Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
erenler

İslam'da Evlilik Yaşı - Rüşt Meselesi -

Recommended Posts

İSLAM'DA EVLİLİK ŞARTI : BÜLUĞ+ RÜŞT !

 

İslam düşmanları en son olarak Talak suresi 4. ayetteki " hiç ay hali görmeyen kadınlar " kelimesinden hareketle İslam'da küçük yaştaki kızlarla evliliğe izin verildiğini iddia etmektedirler.

 

Talak: 4: "Ay hali görmekten kesilen ve hiç ay hali görmeyen kadınlarınıza gelince, onların iddeti, üç (takvim) ayı olacaktır; hamile olanların iddetleri ise, doğum yaptıklarında sona erecektir."

 

Evli kadın boşanma aşamasına gelince stres- gerginlikten adetten kesilebilir. O zaman ne yapacak iki taraf. KAdın psikolojisinin normalleşip sonra 3 ay geçmesini mi bekleyecek? İşte Allah burada konuya açıklık getiriyor:" Tıpkı adetten kesilen yaşlı kadın veya hamile kadınlar gibi, artık adet görmeyen bu tür kadınların da iddeti 3 aydır. Konu aslında bu kadar normal.

 

Ayrıca ayet 3 tür kadından bahsediyor, adetten kesilen- Yaşlı- , hiç adet görmeyen - Hasta- ve hamile olan kadınlar. Sıralamaya bakınca her kadının içinde olabileceği 3 dönem ve her dönemdeki kadınlarda "yetişkin". Bu gayet doğal sıralama yerine yaşlı ile hamile kadın arasında nasıl küçük yaşta çocuk kızlar eklenebiliyor hayret etmemek mümkün değil!

 

Zaten iftiraya yönelik bu çalışmayı yapan zatta ' “Kuran küçük çocuklarla evlenmeyi teşvik ediyor” diyemesek de ' diyerek Kur'an'dan çok bazı yorumları esas alarak iddia-iftirasını ileri sürebilmektedir.

 

Hemen belirtelim Hz. Aişe'nin evlilik yaşı ile ilgili çalışmamız için Tıklayınız. İslam'da boşanma ile ilgili yazımız için ise Tıklayınız .

 

Önceleri Yahudi bir gazeteci iken sonradan Müslüman olup, yıllarca Araplar içinde kalarak dillerini ve edebiyatlarını araştırarak en iyi şekilde öğrenen Muhammed ESED yazdığı Tefsirul Mesaj adlı ünlü eserinde hiç ay hali görmeyenden kasıt olarak " Yani, herhangi bir fizyolojik sebepten dolayı hiç ay hali görmeyen " açıklamasını getirmektedir. Çağdaş tefsircilerden Mahmut Toptaş'ta Şifa Tefsiri adlı eserinde bu ayetin açıklamasında kız çocuklarından hiç bahsetmez ve " aybaşı görmeyen kadınlar " ifadesini kullanır!

 

Birde bu ayetteki " Ay hali görmeyen" cümlesini küçük yaştaki kız olarak yorum yapanlara bakalım: Ünlü tefsir alimi Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kuran Dili adlı tefsirinde küçük kızdan kasıt olarak yaş sınırını 17 yaş olarak vermekte ve : " Gerek on yedi yaşından küçük olup henüz büluğa ermemiş olduklarından dolayı hayız görmemiş olanları ve gerek büluğ yaşının en üst sınırı olan on yedi yaşını geçmiş, binaenaleyh yaş itibariyle büluğa ermiş oldukları halde âdet görmeyenleri kapsamaktadır." demektedir. Benzer görüş için bakınız: Mebsut, 7/260- şamile.

 

Pr. Dr. Hamdi Döndüren, İslam ilmihali adlı eserinde bu yaşı 18 olarak kabul eder ve bu yaşta hala adet görmeye başlamayanların adet görmüş gibi kabul edileceğini ifade eder. Zaten adet görmemek demek hamile kalamamak demektir. Yoksa cinsel birleşmede bir sorun yaşanmaz kadın açısından.

