Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
onüç

Allah Dostları Onu Seviyor

Recommended Posts

Uğur Işılak, son yıllarda özellikle adından kültür-edebiyat alanında da sıkça söz ettiren ender sanatçılardan birisi. En son geçen yıl çıkardığı “Artık Geç Oldu” albümüyle müzik marketlerde, ardından Serdar Tuncer’le beraber sundukları “Yeni Şeyler Söylemek Lazım” isimli TRT HABER’de yayınlanan kültür-sanat programıyla evlerimize konuk oldu. Manidar sözleriyle, edebi duruşuyla bir şarkıcıdan daha fazlası Uğur Işılak. Günümüzün hak hukuk konusunda hassasiyetleri olan, iddiasızlık noktasında ki samimi tavırlar sergileyen, eserlerinde ki edebi dolgunluk, ülke meseleleri hakkında siyaseti alet etmeden konuştukları, onu çağdaş bir ozan olma yolundan daha çok, gençlerin rol-model aldıkları lider konumuna getirmiş. Bugüne kadar özel bir kanalda ve şimdilerde yeniden başlayacak olan kültür-sanat programıyla karşımıza çıktı. Magazinin içinde yer almaması, kutsal değerlere olan inancı ve saygısı, onu kendimizden biri yapmaya yeter, artar bile. Geçenlerde bir televizyon programında, kendisine siyaset yapıyor diyenlere şu sözlerle cevap verdi. “Hayvan hakkını savunduğun zaman siyaset olmuyor, insanın hakkını savunduğunuz zaman siyaset yapıyorsunuz, itham ediliyorsunuz”

 

Fatih Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Okuyor.

 

Halk edebiyatı üzerine bir kitap hazırlığı içinde olan Uğur Işılak, 2008 yılında Edebiyat öğrencisi oldu. Geçmişte var olan engin bilgisini, fakülteli olarak akademik manada süsledi. Hatta ileride yurt dışında Türk okullarında öğretmen olma hayalleri var. Cemil Meriç, Necip Fazıl Kısakürek, Hz. Mevlana gibi isimleri sıkça okuması, konuşmalarına bile bir hayli yansıyor. Konuşmalarında ki çıkış noktaları ya üstadın ya da Hz. Mevlana’nın dizeleri. Sözlerine müzik yapmanın aksine, o şiirlerine müzik yapmayı tercih ediyor. Bugüne kadar çıkardığı bir çok albümde bunu görebiliriz. Şiir ve müzik hep Uğur Işılak’a aittir.

 

Tek Türkülü Meclisin Sanatçısı

Hatırlayacaksınız Uğur Işılak, “Haydi Anadolu” adlı eserini Akp’ye seçim şarkısı olarak vermişti. Ancak enteresan bir şeyler oldu ve sonrasında Chp’ye de bu şarkıyı hediye etti. Böylelikle o dönemde iki parti arasında çıkan sorunu halletmiş oldu. Yani tek seçim şarkısıyla iki parti seçimlere girdi. Ayrıca Uğur Işılak’ın dinleyicileri arasında, devletin üst kademeleri de var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ali Babacan, Hüseyin Çelik, Bülent Arınç. Hatta öyle ki, o dönem Chp Genel Başkanı Deniz Baykal, Işılak’ın klip çekimini ziyarete gelmişti.

 

Manevi ve Milli Kimlik Hadisesi

Ben duygusunun çok uzağında duran Işılak, asıl olan iki kimliğinin olduğunu söylüyor. Manevi ve milli kimlik. Bugüne kadar insanların önüne bu iki kimliğin dışında çıkmadı Işılak. Belki de o söyleyene kadar Şereflikoçhisar’ın Ankara’nın bir ilçesi02_Aralik_2010_09_01_08_6680871844.jpg olduğunu bilmiyorduk. “Koçhisar Elleri” adlı eseriyle, bu hafızalara iyice kazındı. Milli kimliğine düşkün ama ülkücü olmadığını, siyaseti sevmediği sözlerinin arasında. Vefakar yapısını, belki o dönem kimseler farketmese de, atv’de program yaparken Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefat ettiği hafta, programa çıkmamıştı. Geçmişte büyük bir trafik kazası geçirmesi, sahnede bir hayranının üstüne atlaması sonucu kaburgasının kırılması ve buna rağmen konserine devam etmesi, hem işine olan değeri hem de insana verdiği kıymeti gayet net gösterir. Binlerce hayranın değil, binlerce seveninin olduğunu “starların hayranı gariplerin seveni olur” diyerek söze noktayı koyuyor.

 

Gözlerden Uzak Bir Şöhret

Uzun yıllar önce bir tv programında şu sözleri hafızama kazınmıştı.” Sizlerin şöhret diye telakki ettiğiniz şeyleri, biz evveliyatında ayaklarımızın altına alıp bu günlere geldik”. Belki bu söz, sadece söz olarak bir şey ifade etmeyebilir ama, yıllardan bu yana geldiği noktada bu lafının sadece lafta kalmadığını anlıyoruz. Şöhreti, tanınmayı bir nimet olarak gören, bu nimeti yaptığı işle, örnek olacak kişiliğiyle değerlendiriyor. Onu asla gayri ciddi konularda konuşurken, gençleri kötü etkileyecek şekilde konuştuğunu görmezsiniz. İtikat sahibi bir yapıda olması, sadat-i kirama saygısının varlığını ispat ediyor.

 

Allah Dostlarını Sevmesi Onu Sevme Sebebi

Yukarıda manevi kimlikten bahsetmiştik. Çevremden duyduğum kadarıyla, Uğur Işılak’ı sevme sebeplerinden biri de Işılak’ın Allah dostlarına olan derin bağlılığı ve sevgisi. Yani çoğu kişinin aksine günümüz Mevlana’larının varlığından bihaber olarak yaşamıyor. Hayatta üç hedefi var: İlki yaşadığı günün hakkını vermek, ikincisi yaptığı işin hakkını vermek, üçüncüsü cennete gitmek. Bu sözlere söz söylemek mümkün değil. Mesnevi-i Şerifin genelinde bize tezahür eden ahlaki değerler, Necip Fazıl Kısakürek’in hayata dair söylemleri ve daha bir çoğu Işılak’ın kişiliğinde mevcut. Onun eserlerini bilmeyenler bile, şahsiyeti hakkında bir kaç kelam edecek bilgiye sahiptir. Anadolu kaynaklı, Türkçe sözlü, evrensel müzik yapıyor. Ama kullandığı Türkçe sizin aklınıza gelen o basit Türkçe değil. Onu dinlerken, dili çok iyi kullanan bir yazarı okumuş kadar olursunuz, eserlerinin manasını anlamaya çalıştığınızda da Anadolu menşeili bir yapıyı hissedersiniz.

 

 

 

Orhan ÖzekinciHaberKültür.Net

 

 

 

 

Resmi veb sitesi: http://www.ugurisilak.org/

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...