor Mu?

Recommended Posts

dunyabizim.com sitesinde yayımlanan bir yazı. Bir hayli tenkid ve serzeniş var. Bu hususlarda sizler ne düşünüyorsunuz arkadaşlar?

 

 

 

Necip Fazıl sömürülüyor mu?

SEVİYORUZ, İCRAAT NERDE

 

Bir yazarın asıl varisleri okurları değil midir? Neden onlar için anlamlı çalışmalar yapılmıyor? Genç arkadaşlar, neyi bekliyoruz? İktidar nimetlerini mi?

 

Necip Fazıl Kısakürek (1905-1983), Türkiye’de muhafazakâr kesim üzerinde sanatta ve siyasal düşüncede etkili olmuş bir şairdir. Solcuların Nazım Hikmet’i varsa, sağcıların ve muhafazakârların Üstad Necip Fazıl’ı vardır. Onun, hece ölçüsüyle yazılan şiirin Türk edebiyatındaki en önemli temsilcisi olduğu neredeyse genel kabul görmüştür. Metafiziği, tasavvufu, yalnızlığı, korkuyu şiirlerinde bu nicelikte işleyen bir başka şair var mı?

 

Lafa gelince “üstad” deniyor ama…

 

Günümüzde birçok sağ, muhafazakâr çevre Necip Fazıl’ı üstad olarak anıyor ama aslında onu üstad olarak kabul etmiyor. Çünkü ortada bu kabulün somut delilleri yok. Hiçbir müslüman şaire “Necip Fazıl Ödülü” verilmedi. Bir Necip Fazıl Kısakürek Enstitüsü, Müzesi, Vakfı yok. Onun adını kullanan hiçbir çevre, anma günleri düzenlemek dışında Necip Fazıl için değer üretmeye yönelik işlevsel bir adım atmıyor. Yoksa bu tutum, Türkiye’deki muhafazakârlığın bir gereği midir diye sormadan edemiyor insan. Hamasette ileri, icraatta geri bir muhafazakârlık…

 

Birkaç yıldır kitap sayısında patlama!

 

Necip Fazıl’ın sağlığında yayımladığı kitapların birkaç katı vefatından sonra yayımlandı, yayımlanıyor... Büyük Doğu dergisinde yayımladığı günlük yazıları, nükteleri bile kitaba dönüştürüldü, dönüştürülecek. Bulunan her yazısını ticarî değeri olan bir metaya, kitaba çeviriyorlar. Oysa merhum, hayatında bunları kitaplaştırmamıştı. Acaba kitaplaşmasını uygun mu görmemişti, yoksa fırsat mı bulamamıştı? En son, müellifi Necip Fazıl olan Nasreddin Hoca kitabı bile çıkarıldı!

 

Merhumun kitap bütünlüğü içerisinde düşünmediği, dolayısıyla üzerinde yeterince titremediği gazete yazıları bile konularına göre tasnif edile edile birçok kitaba dönüştürüldü. Bunun, savunmasız bir yazara yapılabilecek çok büyük bir vefasızlık olabileceği geliyor akla ister istemez. Ben böyle düşünsem neye yarar; demek ki ilgili kitaplar satılıyor, nitekim birkaç baskı da yapıyorlar.

 

Bütün yazdıklarımın en kısa özeti: Bu kitapların geliriyle hiç olmazsa yılda bir kez Necip Fazıl Şiir Ödülü de mi verilemez?

 

İşte Necip Fazıl’ın en ilginç kitaplarından bazıları: Nasreddin Hoca, Savaş Yazıları 1 (1939 – 1940), Savaş Yazıları 2 (1940 – 1943), Bediüzzaman Said Nursi.

 

Piyasada kaç kitabı var?

 

89’u “Bütün Eserleri” dizisi içinde, 7’si de dizi dışında olmak üzere 115 eseri içeren toplam 96 kitabı var Necip Fazıl’ın. Birkaç eseri başka yayınevlerince de yayımlanıyor ama bütün eserleri b.d. Yayınları’ndan çıkıyor.

