Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Çocuk Eğitiminde Helal Lokma

Recommended Posts

Çocuk eğitiminde helal Lokma

Üç aylık çocuğunu kucağına alarak Resulullah'a (s.a.v.) gelen ve onu nasıl eğiteceğini soran bir sahabeye Efendimiz (s.a.v.) ''çok geç kalmışsın; eğitim anne karnında başlar'' buyuruyor. Günümüzde modern tıp bu bilgiyi doğrulamaktadır.GİMDES Dergisi olarak bizler de, Helal Gıda bilincinin, eğitiminin anne karnından itibaren başlaması gerekliliğini, önemini ve değerini okuyucularımıza hatırlatmak istedik.

 

Çocuk eğitiminde çoğu kez görmezlikten geldiğimiz ,sofralarımızdan eksik etmediğimiz gazlı içecekler, çocuk ağlamasın diye eline tutuşturduğumuz içinde ne olduğunu dahi bilmediğimiz şekerlemeler, çikolatalar ve özellikle fast food konusunda anne ve babalara,'Çocuk Eğitiminde Helal Lokmanın Önemi ,Lütfen Çocuklarımızı Koruyalım' yazısı ile Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer uyarılarda bulundu. Büyüközer; anne ve babaların çocuklarına Helal Gıda bilinci kazandırmada, çocuk eğitiminde öncelikle ve önemle üzerinde durulması konusuna dikkat çekmektedir.

 

Helal ve haram bilinciyle beslenmek yazısı ile Prof.Dr.H.Mehmet Günay;Emanet en genel anlamda sorumluluktan başka bir şey değildir.İnsanın yaratılışı sorumluluk temeli üzerine kuruludur diyerek,Helal,Haram,Mübah ve şüphe konularında ayet ve hadislerle bilgi vermektedir.

 

Obezite Nedir ? Yazısında Dr.Betül Nefise İnal;Çağımızın hastalığı ve beslenme alışkanlığı ile doğrudan bağlantılı olan obezite konusunda veriler sunmakta,son yıllarda toplumda, Obez sayısının artış gösterdiğini ve bu hastalık biçiminde de giderek Amerikan toplumuna benzemeye başladığımızı belirterek bizleri uyarmaktadır.

 

Prof.Dr.Hasan Doğruyol;Gen Mühendisliği Ürünleri Ve Genetik Kirlilik başlığı ile yazısında, Gen Mühendisliği Tekniklerini örnekleri ile açılayarak,günümüzde kullanımlarına dikkat çekmekte.Bu yeni gıda ve ürünlerde açıkça çevre ve insan sağlığını riske sokmak bir yana dünya üzerindeki milyonlarca çiftçi ve köylünün de sosyo ekonomik durumunu tehdit etmekte olduğunu haber vermektedir.

 

Acaba Dualarımız Kabul Olmuyor mu ? Yazısı ile Fıkıh Uzmanı Fatih Kalender;Hadis-i şeriflerle duanın kabul edilmesi şartlarını anlatarak,Müslüman için en önemli hususlardan biri olan Helal Gıda'nın duaya olan etkisini belirtmektedir.

 

Prof.Dr.Mustafa Nutku ;Helal Gıda Hatıraları ,yazısı ile özellikle yurtdışında yaşayan müslümanların Helal Gıda konusunda karşılaştıkları sıkıntıları ve çözümlerini yaşanmış canlı örnekleri ile bize sunmaktadır.

 

Gıda Mühendisi Nejla Baş;Obezite salgını başlıklı yazısında,obezite,yani şişimanlığın bulaşıcı bir hastalık gibi tüm dünyada hızla yayıldığını belirterek, obezitenin önüne geçmek için yapılabilecekler hakkında bilgi vermektedir.

 

Çocuk Beslenmesi Ve Çocuğa Doğru Beslenme Alışkanlığı Kazandırmak yazısında, Diyetisyen Nesrin Kır Alkan;çocuğun doğumundan itibaren yediği içtiği şeylerin önemini belirterek, çocuk beslenmesindeki önemli noktalar hakkında annelere yol göstermektedir.

 

Prof.Dr.İsa Yüceer;Müslümanın Gıda Seçiciliği,başlığını verdiği yazısında,bir canlının bir başkasına zarar verme hakkı bulunmadığını,kendi dünyalık kazanımı için başkasının hayatında tahribat yapma hakkı kimseye verilmemiştir, büyükler yetiştirdikleri ve gıdasını sağladıkları kimselere helal gıda sunma yükümlülüğü taşımaktadırlar diyerek Müslümanlara, İslami kaidelerle sorumluluklarını hatırlatmaktadır.

 

Kübra Esin; 'Anne Sütü İle Beslenme' konusunda ,anne sütünün çocuk ve anne üzerindeki etkilerini delilleri ile ortaya koymaktadır.

 

Araştırma sayfasında Gıda Mühendisi Derya Özgür Öztürk;çocukların en fazla tükettiği 'Meyveli Yoğurt' konusunda bilgi vermekte.

 

Dergimiz bünyesine yeni kattığımız,özellikle hanım okuyucularımıza fayda sağlayacağını düşündüğümüz, Helal Tarifler bölümü bu sayıda Veteriner Hekim Arzu Çakır Sarıtaş tarafından hazırlandı.

 

haberkültür

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...