Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Cömertliğin Kıyısındayız Hızır

Recommended Posts

Verenel olsak ya!

 

Kalbi yumuşatmanın bir yolu da vermektir. Cömertlik, her insanda olmayan bir meziyettir. Hele ki günümüz dünyasında insanlar nefisleri ardına düşmüş yollarda ‘Benim, Benim’ diye parçalanırken şu kör gözler cömert aramaktadır. “Muhtaç ki istiyordur.” diyen büyüklerin evlatları olarak bizler böylemi olmalıyız? Böyle mi öğretildi bizlere?

 

Dolandırıcılığın, yalancılığın arttığı, şeytanın her türlü fesatlık için kol gezdiği zamanlar da, kimsenin kimseye inancı kalmadı belki ama imanın inanmak olduğunu bilerek inanacağız, teslim olacağız İslam’a.

 

25_Nisan_2011_04_03_19_4020654559.jpg

 

Peygamber (s.a.v.)’in en büyük özelliklerinden biriydi cömert olması. Biz nasıl ümmetiz ki cebimizden üç kuruş sadakayı çıkarırken bile etlerimiz koparılıyor gibi oluyoruz. Bu mu bizim ümmetliğimiz? Veren el olmazsak yarın mahşerde hangimizin şefaat istemeye yüzü olacak?

 

Şu ana kadar cömertliğin sadece İslam dini açısından ele aldık ama bütün inanışlarda, bütün toplumlarda temel taşlardan birisidir. Hoşgörünün, merhametin temeli cömertlikten başlamamış mıdır? Cömertlik saadet anahtarıdır demiş Nasr-ı Hüsrev. İnsanlar mutluluğun anahtarını ararlar bir de…

Verdikçe yumuşar kalp, verdikçe vermek ister. Zaten kalp hep iyiliği emretmez mi? Demek ki cömertlik kalbimizden gelen sesleri duymamıza da yardımcı oluyor. Bencillikle, sırf kendimizi düşünmekle, nefsinin sesini duymaya alışmış bu kulakların pasını silmeye var mısınız?

 

Niye gönderildik? Misyonumuz ne? Vizyonumuz ne? Her kişinin olmalı değil mi misyonu vizyonu? Yoksa kişi bile olamıyoruz. Düşünüyorum, o halde varım, demiş Descartes. Hani bizler düşünüyor muyuz? Düşünmemeyi öğretiyorlar bize. Varlığın göstergesi düşünmekmiş madem; hangimiz dizilerin, desti izdivaçların karşısında varlığımızı kanıtlıyoruz. Bir tebessüm bile cömertliğin göstergesidir. Kumanda kavgası yerine, ailemize tebessüm etmek neden zor geliyor bizlere?

 

Kalpten gelen sesleri duymamıza yardımcı olan cömertliğin sadece kıyısından bahsedebildik. Cömertliği anlamamızı, uygulamamızı, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ahlaklarından birini daha ahlak edinmemizi Rabbimizden niyaz ediyorum.

 

Haberkültür.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...