 

 

 

Mehmet Sait Çakar haber verdi

 

http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=4353

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzun zamandır aklımdan geçen ama dile getirmeye nedense çekindiğim düşüncelerin bir yansıması olmuş sanki yukarıda ki yazı.Üstad bana göre de sömürülüyor.Sağ ve muhafazakar kesimde her alana her camiaya belli bir şekilde sokulan Necip Fazıl ne yazık ki dillere dolanmış birkaç şiiri ve vecizesi dışında yeterince ne ön plana çıkartılıyor ne de tanıtılıyor.Nazım Hikmet gibi basit bir hiç olan, şair sıfatını dahi hak edecek merhaleye gelememiş bir adama karşı sol kesimin, sırf kendilerince davalarını ifade ettiği için gösterdiği ihtimamın yarısını dahi Üstadımıza karşı gösteremiyoruz.Üstadı tanıtmaya anlatmaya ise ilk önce onu sağlığındayken görme şerefine ermiş, konferanslarına gidebilmiş büyüklerimizin başlaması,teşvik etmesi gerek.Üstadın öncelikle BD yayınevi başta olmak üzere ticari bir meta olmaktan çıkartılıp her kesimden insanın rahatlıkla ulaşabileceği, okuyabileceği bir yazar olması lazım ki zaten 13 bin kişiye bir kitap düşen, gerek okuma,gerekse kitap satın alma konusunda gerilerde seyreden yurdum insanın bir nebze de olsa Üstadı okumama nedeni hafifletilebilsin.İstese kalemini kullanarak hayatı boyunca parasal boyuttan oldukça rahat edebilecek olan Üstad bunu yapmadıysa eğer, şu anda onun eserlerini de maddi cepheleriyle ölçmeye kimsenin hakkı yok.Parasal olarak Üstad adından bir kazanç sağlanacaksa yatırımın yine Üstad için yapılması onun davasının sağ kesimde ki bütün gençlerin zihinlerine kazınması için çalışmalara başlanılması lazım.

Üstadın BD dergisinde ki günlük yazılarının kitaplaştırılması yerine bu yazıların Üstad için çıkartılacak bir dergide ya da internet aracılığıyla yayımlanması, sağlığındayken bu yazıları kitaplaştırma gereği duymamış, hatta kitap muhtevası için dahi kaleme almamış Üstada çok daha güzel bir hediye olur düşüncesindeyim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstad'ın Büyük Doğu Dergileri'nde yayınladığı yazılarının kitaba dönüştürülmesini menfi bir iş olarak görmüyorum. Büyük Doğu Dergisi'nin siyasi, fikri, edebi, dini, ilmi cepheleri ve Üstad'ın bu sahalarda kaleme aldığı yazılar, makaleler, incelemeler, ifşalar (dedektif x bir mahlasıyla) düşünüldüğünde ortada çok ama çok büyük bir hazine var. Bu hazine kitaplaşacak, iki kapak arasında istiflencek ki bizlere ulaşabilsin. Bu kitapların yayınevi tarafından bir kâr aracına dönüştürülmesine ise eminim ki her gönüldaş her kitapsever karşı çıkacaktır, çıkmaktadır. Üstad'ın kitapları baskı, matbaa, kağıt, mürekkep vs gibi maliyeti elzem olan ücretin üzerine çok yüksek oranda bir kâr konularak satılmaktadır. Üstad deryasına dalmak için kitapçılara koşanlar cepleri yanmış olarak çıkıyorlar. Üstad'ın kitapları Türkiye şartlarında çok ama çok pahalı.

 

Faaliyetleri sadece 365 gün Üstad'ı tanıtmaya ve anlatmaya yönelik olan bir Necip Fazıl kültür merkezi de olsa gayet güzel ve faydalı olur. Ki bu görev Üstad'ın evlatlarına düşüyor olsa da, manevi bir yükümlülük de Üstad'ı Üstad olarak kabul eden bizlerin üzerinde. Kim bilir belki ileride bir gün bu işi bu sitenin kurucuları, üyeleri yaparlar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu konu güzel açılımlara vesile olur umudundayım.

Üstad'ın "sömürülmesi"konusunda fazla ileriye gidilmeden, bu yıl ki Üstad'ın kitap fiyatlarına bakmak yeterlidir diye düşünüyorum zira ben,dört beş kitap birden alabilirken şimdi sahaflara gittiğimde ki yayın evi BD olmuş olmasına rağmen ancak iki tane alabiliyorum.