 

İbn Şübrüme (ö.144/761) Osman el-Bettî (ö.143/760) gibi müçtehitler küçüklerin bizzat evlenmelerinin de, velîleri tarafından evlendirilmelerinin de caiz ve muteber olmadığı görüşündedirler. "Yetimleri nikâh çağına kadar deneyin..." (en-Nisâ: 4/5) mealindeki âyet evlenme ehliyetini belli bir çağa bağlamıştır. Kişilerin bizzat evlenme akdini yapmalarının muteber olduğu çağ evlenme rüşdüne erdikleri çağdır - Kısa detay aşağıda - Aile kanunu şeriata dayalı bulunan- Osmanlı`nın son zamanında küçüklerin evlenmeleri ve velileri tarafından zorla evlendirilmeleri yasaklanmıştır. 1917 tarihli aile kararnamesi (A.K.) ikinci içtihadı kanunlaştırmış (md. 6) ve küçüklerin evlendirilmelerinin cevazı hükmünü yürürlükten kaldırmıştır. Pr. Dr. Abdülaziz Bayındır Hoca da İbn Şübrüme ve Osman el-Bettî ile aynı görüştedir. Pr. Dr. Hayrettin Karaman Hocamızda benzer görüşleri ileri sürmüştür.

 

Ayrıca insanlık aleminde -şeytana kendine ilah edinen- sapık olanlar hariç çocuk yaştaki kız çocuklarına karşı şehevî duyguların kabarmaması Allah’ın insanların vicdanlarına yerleştirdiği fıtrî bir sinyaldir. Bu özelliği insana yerleştiren yaratıcının kuranda böyle şeylere izin vermeyeceği açıktır.

 

Aşağıdaki yazımızda da belirttiğimiz gibi Kur'anî bakış açısı, evlilik için " Büluğ+ Rüşd"ü şart olarak belirtmiştir. Mesela 13 yaşını ortalama büluğ yaşı kabul etsek, bir kızımız 3-4 sene geçtiği halde hala hayız görmeye başlamamış ama "rüştünü" ispat etmiş ise 16-17 yaşlarında isterse evlenebilir. Bununda ne insani ne İslami açıdan bir sorun teşkil edebileceğini kimse ileri süremez. Hele ilköğretim çağındaki kızların ülkemizde, 8-9 yaşlarında kız çocuklarının ise makyajlanarak ABD başta batıda güzellik yarışmalarına sokulduğunu göz önüne alacak olursak...!

 

 

EVLİLİKTE RÜŞT KONUSU

 

Nisa: 6: "Sorumluluğunuz altındaki yetimleri evlenebilecekleri yaşa gelinceye kadar deneyin; sonra aklen olgunlaştıklarını tespit ederseniz - Rüşt - mallarını onlara iade edin; (sakın,) onlar büyümeden önce, aceleyle ve müsrifçe harcayarak mallarını tüketmeyin."

 

Kuran yetimlere ancak akıl baliğ olduktan sonra bir de rüştlerini ispat ettiklerinde onlara mallarına vermemizi ister. Büluğ çağına girmeyi yeterli görmeyen İslam aklen olgunlaşıp, rüştünü ispat etmeyi de ön şart olarak ileri sürer.

