Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Kalemdar

Selamlaşmak Muhabbeti Artırıyor

Recommended Posts

Selamlaşmak, Peygamberimiz'in sünnetlerinden. Prof. Dr. Veysel Güllüce, "İman etmeden cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmeden de iman etmiş olamazsınız. Size yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir işi bildireyim mi? Selamı aranızda yaygınlaştırınız." hadisini hatırlattı. Güllüce, selamın, Müslüman'ın din kardeşi için dua olduğunu söyledi.

 

İletişimin ilk basamağı olan selam insanlar arasındaki sevgi ve muhabbeti artırıyor. Selam, iyi niyetin ve duanın bir işareti olarak kabul edilir. Müslümanların karşılaştıklarında selamlaşmaları ise Peygamber Efendimiz'in (sas) sünnetlerinden biri. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Güllüce selamlaşmanın dinimize göre sünnet, verilen selamı almanın ise Müslüman için farz olduğunu söylüyor.

 

Selamlaşmanın insani ilişkileri güçlendirdiğini belirten Güllüce, selamın toplumdaki kaynaşma ve dayanışmayı artırdığını, müminler arasındaki sevgiyi sağlamlaştırdığını ifade ediyor. Peygamber Efendimiz'in (sas), "İman etmeden cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmeden de iman etmiş olamazsınız. Size yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir işi bildireyim mi? Selamı aranızda yaygınlaştırınız." hadisini hatırlatan Güllüce, bazı hadis-i şeriflerde selam vermeyen kimsenin insanların en cimrisi olarak tavsif edildiğine, selam vermenin ise kişiyi cennetlik kılan amellerden sayıldığına dikkat çekiyor.

 

Kültürümüzde mevcut olan iyi günler, merhaba, günaydın gibi cümlelerle de insanların birbirleriyle selamlaştığını söyleyen Güllüce, "Kişinin esenlik ve mutluluk temennisini selamün aleyküm şeklinde ifade etmesi en güzel ve sünnete en uygun olanıdır. Selam, yeryüzündeki Müslümanların birbirini tanıyıp kaynaşmasına da vesiledir. Çünkü aynı cümlelerle selamlaşmak, aradaki birlik ve kardeşliğin bir göstergesidir." diyor. Allah'ın isimlerinden birinin de "Es-Selâm" olduğunu belirten Güllüce, Müslüman'ın kardeşine selam vermekle, onun hakkında iyi düşündüğünü, onun aleyhinde bir tavır içinde olmadığını ifade ettiğini aktarıyor. Kur'an-ı Kerim'de selamla ilgili, "Size bir selam verildiğinde ondan daha güzeli ile veya aynı selamla karşılık verin." ayetine dikkat çeken Güllüce, "Ayetten yola çıkarak selam veren kimseye, tavır ve hareketlerimizle, daha güzel bir şekilde mukabelede bulunmalı, ayrıca onun selamlamasıyla dile getirdiği bu duasına karşılık "ve rahmetullahi" veya "ve rahmetullahi ve berekâtuhü" ilavelerinde bulunmalıyız." diye konuşuyor.

 

Selamın bir çeşit dua olduğunu belirten Güllüce, "Selam veren kimse "Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun." demekte, selamı alan da "Allah'ın selamı ve rahmeti sizin de üzerinize olsun." diyerek mukabelede bulunmaktadır. Böylece, bir Müslüman diğer Müslüman kardeşine selam vermekle, onun için dünya ve ahiret huzurunu dilemiş, sıkıntılardan uzak olmasını temenni etmiş oluyor." şeklinde konuşuyor. Selamın Müslüman'ın din kardeşi üzerindeki haklarından biri olduğunu dile getiren Güllüce, "Müslüman'ın evine girdiğinde eşine ve çocuklarına, işyerinde arkadaşlarına, yolda karşılaştıklarında selam vermesi Allah'ın hoşnutluğuna vesile olur. Peygamberimiz yolda oyun oynayan çocuklara bile selam vermiştir." diye ekliyor.

 

Nasıl selamlaşmalıyız?

 

Selam kelimesi, sözlükte; maddî ve manevî sıkıntılardan kurtulmak, huzur, esenlik, emniyet, saadet gibi manalara gelir. Bir fıkıh terimi olarak selam; karşılaşan iki Müslüman'ın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Selam veren "es-selamu aleyküm" (Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun) der, selamı alan ise "ve aleykümü's-selam" (size de selam olsun) diyerek karşılıkta bulunur.

 

Selam konuşmadan önce verilir. Bir yere girerken selamı yeni gelen kişi vermeli, oradan ayrılırken de yine selam vererek ayrılmak gerekir.

 

Müslüman, tanımadığı diğer Müslümanlarla da selamlaşmalı. Sayısı az olan kalabalığa, küçük olan büyüğe selam verir. Namaz kılana, yemek yiyene, tuvalette bulunana, haram bir fiil işleyene selam verilmez.