Bİr başka buuddan bakarsak ;Üstad fikirlerini kimseden korkusu olmadan dile getiriyor ,gözünü bile kırpmadan hapse girebiliyordu.Bİr davası vardı ve bunun sonuna kadar arkasındaydı.

Elebtteki Üstad'ın tüm yayınlarının meydana çıkıp köyden şehre herkese uşlaştırılması verimlemesi çok iyi olur ,bu form elinden geleni bunun için yapıyor.

Bİrde şöyle bişey var ki ;Üstad'ı hepimiz okuyoruz, fikirleri fikirlerimize tamamen neşter vuracak yapıda ve bizde onun gibi olmaya çalışıyoruz .Lakin şimdi biz kalkıp da bir haksızlığın karşısında vatan millet adına (biride ben) meydan okuyoruz ve "neden böyle yaptın" sorusuna davamız adına seslice bağırabiliyor muyuz?

Üstad öyleydi. Meydan okuyordu haksızlığa ve bir Necip Fazıl Kısakürek çıkmıştı meydana.Benim kanaatim önce bu duruşu insanların karşısında sergilememiz lazım.

Üstad hayatta olmuş olsa idi kendisinin prim yapılmasına müsade etmezdi bir ve kendisini ön palanda hiç tutmazdı iki.sadece davasının uğrunda canhıraş çalışırdı ki meteliksiz BD çıkıyor,az bir kitlesi varmış gibi görünürken dünyaya sesini duyurabiliyordu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konunun açılması uyuyan devi uyandırmışa benziyor yorumlara bakılırsa. Evet kabul görür bir gerçek ki BD yayınevinin bizzat kendisinden alınsa da Üstadımız'ın eserlerinin fiyatı el yakıyor. şahsen ben şöyle bir zaviye kazandırmak istiyorum. malumunuz Üstad yaşarken maddi olarak müşkil durumda kaldığı vakitler pek çoktur. hatta bir tiyatrosunu hayranı olan gençler kendi olanakları ile çıkartmaya çalışıyorlardı tabi bu da tutmadı. BD dergisi deseniz bir manşete tüm sayılar toplatılıyordu.anlayacağınız Üstad artık zamanenin başvekillerinden para isteyecek hale geliyordu. hatta örtülü ödenek davasından az çekmedi. oysa bilakis kendi cebinden para çıkıyordu, eşyalarını satıyordu ne için; BD uğruna! o tarihlerde bulunamadık tabi ama okuyorken ah-vah ettik değil mi arkadaşlar? peki şimdi Üstadımız'ın eserlerini satın almamızı bir vefa olarak telakki etsek fena olmaz mı? bırakın kimin ne güdüsü varsa ya da adam otarıyorlarsa, kendi başlarını yesin! ama ben aynı kanıda değilim, biliyorsunuz BD yayınevinin sahibi şu anda Mehmed Kısakürek.. Bir kitabın ön kapağını açtığımda mes'ul şahışların hepsinin soyadını KISAKÜREK görünce mesud oluyorum, paramın onlara gitmesinden huzur duyuyorum. dedim ya ehl-i vefa olmak.. Ama bu demek değildir ki burada yazan herkes paraya kıymıyor, Üstad'ın kitabına para yatırmayı çok görüyor.. tabi ki hayır, endişenizde haklı olabilirsiniz ama ben o evhamlara kapılıp niyetimi bozmak istemiyorum. Şu var ki, eserlerin herkese ulaşması için, evet mutedil fiyatlar koymalılar. ya da Üstad'ın zamanında basmadığı kitapları yayımlamamalılar! ticari hesap karışmasa keşke, burda mutabıkız.. bir parantez daha açmak gerekirse Büyük doğu dergisi artık niye çıkmıyor, niye çıkarmıyorsunuz?! gözlemlediğim kadarıyla elhamdülillah burada çok kavi kalemler var, Üstadımız'ın davasını iyi özümsemiş beyinler var. yapılan projeler de muazzam. umarım bir gün bu hususta da bir atılım yapar sitemiz inşaallah.. saygılarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites
peki şimdi Üstadımız'ın eserlerini satın almamızı bir vefa olarak telakki etsek fena olmaz mı? bırakın kimin ne güdüsü varsa ya da adam otarıyorlarsa, kendi başlarını yesin! ama (...) paramın onlara gitmesinden huzur duyuyorum. dedim ya ehl-i vefa olmak.. Ama bu demek değildir ki burada yazan herkes paraya kıymıyor, Üstad'ın kitabına para yatırmayı çok görüyor.. tabi ki hayır, endişenizde haklı olabilirsiniz ama ben o evhamlara kapılıp niyetimi bozmak istemiyorum. Şu var ki, eserlerin herkese ulaşması için, evet mutedil fiyatlar koymalılar. ya da Üstad'ın zamanında basmadığı kitapları yayımlamamalılar! ticari hesap karışmasa keşke, burda mutabıkız.. bir parantez daha açmak gerekirse Büyük doğu dergisi artık niye çıkmıyor, niye çıkarmıyorsunuz?! gözlemlediğim kadarıyla elhamdülillah burada çok kavi kalemler var, Üstadımız'ın davasını iyi özümsemiş beyinler var. yapılan projeler de muazzam. umarım bir gün bu hususta da bir atılım yapar sitemiz inşaallah.. saygılarımla

