Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
HİÇ

İstanbul'un En Eski Camisi Olan Arap Camii Müzeye Mi Çevriliyor?

Recommended Posts

Arap Camii'nde tuhaf şeyler oluyor!

 

Galataport İhalesi ile yatırımların merkezi olması planlanan ancak ihalenin iptal edilmesinden sonra 'beklemeye' geçilen İstanbul Karaköy'de öncelikle şu önemli isimlere ve rakamlara bakalım;

YILMAZ ULUSOY: Sümerbank binasını 9 milyon Dolar'a aldı, butik otel olarak işletecek,

TORUNLAR HOLDİNG: İhale yoluyla aldığı Türkbank'ın binasını butik otele çevirecek,

ALKOÇLAR TURİZM: Global Holding binası ile birlikte, tarihi Veli Alemdar Han'ı otel yapacak,

HAKAN MADENCİLİK: Vakıfbank Bölge Müdürlüğü'nün binasını 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle 5 yıldızlı otel yapacak,

CVK GROUP: Tophane'deki Bilgi Üniversitesi binasını 9.5 milyon Dolar'a satın aldı,

NİZAM HIŞIM: 1.5 milyon Dolar'a satın aldığı Bereket Han'ı butik otel olarak işletecek.

Bu gelişme dışarıdan bakıldığında, "Aaa, ne kadar da güzel işte! İstanbul'un Karaköy bölgesi yatırımların cazibe merkezi oluyor!" dedirtebilir.

 

 

 

Böyle yaklaşanlar iktidar partisi AKP'yi de zor duruma düşürecek bir gelişmeden habersizler!

Nasıl mı?

Anlatalım..

Malum, Ergenekon Davası'nın firari sanıklarından Bedrettin Dalan'ın kudretli belediye başkanlığı esnasında bile tam başarılı olamadığı bir semt Perşembe Pazarı...

Dalan, 'PERPA'yı Perşembe Pazarı esnafını taşımak için inşa etti ama tam başaramadı...

Unkapanı'ndan trafiğin her dem yoğun olduğu işte bu Perşembe Pazarı'na doğru yol alırken sol tarafta biraz içlerde bulunan çok farklı bir yapı dikkatinizi çekecek...

Çan kulesinin üzerine minare külahı kondurulmasından ötürü eklektik bir yapıya sahip, görenlerin hemen değişik yanlarını fark ettiği bir cami...

Arap Camii: İstanbul'da ilk ezan sesinin yükseldiği yer

İstanbul'un Fethi için M.S. 717 yılında gelmiş olan Müslüman Arap kumandanlarından ve sahabe neslinden meydana gelen bir ordu başında Mesleme Bin Abdülmelik adındaki komutan tarafından yapılan cami... Daha sonra bir dönem kiliseye çevrildikten sonra 1453 İstanbul'un Fethinin ardından yeniden camiye dönüştürülen mekan.

Şimdi diyeceksiniz ki 'Tamam da ne var burada?'

Arap Camii ile ilgili tuhaf gelişmeler yaşanıyor.

1) Tarih; bu yılın ilk ayları; Arap Camii'nde yaklaşık 1,5 yıldır İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün desteğiyle yürütülen restorasyon çalışmaları sırasında zeminin altındaki gizli odalarda Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait mezarlar, freskler ve orijinal yazıtlar bulundu. İnşaatın bu bölümüne giriş yasağı getirildi.

2) Konu hakkında Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem başta olmak üzere Diyanet ve öteki yetkililer bilgilendirildi. Hatta gelişmeden Başbakan Erdoğan de haberdar edildi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Böyle bir şey yok. Ben bir şey bulunduğunu bilmiyorum." havasında iken Başbakan Erdoğan'ın, "Kazıyı sonuna kadar sürdürün. Ne var ne yok ortaya çıksın.." dediği rivayet edildi. İstanbul Şehri Kültür Tarihi Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Süleyman Faruk Göncüoğlu da "Orada kazı yapıldığını biliyorum, yeni freskler bulunmuş. Arkadaşlar söyledi. 'Hocam gördük' dediler. Ben de şaşırdım" dedi.

3) Arap Camii'nin Koruma Kurulu onaylı restorasyon çalışmaları 28 Mayıs 2010'da başladı. Cami tadilatı kapsamında büyük paralar harcandı. Ancak şu anda cami ibadete kapalı. Caminin hemen yanında küçük bir mescit hizmet veriyor.

4) En önemli ve 'işkillendiren' gelişme ise şu: Kazılarda Hristiyanlığın ilk dönemlerine ait mezarlar, freskler ve orijinal yazıtlar bulunmasının ardından Arap Camii İmamı ilginç bir şekilde 'emekli' oluyor. Şimdi sıkı durun; birkaç aydan bu yana girişi yasak olan Arap Camii'ne yeni bir imam ataması da yapılmıyor. Küçücük mescitte sadece müezzin hizmet veriyor.

Neden?

En baştaki bilgiyle bu gelişmeyi yan yana koyduğunuzda ortaya nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

Zaten butik oteller bölgesi olması kararı verilen Karaköy-Perşembe Pazarı'ndaki Arap Camii tamamen kapatılarak müze haline mi getirilecek?

Yapılmak istenen bu mudur?

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem restorasyon bitene kadar kimsenin Arap Camii'nin içine girmesine ve fotoğraf çekmesine izin vermeyeceklerini söylemişti.

Gerçekten de 6-7 aydır girilemiyor camiye.

Restorasyonun 2011 Haziran ayında tamamlanması bekleniyordu. Caminin açılışını ise planlamaya göre geçtiğimiz Mayıs ayı içinde Başbakan Tayyip Erdoğan yapacaktı.

Geçtiğimiz Pazar günü Arap Camii'ne uğradım;

Kapıları sıkı sıkı kilitli, bahçesinin havuzundaki balıkları tedirgin, cemaati mahzun idi. Avlusunda bulunan şadırvandan artık su sesleri gelmiyordu.

 

Adnan Öksüz / Milli Gazete

 

http://www.habervaktim.com/haber/202069/arap_camiinde_tuhaf_seyler_oluyor.html

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daha neler...

İhtimal bile vermiyorum.

 

Böyle bir densizliği bu hükümet taşıyamaz hemde İstanbul'da

Share this post


Link to post
Share on other sites

sanmıyorum böyle bi şey olacağını...mümkün diil bence bu kadar karaktersizce bi şeyi yapmazlar yapamazlar.bu işin takibini yapmak isterim açıkçası.%99 u müslüman bi ülkede böyle bişey olmaz ki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...