Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Dikkat Arapça Çıkabilir!

Recommended Posts

Aklın ve kalbin büyük düşünürü İmam Gazali Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Karanlıktan Aydınlığa Doğru Yürümek” adlı programda konuşuldu.

 

“Arapçaya Karşı Türkiye’de Korku Var”

Sosyolog Yusuf Özkan Özburun’un İmam Gazali’nin Tevhid Risalesi’nden örnekler vererek sunduğu programda, ünlü alimin yeteri kadar bilinmediğini bunun nedenleri arasında Türkiye kültüründe Arapçaya karşı yerleşen korkunun varlığına vurgu yaptı. Özburun: “İngilizce konuşulduğu zaman yada batıdaki bir entelektüelden bahsedilince insanlar çok ilgi gösterirken, Arapça yada doğu ile ilgili bir konuşmada insanların yaklaşımı çok daha farklı oluyor” dedi.

 

“Gazali Haksızlığa Uğradı”

 

Ardında sayısız eser bırakan Gazali’nin inzivaya çekildiği on bir yılın onun alim konumuna gelmesinde çok büyük payı olduğunu söyleyen Özburun, Gazali’nin İslam dünyasının çöküşüyle suçlanmasının haksızlık olduğunu belirterek şunları söyledi: “Gazali’nin dünyevi ilimleri ve dini ilimleri ayırarak, matematik, coğrafya ve astronomi gibi birçok dünyevi ilimin gelişmesinin önüne set çektiği ve bunun sonucu olarak da İslam dünyasının çöktüğü söylemleri bu büyük alime haksızlıktır. Gazali’nin bu iki ilmi meseleyi daha iyi anlamak için yaptığı ayrım mutlaklaştırılıyor ve izafi olan da kesinleştiriliyor. Bu durumun ortaya çıkmasında da müsteşriklerin –doğu bilimci- çok büyük payı vardır.” Özburun, önemli tesbitlerde bulundu. İmam Gazali, bu güzel program vesilesiyle bir kere daha köprü vazifesini yerine getirdi. Yedi iklime güzellik taşıyan milletimiz, müslüman aklıyla düşünüp Arapça ve Farsça yazdı. Bu dillerden uzaklaşmak, aynı zamandan müslüman aklından ve usulünden de uzaklaşmamız anlamına geldi. Kendi edebiyatımızı, kendi tarihimizi, kendi irfan havzamızı kendi imkanlarımızla öğrenebilmek, müsteşrik zihniyetin üzerimizdeki etkisini de gidermiş olacak. Çok düşündürdü beni bu program. Uzun zamandır yedekte bekleyen hamlelerimi tetikledi. Bu haberi duyururken ‘İhya bizi de ihya eder mi?’ demiştik. İnanıyoruz ki İhya, bugün de yarında milletimizi ihya edecek feyze ve berekete sahip. Yeter ki ‘talip olalım’…

 

Haberkültür / Zeynep Şahiner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...