Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Ya-Leyl

İstanbul'da Ayasofyadan Sonra Ikinci Öksüz Cami...

Recommended Posts

KARİYE CAMİİ

 

Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde birçok caminin kiliseye ya da müzeye dönüştürülerek tahrip edildiği gerçeği gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bunun son örneği ise yüzyıllardır cami olarak kullanılan daha sonra Bakanlar Kurulu'nun kararı ile müzeye dönüştürülen Kariye Camii.

 

İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya ile birlikte kiliseden camiye çevrilen Kariye Camii de tıpkı Ayasofya gibi Bakanlar Kurulu kararıyla müze haline getirilmişti. Çevresinde sahabe mezarları da bulunan Kariye Camii'nin çevresine Mimar Sinan tarafından büyük bir medrese de inşa edilmişti.Bizans enstitüsüne teslim edildi

 

Kariye Camii 450 yıla yakın cami olarak kullanıldığı düşünülmeksizin Bakanlar Kurulu kararıyla müze haline getirildi. Kurulun 29.08.1945 tarihli kararının ardından caminin tüm eşyaları kaldırılarak minberi Zeyrek Camii'ne taşındı. Bizans Enstitüsü, binayı restore ettikten sonra ve mimari bakımdan etraflı bir incelemesi yapıldı. Daha sonra ise Kariye Camii, Ayasofya Müzesi Müdürlüğü'ne bağlı olarak ziyarete açılmıştır.

Yıl yıl kariye...

 

-1648 yılına ait bir belgeye göre ise, Kariye Camii'nin bu yüzyılda oldukça hasar gördüğü anlaşılıyor. İstanbul'da meydana gelen büyük depremler yüzünden cami kullanılamaz duruma geldi.

 

-Bu dönemde medresesi küçültüldü daha sonraki yıllarda ise tamamen kaldırıldı.

 

-İstanbul medreseleri hakkında 2 Eylül 1914'te yazılan bir raporda, dört odalı ahşap bir yapı olan Kariye Medresesi'nin son derece harap bir durumda olduğu belirtiliyor.

 

-1766 yılında Kariye, Mimar İsmail Halîfe tarafından onarılmıştır.

 

-Cumhuriyet'in ilanının ardından, 1945'te Bakanlar Kurulu tarafından cami yerine müze olarak kullanılmasına karar verildi. Bizans Enstitüsü binayı yeniden restore ederek müze haline getirdi.

 

 

attractions-kariye-museum.jpg

Tarihçi - Yazar Yavuz Bahadıroğlu "Kimliksizleştirme operasyonu"

 

"Kariye Camii, Ayasofya gibi kimliksiz hale getirilmiştir. Aynı zamanda Trabzon ve İznik'teki Ayasofya Camileri de aynı durumdadır. Mabet olarak hizmet etmesi gerekirken müze olarak kullanılması Fatih Sultan Mehmet'in yadigarına saygısızlıktır. Kariye, cami olarak aynı Sultanahmet Camii gibi hem turist ziyaretçilere açılabilir hem de Müslümanların namazlarını kılabildikleri bir mabet olabilir. Cumhuriyet döneminde yapılan bu uygulamalar bir kimliksizleştirme operasyonudur. Kariye Camisi gibi mabetlere inancımız gereği sahip çıkmalıyız."

Eser Gedik'in haberi

Share this post


Link to post
Share on other sites

yanlış bilmiyorsam Fatih Sultan Mehmed Han Hazretleri 9 kiliseyi camiye çevirmiştir. en başta Ayasofya olmak üzere diğerleri içerisinde de farklı amaçlarla kullanılanlar varsa onların da camiye çevrilmesi ceddimiz, ecdadımız, Sultanul bahreyn ve berreyn Fatih Sultan Mehmed Han Hazretleri karşısında boynumuza borç ve üstümüze vebaldir. hep başkalarının gönlünü almaya çalışıyoruz(akdamar, sümela ve son olarak ruhban okulu), bu ülkenin asıl sahibi, gönlü kırık müslümanların hali ne olacak peki???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gönlü kırık olan müslümanları dinleyen halini soran kim var ki...Müslümanlık garip geldi garip gidecek!! gerçektende öyle olmuyor mu?Camiler müze olarak mı kullanılıyor ne oluyor kimin umrunda..'zaten yeteri kadar cami var birde onu açmaya ne gerek var ,sanki namaz kılan mı var ?'' diyen bir çok müslüman varken bu insanlara daha ne denilebilir ki???

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

açık camilerimizin de gönlü kırık değil mi? ne güzel şehirlerimizi camilerle donatıyoruz ama içini cemaatsiz bırakıyoruz. sabah namazlarında kaç kişi var camilerde. sünneti müekked olan cemaatle namaz özelliğimizi Osmanlıdan sonra yitirdik maalesef. gerçi neyi yitirmedik ki Osmanlıdan sonra. ramazan ayı ne güzel camiler dolup taşıyor, inşallah 12 ay bu şekilde camilerimizi doldurduğumuz günlere çıkarız...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...