 

Bakara: 232: " Kadınları boşadıktan sonra, bekleme sürelerinin sonuna gelmişlerse, "aralarında uygun bir şekilde anlaştıkları takdirde" başka erkeklerle evlenmelerine engel olmayın. Bu, Allah'a ve Ahiret Günü'ne inanan her biriniz için bir uyarıdır. "

 

Dört mezhebinde evlilik konusunda delil kabul ettiği bu ayet bize iddet müddetince bekledikten sonra kadınların evlenebileceklerini bizlere bildirmektedir. Fakat burada göz ardı edilen bir husus vardır. Nisa 6. ayet bize yetimlerin mallarında söz sahibi olmak için akıl baliğ olmanın yetmediğini, rüştlerini ispat etmeleri gerektiğini belirtmektedir. Kuran bir bütün olarak kabul edip, genel hedeflerini göz önünde bulundurmamız gerektiğinden evlilik konusunda da aynı şartı göz ardı etmememiz gerektiğinin altını çizmemiz gerekir.Yani evlilik için sadece büluğ değil, rüşt - olgunluk- şartı da gerekmelidir. Yoksa sadece fiziksel olgunluk yeter dersek her bebek doğuranı anne, çocuğu olana baba dememiz gerekir. Halbuki gerçek anne baba bir altyapı, eğitim, ufuk, vizyon-misyon ister. Bu da bize büluğ dışında rüşt şartının önemini belirtir. Kur'anî bakış açısı bize en azından yetim malı kadar belki de daha önemli, iki kul arasındaki ahirete dek uzanan dünyevi birlikteliğin önemini anlatmaktadır!

 

Ek bilgi olarak aşağıda bekar kızların evlilikleri ile alakalı bazı hadisleri veriyoruz:

 

"Dul kendine velîsinden daha ziyade mâliktir, bekârın ise rızası alınır." (Buhârî, Nikâh, 41; Ebû Dâvûd, (Avnu'l-Ma'bûd, II, 197)

 

Ensar’dan Hidame’nin kızı Hansa, Hz. Âişe’nin huzuruna girer ve şu şikâyette bulunur:“Babam itibarını arttırmak için beni kardeşinin oğlu ile evlendirdi. Ben ise istemiyorum.” Hazret-i Âişe, “Resulullah (a.s.m.) gelinceye kadar bekle” diye oturtur. Resulullah (a.s.m.) teşrif edince, Hz. Âişe durumu ona anlatır. Resulullah (a.s.m.) hemen kızın babasını çağırtır ve evlenme yetkisini kıza verir. Bunun üzerine Hansâ Resulullaha (a.s.m.) şöyle der: “Yâ Resulallah! Ben babamın yaptığı bu nikâhı kabul ediyorum, ancak babaların, kızlarına evlilikte böyle yetkisinin olmadığını bildirmek istedim.” (Neseî, Nikâh: 36)

 

Ebû Hanîfe'ye göre bulûğ çağına gelmiş bir kızı hiçbir kimse zorla evlendiremez. Kızın rızası alınmadan yapılan evlendirmeler hükümsüzdür; çünkü Rasûlullah (s.a.): "Açıkça izin alınmadan dul kadın, rızası anlaşılmadan bekâr kız evlendirilemez." buyurmuş, "Onun rızası nasıl anlaşılır?" sorusuna da "sükûtu ile" cevabını vermiştir. (Buhârî, Nikâh, 40). İmam Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf'a göre bulûğ çağındaki bir kız, velîsinden izin almadan ve bizzat irâde beyanı ile evlenebilir. Bunu engelleyen bir delil bulunmadığı gibi, ehliyet mefhumu da bunu gerektirmektedir; malı üzerinde serbestçe tasarruf hakkı bulunan şahsın, kendisi üzerinde de tasarruf hakkı olacaktır. İmam Mâlik ve İmam Şafiî'ye göre bulûğ çağına gelmiş de olsa kız ve kadınlar, velîlerinin izni olmadan ve bizzat irade beyanlarıyla evlenemezler.Bundan dolayı en iyisi iki tarafında - Kız ve velinin - görüşünü alınmasıdır.