Kardeş, bizlerin Üstad'ın eserlerini alıp okuması vefa örneği ama bu kitapları bizi kazıklayarak satmaları da bir vefasızlık örneği değil mi? Üstad'a vefasızlık? Hem mutedil fiyat koymalılar diyorsunuz hem de paramın onlara gitmesinden huzur duyuyorum diyorsunuz, burada bir tenakuz var. Elde edilen para Üstad'ı anlatma,tanıtma prograları için kullanılsa bu kadar veryansın etmeyeceğiz lakin ortada bir yiyicilik var.

 

Üstad olmadan Büyük Doğu Dergisi de olamaz bence. Kalemler ne kadar kavi ve kallavi olursa olsun çıkarılacak olan bir derginin adına Üstad'ın yazıları ile hakiki olarak mana bulan bir derginin ismi verilmemeli. Başka bir isim olmalı. Üstad Talebeleri Dergisi olur, Büyük Doğu Talebeleri Derg,s, olur, Büyük Doğu Gençliği Dergisi olur ama değindiğim sebepten ötürü Büyük Doğu Dergisi olmaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kardeş, bizlerin Üstad'ın eserlerini alıp okuması vefa örneği ama bu kitapları bizi kazıklayarak satmaları da bir vefasızlık örneği değil mi? Üstad'a vefasızlık? Hem mutedil fiyat koymalılar diyorsunuz hem de paramın onlara gitmesinden huzur duyuyorum diyorsunuz, burada bir tenakuz var. Elde edilen para Üstad'ı anlatma,tanıtma prograları için kullanılsa bu kadar veryansın etmeyeceğiz lakin ortada bir yiyicilik var.

 

Üstad olmadan Büyük Doğu Dergisi de olamaz bence. Kalemler ne kadar kavi ve kallavi olursa olsun çıkarılacak olan bir derginin adına Üstad'ın yazıları ile hakiki olarak mana bulan bir derginin ismi verilmemeli. Başka bir isim olmalı. Üstad Talebeleri Dergisi olur, Büyük Doğu Talebeleri Derg,s, olur, Büyük Doğu Gençliği Dergisi olur ama değindiğim sebepten ötürü Büyük Doğu Dergisi olmaz.

Bakın efendim bir hususu gözden kaçırmışsınız. tenakuz diye telakki ettiğiniz durumu izah edeyim.''Şu var ki, eserlerin herkese ulaşması için, evet mutedil fiyatlar koymalılar.'' cümle budur. şahsım adına yaptığım ödemelerden rahatsızlık duymadığımı bazı gerekçeler göstererek açıkladım. burada dile getirdiğim ulaşılabilir olması için fiyatları indirgemeleri gerektiğiydi. Eğer iddianızda olduğu gibi bir yiyicilik söz konusu ise bu onlar ile Allah(c.c) arasındadır. ne yani, biz de satın almaktan vazgeçecek değiliz.

