Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Çocuklarınızı Sanal Dünyada Nasıl Koruyabilirsiniz?

Recommended Posts

sanalalem.jpg

 

Günümüzde internetin birçok faydası bulunmasının yanında özellikle interneti tam olarak tanımayan çocuklar için ise zararları var.

 

Özellikle sosyal paylaşım sitelerinde çocukların sayfalarına yazdıkları notlardan dolayı birçok sapkın kişilik bu çocuklara internet ortamında yaklaşabiliyor.

 

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, internet delikanlılığı (internet, cep telefonu gibi iletişim araçlarını kullanarak, yazılı mesaj ya da resim paylaşmak yolu ile diğer insanları aşağılamak. 13-19 yaş grubu gençler içinde bu tur şeylere oldukça sık rastlanıyor) bugünün gençleri arasında büyüyen bir problem olurken, anne-baba olarak çocuklarınızı internetteki zararlı şeylerden korumak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

 

Çocuğunuzun hangi sosyal paylaşım sitelerini kullandığını öğrenin. Çocuğunuz Facebook, Twitter ve diğer hizmetlere aşina değilse, nasıl kullanacağını öğretin. Eğer çocuğunuzun başka profil sayfası varsa öğrenin.

 

Çocuğunuzla konuşun. İnternette neler yaptığını ve niçin yaptığını tartışın. Kurallar belirleyin ve bunlar hakkında konuşun.

 

Ekran karşısında geçirdiği zamanı sınırlandırın. Örneğin, okuldan sonra yarım saat internette dolaşmasına izin verin. Daha sonra bilgisayarı ödevleri yapması için kullandırın.

 

Kendi ev ödevlerinizi yapın: Çocuğunuzun hangi sitelere düzenli olarak ziyaret ettiğini dolaştığınızı tespit edin. Ekstra koruma için bilgisayarınızda güvenlik çözümleri kullanabilirsiniz.

 

Çocuğunuzun kimlerle online olarak kimlerle konuştuğunu öğrenin. Listesindeki isimlerin hepsini tanıyıp tanımadığını sorun.

 

Telefon numarası, adres gibi kişisel bilgileri asla paylaşmamasını öğretin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Güzel bir konu aslında. Paylaşım için teşekkürler. Ben de bugün gazetede okumuş fakat biraz homurdanmıştım. Ben bu sorunun çözümüne şu açıdan bakıyorum:

 

Bu koruma işinin sadece aile kontrolü ile gerçekleştireceklerini sanıyorlarsa, yanılıyorlar. Çünkü çocuğun zamanını en fazla geçirdiği yer okuldur. Burada öğretmenleriyle ve özellikle akranlarıyla geçirdiği zaman çok daha önemli. O yüzden okullarda medya eğitimi & okuryazarlığı şart. Yakın zamanda müfredata girdiyse ve nicel olarak başarı sağlansa da nitel olarak bir verim aldığımız söylenemez. Bunun hemen gerçekleşmesi zaten mucize olurdu fakat kendimizi de kandırmamalıyız. Bu dersin yerine matematik fen konulduğu takdirde hiçbir olumlu sonuç alamazsınız.

 

Elbette aile birtakım tespitleri yapmalı ve önlemini almalı. Ama yetmiyor işte. Yetmeyecek de.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...