 

Kız veya erkek, ölüm, şiddetli dayak veya uzun müddet hapis tehdidiyle nikâh akdine zorlanırlarsa, yapılan evlenme akdi fasit olur. Resulullah (a.s.m.) bu hususta şöyle buyurmuşlardır: “ Cenab-ı Hak, hatâ, unutma ve zorlanma ile yapılan amellerden dolayı ümmetimi benim için affetti.” (İbni Mâce, Talâk: 16)

 

" Yorum " ile ister küçük kız anlamı verilsin, ister belirli bir fizyolojik neden kastedilsin, Kuran kızların - ve erkeklerin - evlilik için " büluğ ve rüşt " şartını aramaktadır. Önyargılı , hata arama gayretli insanların çamur atma gayretleri sadece kendi kısır döngüleri içinde at gözlüğü ile olayları yorumlamalarına işaret etmektedir ki bu da onların sorunudur. " İslam üstündür " bundan gerisi sadece boşuna gayret çabaları ve sonu cehennem azabı ile bitecek heba olmuş ömürler manzumesi olacaktır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

siz de gavurların her iddiasına yanlış diyorsunuz.efeyanlış yapıyorsunuz.önce araştırın sonra yalanlayın.luzumsuz yalanlama çabalarınız yalnız onların işine yarr. islamda çocukla evlilik caizdir.hatta büyük alimlerin bu konuda sözleri , fıkhi görüşleri var.

 

mesela birisi şöyle:

Camiul kebirde yazdığına göre:

"bir kimse buluğa ermemiş bir kızla evlenir ve buluğa erdiğinde ona imanın şartlarını sorarsa ve kız da bilmiyorum derse nikah düşer.eğer adam birer birer sayar ve kız da her birine evet derse nikah düşmez."

 

 

 

kaynak: camiul mutun( ehli sünnet itikadı olarak terceme edilmiş) (ahmed ziyaüddin gümüşhanevi hazretleri)

Share this post


Link to post
Share on other sites

s.aleykum

Canım kardeşim

Alimin fetvası "nas" değildir, Kabul edilmeyebilir. Kişisel görüştür, yanlışsa bir sevap, doğru ise iki sevap alır!

Bizim verdiğimiz görüşlerde alimlerin görüşleri.Neden illa gavura mazeret verelim ki.

Soru: Mesela senin 10 yaşında kızın olsa- Allah dedi diye değil, bazı islam alimleri öyle yorumladı diye- evlenmesine izin verirmisin.

Bir zahmet sen de kardeşim her islam aliminin görüşüne "islami görüş" adını verme

NOT:Amacım polemik yapmak değil.Bu konuda daha cevap yazmayacağım.Mezheplerle ilgili görüşlerimiz sitemizde- Hazırlanıyor, azı yayınlandı!-

selam ve dua ile

Share this post


Link to post
Share on other sites
s.aleykum

Canım kardeşim

Alimin fetvası "nas" değildir, Kabul edilmeyebilir. Kişisel görüştür, yanlışsa bir sevap, doğru ise iki sevap alır!

Bizim verdiğimiz görüşlerde alimlerin görüşleri.Neden illa gavura mazeret verelim ki.

 

neden gavura mazeret vermemek için dinimizin hükümlerini değiştirelim ki.

 

dikkat ettiyseniz yazdığımda çocukla evliliğin caiz olduğu hükmü ispat edilmeye çalışılmıyor.çocuk buluğa erdiğinde nikahın düşüp düşmemesi anlatılıyor.

yani o dönemde çocukla evlenmek normal birşey.

 

alimin fetvası nas değildir dediniz.bu bakımdan sizin görüşünüz de nas değildir.üstelik siz alim de değilsiniz.(bu arada camiul kebir kimin eseri biliyormusunuz.) yani sizin görüşünüz de nass değildir.yani siz de görüşünüzü islami görüş olarak sunamazsınız.

 

Soru: Mesela senin 10 yaşında kızın olsa- Allah dedi diye değil, bazı islam alimleri öyle yorumladı diye- evlenmesine izin verirmisin.

 

burda ki allah dedi diye değil ne demek.ne kastediyorsunuz?

 

evet evlendiririm.ben müçtehid değilim.müctehidlerin fetvasına uyarım. ateistlerin mantığına değil.