 

Büyük Doğu Dergisi çıkarma fikrine gelince efendim; ünvanlara takılmak yerine o davayı, ideolojiyi, zihniyeti, beyinleri idame ettirebilmeyi evvela baz alsak daha iyi olur kanısındayım. Bu demek değildir ki, cevheri zedelemek, demek değildir ki Üstad'ın kalemine rakip olmak.. tabi ki böyle bir girişimde bulunulsa bile hiçbir zaman orijinali kadar olmayacaktır. sadece ati neslimizin mazisini bir nebze araştırmasında vesile olabilmesi adına Büyük Doğu adının sürdürülmesi taraftarı olurdum. Bırakın Büyük Doğu'yu Üstad'ın Çile'den başka eseri olmadığını sananlar var. İlan etmek adına aynı ismi kullanmak manidar olurdu düşüncesindeyim.İnşaallah o günleri görmek nasip olur. (Biz de dereyi görmeden paçayı sıvadık.) ne ise efendim yine de fikirlerinize saygı duyuyorum. saygılar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat konusu Büyük Doğu davacıları için dert değildir.Lakin paranın heykelleşmeyip, buharlaşması can sıkıcı.

 

Kültür merkezi, enstitü gibi kurumların olması büyük çapta tesirli olur.Kanım odur ki öncelikle Büyük Doğu dergisine ihtiyaç var.Dergi, kitap satışından fazla gelir getirecektir yayınevimize..Şu an dergiye açız! Duysunlar sesimizi! :) İftar versinler bize Büyük Doğu sofrasından...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstad'ın sömürüldüğü kanısında değilim. Arkadaşlar Üstad'ın kitaplarını çıkaran BD'da ordan ekmek yiyor. Bunu unutmayalım. Ayrıca bir Necip Fazıl Enstitüsü, ödülü fena olmazdı. Fakat bunda sadece BD yayınları sahiplerinin çabası yetmez. Bir röportajında Mehned Kısakürek 2005 yılında başbakandan bir Necip Fazıl Müzesi için yardım istediklerini ve o yardımın hala gelmediğini söylüyor.

 

Ayrıca bir Pamuk ve Elif'in kitapları 20-30 liraysa Üstad'ın kitapları bırakın okadar olsun. Hem sadece BD değil, aynı zamanda başka yayınevleri de kitapların basımını yapıyor. Onlarda daha ucuz. Bazı büyük kitapçılarda Üstad'ın kitaplarında indirim var. Okumak isteyen, ulaşmak isteyen bunu yapar. Ancak BD dergisi ya da BDG dergisi adı her ne olursa olsun bir dergi çıkarmak çok güzel olurdu. Bu konuda tembellik olduğu söylenebilir.

 

Bırakın Üstad'ın dergileride, gazetelerde yazdığı yazılar kitaplaştırılsın. Daha iyi ya bizde bu sayede okumuş oluruz. Kim daha başka şekilde ulaşabilir zaten kitap basılmasa. Fikri sahada da BD temsilcilerini görmek istiyoruz elbette. Sadece Üstad'ın kitaplarını basmak ve dağıtmak bu davaya yetecek güçte olamaz.

 

Saygılarla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Büyük Doğu Yayınevi ne yapıyor?

 

sadece üstadın kitaplarını basıyor, basıyor, basıyor...

 

bizler Necip Fazıl'ı seven kimseler ise Büyük Doğu Yayınevinden Necip Fazıl'ın adına layık hizmetler bekliyoruz.Büyük Doğu yayınevi kendi kabuğuna çekilmiş ve kendisine Necip Fazıl'ın yazdığı her satırı kitaplaştırma misyonunu biçmiş ve bu çizgide çalışmalarını yıllardır sürdürmüş ve sürdükmekte olan bir kurumdur.

 

"Büyük Doğu" kelimelerinin gerektirdiği çalışmayı maalesef sergilememektedirler.

 

onlara sorulduğunda belki(ben kabul etmiyorum) kendilerince mazeretleri olabilir ama bu kadar pasif bir duruş da çok fazla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...