Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Kalemdar

İlk Atom Bombası Anadolu’ya Atıldı!

Recommended Posts

25780.jpg

 

 

İlk atom bombası Anadolu’ya atıldı!

 

Devir değişti. İktidar el değiştirdiği gibi edebiyat da el değiştiriyor.

 

 

‘Edebiyatta bir fetret devri yaşıyoruz’ hükmüyle birilerini çarpmak, birilerinin 50’li-60’lı yıllarda kalmış zihinlerini tokatlamak istiyorum. Evet, böyle bir şey var, üzgün değilim; çünkü bizim lehimize bir demlenme bu, gelen atlara-vapura biz bineceğiz ve tomar tomar varaklarla vardığımız kıyılardan döneceğiz. Bu son cümleyi fazla duygusal bulabilirsiniz, değil genç dostlarım değil, sadece özlemi çekilen günlerin ümit dolu ifadeleri bunlar. Realite bunlar, pazarcı sözleri değil. Coşkuya, ilhamı ötelerden bize getirecek rüzgâra hepimizin ihtiyacı var.

 

Neler yaptılar bize?!

 

Gerçekten yıllarca kendi eserlerimizi okuyamadık, çünkü birkaç şair-yazardan başka okuyup beslenebileceğimiz kimse yok. Alfabe değişikliği ile öz-metinlerimize ulaşma şansımız elimizden alındı. Latin alfabesinin çocuklarından kimleri okuyalım; Marksizm, materyalizm kaynaklı, toplumculuk kaymaklı, Batı kakmalı metinleri mi! Hayır, onlar bizim tadımızı tuzumuzu taşımıyor, bize ait değiller. Onların dili, imgesel anlamda zihin işleyişi yerli ve Müslüman değil. Cumhuriyetin ilk şair-yazarları üzerine düşünelim bir, hangisinde beklenen derinliği-boyutu bulabiliyoruz. Onların meyveleri, köksüzlükleri nedeniyle yenilecek cinsten değil, acı hatta zehirli, yazık edildi bir nesle, hayır hayır birkaç nesle, onlara kobay muamelesinde bulunuldu. Yoksa karşımızda, belki de koca bir Cahit Sıtkı belirecekti, Orhan Veli bu denli yavan olmayacaktı belki de. Dönemi ve sanatkârların doğum tarihlerini düşünürseniz benzeri talihsiz örneklerin ne kadar çok olduğunu göreceksiniz. II. Yeni şairlerinin bocalamasının altında da Cumhuriyet öncesine ulaşamayışları vardır. Sezai Karakoç, çocukluk yaşlarında öğrendiği Osmanlıca ile bu yağmadan bir nebze kendini kurtarmıştır. Bize ne yazık ki acımadılar, dostlarım, belki sizin romanınız, benim şiirim daha büyük olabilirdi, aslında ilk atom bombasını alfabe değişikliğiyle Batı bizim üzerimizde sınadı, Hiroşima çok daha sonra. Hem bizim kaybımız çok daha fazla.

 

Artık değişti roller

 

Edebiyatta bir fetret devri yaşıyoruz, dedim, dedim evet, geçmişi referans alarak dedim. Bütün yeni ve büyük devrimler-oluşumlar, bir kısırlığın ardından dünyaya gelirler. Batılılaşmanın fiilen başladığı Tanzimat döneminden bugüne kalan ve ağız tadıyla okuyacağımız doğru dürüst eserimiz yok. Hep bocalama. Batılılaşma yolundaki ham meyveleri ancak Cumhuriyet sonrası topladık, cevizi kabuğuyla yemeye çalıştık, Hindistancevizini kuru kafa sandık. Bu doğaldı, İslamiyet’i kabulümüzün ardından da uzun yıllar, taaa ki Yunus’a ve Divan edebiyatına kadar etkileyici eser ortaya koyamamıştık. Bugün, siyasette olduğu gibi sanatta da iktidar el değiştirmekte.

 

Tarihi mayalayan adamlar

 

Cumhuriyet sonrası Mehmet Akif, Yahya Kemal –çekingen-, Necip Fazıl –çok cesur-, Sezai Karakoç ve devamında Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu gibi ustaların özverili çalışmaları ile fetreti fethe çevirmenin ilk adımlarını attık. Cahit Zarifoğlu’nun konuşmalarını okurken rastladığım şu cümleler beni oldukça sarsmıştı: “Bizlerden gelecekler vardır. Hamurlarını biz yapıyoruz şu anda. Yıllardır ve yıllarca da. Eminim bizi küçümseyecekler o gelecekler. Belki bizi çeşitli yönlerde fazla Batılı bulacaklar; tekniğimizi, deyişimizi. Ayaklarının altında dizili sağlam taşlarda, eğilip baksalar (imzamızı görebilirler de görmeyebilirler de) bakışları ileri olacaktır onların; varsın olsun, gururlu güvenli gidecekler. Bizlerin, edebiyat tarihi yönünden, bir oluşumun öyküsü yönünden değeri olabilir.” Bence o uzak gelecek, geldi işte, atalarımızın ve zamanın değerini bilelim, artık minicik bir hataya dahi müsaade etmeyelim.

Hicretin nasıl da fethe dönüştüğünü zaten İslam tarihinden biliriz. Şeyh Galip’ten sonra edebiyat topraklarımızdan ayrılmak zorunda kalmıştık; yukarıdaki üstad-ustaların rehberliğiyle 80 sonrasında kendi evimize dönmeyi başardık ve artık gelecek nesiller bu özgür topraklara doğacak.

Fetretten sonra büyük fetihler gerçekleşecektir, bizim gençlerimiz ötelerdeki adalardan anne karnını gemi gibi kullanarak bize katılmak için gelmektedir. Ufka dikkatle bakın. Onlara şimdiden el sallayın.

 

Dünyabizim.com / Zafer Acar gün değişti artık dedi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...