 

Bir zahmet sen de kardeşim her islam aliminin görüşüne "islami görüş" adını verme

 

siz niye kendi görüşünüze islami görüş diyorsunuz.daha güvenilir alimler söylediği için mi?(hayrettin karaman ve ekibi)

hayır.ateistlerin islama o yönden saldırdıklarını görünceorada bir açık olduğunu vehmedip orayı yamamak çabasından.bırakın bu eziklik kompleksini.o adamlar sübyancılığı neye dayanarak kötü gördüklerini bile açıklayamazlar.onlara hesap vermek zorunda değilsiniz.

 

galiba yukarda bahsettiğiniz hz aişe ile ilgili yazı da onun 18 yaşında evlendiğini ispat etmeye çalışıyor.daha önce okumuştum.çok komikti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

neden gavura mazeret vermemek için dinimizin hükümlerini değiştirelim ki.

 

- İslam aliminin görüşü dinin hükmü değildir. İctihat Allah değil, alimin görüşüdür!- Yoksa 4 mezhep konusu nerelere uzanırdı...!-

-Benim görüşüm de tabii ki nas değil.

 

bu arada camiul kebir kimin eseri biliyormusunuz

 

- <_<

 

evet evlendiririm.ben müçtehid değilim.müctehidlerin fetvasına uyarım. ateistlerin mantığına değil.

 

- Ne ateistin mantığına uy ne İslam aliminin görüşüne. Direk Allah'ın dinine uy.Sen hala fetva ile nas ayırımına varamamışsın!

Bu arada illa ateiste cevap veren bir görüşü bu reddetnme çabasını da anlayamadım...! Hem ateiste cevap verilip hem Allah'ın nas'ına en yakın görüş ileri sürülemez mi?

 

 

galiba yukarda bahsettiğiniz hz aişe ile ilgili yazı da onun 18 yaşında evlendiğini ispat etmeye çalışıyor.daha önce okumuştum.çok komikti.

 

- KARDEŞİM,

SEN İLK HANGİ FETVAYI OKUMUŞSAN ONU NAS KABUL EDİYORSUN ANLAŞILAN!

BU DEDIĞIMI BIR DUSUN!

 

NOT: POLEMIKTEN HOŞLANMAM.O NEDENLE BUNDAN SONRA BU KONUYA CEVAP YAZMAYACAGIM! DEDİM DAYANAMADIM ...:) AMA BU SON

 

ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN!

Share this post


Link to post
Share on other sites
NOT: POLEMIKTEN HOŞLANMAM.O NEDENLE BUNDAN SONRA BU KONUYA CEVAP YAZMAYACAGIM!

"CEVAP YAZAMADI" DENMEMESI ICIN BUAÇIKLAMAYI YAZIYORUM.

ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN!

0

 

* +

 

 

meseleyi çarpıtmandan belli oluyor zaten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ali Bulaç'ın Kuran'da iki kadının şahitliğinin bir erkeğe eşit tutulmasına açıklama olarak "o eskidendi, o zaman kadınlar cahildi şimdi bir kadın bir erkeğe eşittir" diyerek feminist saldırılara göğüs germesi gibi...

 

Yaşar Nuri'nin "Aişe validemiz 18 yaşındayken Peygamberimizle evlenmişti" demesi gibi..

 

Veya Hayrettin Karaman'ın "misvak eskiden iyiydi şimdi diş fırçası var bu sünnet kalkmıştır" demesi gibi...

 

İslam'ı değiştiren ve kafirlere hoş görünmek için laikliği bile caiz görecek derecede reformist olan alimlerimiz olmasaydı biz ne yapardık acaba?

 

Ama bu uzun yazıyı yazarak elinden geldiği kadar mücadele veren kardeşimi de tebrik ediyorum. Yazısını tamamen okumadım ama ortada bir gayret var. Eğer usulde bir yanlışlık varsa bence düzgün bir şekilde konuşabiliriz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...