 

NEŞE POLAT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzun zaman önce vefat eden bir yakınım geldi aklıma. Hiç unutmam, kalabalık caddelerden geçerken, tanıdığı ya da tanımadığı, yan yana geçtiği (sesini duyurabileceği ve mukabele görebileceği uygun olan her durumda) herkese selam verirdi. Ben de kenarda kabuğunu kaban gibi sırtına atmış bir kaplumbağa yavrusunun ağırdan alan şaşkınlığıyla esniyor, kendisine olan saygıma yeni katlar ekliyordum. Bulunduğu yerde, aşağı yukarı herkesin onu tanımasının, sevmesinin, saygı duyup değer vermesinin nedenini o zamanlar anlamıyordum. Sakalları ağarmış, güzel yüzlü yaşlı dedeler bile onu gördükleri zaman sanki uzun zamandır görmedikleri bir akranlarıyla karşılaşmışçasına seviniyorlar, beni de şaşkınlıktan hayretlere sürüklüyorlardı. Bu sevgi çemberinin oluşmasına imkan sağlayan şey, insanlarla olan muhabbeti ve selamı yaygınlaştırmasıydı şüphesiz. Selamla girdiği ortama, küfürle devam edip, isyanla veda eden tiplerden olmamak ne güzel ve ne bulunmaz bir insan modeli... Fazla söze ne hacet. Selam, selam, selam...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ümmetin fesadı zamanında unutulan bir sünnetimi yaşayan kişi yüz şehit sevabı alır mealinde bir hadis vardı. Maalesef inanlar değil birbirine selam vermek alacaklıdan kaçar gibi artık birbirinin yüzüne bakmamaya başladı. Toplumda tekrar muhabbeti artırmak için halen daha çok yaşlıların uyduğu selamlaşma faziletini yaygınlaştırmamız şart. Vesselam..

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fazla söze ne hacet. Selam, selam, selam...

 

Ve aleyna ve aleyküm selam.

 

Ümmetin fesadı zamanında unutulan bir sünnetimi yaşayan kişi yüz şehit sevabı alır mealinde bir hadis vardı. Maalesef inanlar değil birbirine selam vermek alacaklıdan kaçar gibi artık birbirinin yüzüne bakmamaya başladı. Toplumda tekrar muhabbeti artırmak için halen daha çok yaşlıların uyduğu selamlaşma faziletini yaygınlaştırmamız şart. Vesselam..

 

Yorumlarınızda da ifade ettiğiniz gibi aramızda selamı yaymamız bir sünnetin yeniden ihyası için şarttır. Hiç şüphesiz sünnetin ihyası gerek ferden gerekse içtimaen kalkınmamıza vesile olacaktır. Bireyin bilinçli olması için adabı muaşeret kurallarını öğretmek, sünnete ittibasını mümkün kılmak hususunda muvaffak olursanız merkezden muhite doğru sağlıklı ve sarsılmaz bir gelişimeye kapı aralamış olursunuz.

 

İnsanlar adeta selam vermemek, tebessüm etmemek için ayak diriyor.Hatta selamı almak bile giran geliyor. Otobüs durağında beklerken sonradan gelen insanlar selam vermekten imtina ediyorlar sanki selam vermek para ile bilakis mükafat alacağımız bir sünnet olmasına rağmen bir türlü toplumumuza yerleşmedi.Bizde batı özentisi malumunuz Amerikaya geziye giden bir yakınımız yahu şu Amerikalılar ne medeni insanlar kiminle gözgöze gelseniz merhaba diyorlar mütebessim çehreleri ile sizleri karşılıyorlar şeklinde gıpta ederek onları anlatıyor, tabi biz sünnetden bihaber yaşayınca hayatımız tatsız tutsuz başkalarına özenerek geçiyor. Biz kendisine erişmekle şerefyâb olduğumuz İslam dinini layık-ı veçhile yaşamış olsak kimse kendisini bizle mukayese dahi edemeyecek her sahada zirve bir ülke olacağız en azından ecdadımız bu minvalde takdire şayan bir örnektir. Her yönü ile emsalsiz bir referanstır.

 

Bizler dilimizden hayırlı sözleri selamları duaları eksik etmedikçe muhakkak bizden sonraki nesillerede bu güzel hasletler sirayet edecektir.Allah razı olsun demek ne güzel bir duadır bir büyüğümüz eskiden bu söze deve keserlerdi şimdi ise hiç bir ehemmiyeti yok gibi diyor.Allah'ın razı olması en büyük gayemiz olmasına mukabil en çok kayıtsız kaldığımız duyarsız olduğumuz bir durum.

 

Allah'ım cümlenizden ebeden razı olsun. dua ve muhabbet ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

çok mühim bir mevzu, günümüzde insanlar hep asık suratlı, kavgaya meyilli ve hoşgörüsüz. bunun bence en önemli sebebi aramızdaki selamlaşma sünnetinin tatbik edilmesi. selam ki kalpleri yumuşatıyor...

 

Allhu Teala bu kıymetli sünneti hakkıyla tatbik edebilmeyi nasip eylesin inşallah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamun Aleyküm cümleten... Kandildir, Berate vesiledir, Mübarek olsun ...

 

 

Ve aleyküm selam, Allah razı olsun kardeşim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...