Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
vecd_

Rocky Filmi Hikayesi

Recommended Posts

Ne kadarı doğrudur bilmem ama benim hoşuma gitti gulucuk.gif

 

Bugün tüm zamanların en iyisi olarak gösterilen Muhammed Ali'nin neredeyse tüm box maçlarını izledim.Arada bir tanesi dikkatimi çekti.İlk önce bu box maçının profesyonel

bir maç olduğunu düşündüm ama daha sonra muhammed alinin rakibinde bir tuaflık gözlemledim.Çünkü rakibi ona hatalı yumrukları atıyor ve ayakta duracak hali yok.Muhammed aliden darbe üstüne darbe alıyor ve inanılmaz bir şekilde yıkılmıyor.Bu kim diye merak ettim.Vikipedia'da rakibinin adını yazdım arattım pek bir bilgi elde edemedim.Daha sonra google'dan bir kaç arama yaptım ama aldığım sonuçlar yabancı dildeydi.Çevirilmesine rağmen çok karmaşık ve anlaşılmıyordu.En sonunda uludağ sözlükte bir yazarın yazdıklarını okudum.Yanlış bir bilgi vardı ama doğru bilgilere ulaşmamı sağladı.

 

Bildiğiniz üzere 1976'da çekilen Rocky isminde bir film var.Ne alaka diyeceksiniz.1967'de Vietnam'a gitmeyip ülkesinde çok büyük bir baskı gören muhammed ali iflas etmişti.Daha sonra 1970'te tekrardan temyiz davasını kazanıp box'a geri döndü.1971'de box karıiyerinde ilk defa Joe Frazier'a yenildi.Ve daha sonradan bir yenilgi daha aldı.Herkes onun bittiğini düşündüğü anda tekrardan kazanmaya başladı.Yenildiği maçların rövanşlarını bir bir alldı.Artık rakipsiz gibi gözüküyordu çünkü kendinden fazla box maçı kazanmış olan George Foreman'ı bile 1974'de devirmişti.

 

1975 yılında bir şov maçı planı yaptı.Kesinlikle bu bilgi doğrudur demiyorum ama araştırmalarıma göre bir çok isimi gözden geçiren ali cley.En sonunda halkın içinden biri olan chuck wepner'ı seçti.Rakibi wepner box ile uzaktan yakından alakası olmayan hayatı boyunca içki dükkanı işletmiş.Hesap ödemeyenleri dövmüş yada dayak yemiş bir işletmeciydi.1964'den beri sürekli box maçları yapıyordu ama bu maçlar üst düzey maçlar değildi.Muhammed alinin sanırım onu seçmesindeki büyük etken son 9 maçının hepsini kazanmasıydı.Herkes 1975 24 mart tarihinde muhammed alinin kendinden daha yaşlı ve box ile alakası olmayan bu adamı daha ilk raund'da yeneceğinde hem fikirdi.Kimse ona şans vermiyordu çünkü ali formunun zirvesindeydi.

 

Chuck Wepner'in menajerliğini üstlenen Bill Prezant Catskill Dağları yakınlarındaki sekiz hafta boksörü çalıştırdı.Ve çalışmaların ardından çok iddalı konuşup bir kenanette bulundu.''O gün orda bir süpriz olacak'' dedi.

 

Fazla uzatmadan maçtan bahsedeyim.Maçın başında Muhammed Ali dalga geçercesine wepner'in ona yumruk atmasına izin verdi ve etrafında meşur hareketleri ile dolaşarak yumruklarını hafif hafif saydırmaya başladı.Bir, iki , üç derken wepner hala yıkılmamıştı.Muhammed ali etrafında dolaşarak sürekli wepner'i yıpratıyor.Devirircesine yumruklar atıyordu.Karışısında savunma yapması gereken wepner geri çekilmek yerine boşta sallasa muhammed alinin üstüne saldırıyordu.Hatalı yumruklara oldukça sinirlenen muhammed ali'de ona hatalı yumruklarla vurmaya başladı.Bir süre sonra muhammed ali iyice kızmıştı.Çünkü adam o kadar fazla darbe almasına karşın devrilmemişti.

 

9.Raund'da çok enteresan bir olay oldu ve wepner muhammed aliyi yere serdi.Muhammed ali çok fazla kızmıştı.Artık bu dakkadan sonra en kısa sürede wepner'i indirmeye çalışacaktı. 10.Raund'un başlamasıyla beraber muhammed ali o sert darbeleri bir bir rakibinin suratına suratına indirmeye başladı.Herkes wepner'in düşeceğini düşünüyordu ama wepner bir türlü yıkılmıyordu.Muhammed aliye darbe verdiği söylenemezdi ama bir yandanda bunca yumruğa karşın ayaktaydı.Muhammed vurdukça o saldırıyordu.Maçın belli bir bölümün ardından yıkılmadığı her yumrukta seyirci onun için tezahürat yapıyordu.İyice sinirlenen muhammed daha hızlı yumruklar atmaya devam etti.Ama belli bir bölümden sonra wepner'in pes etmeyeceğini anladı.Artık muhammed alide yorulmuştu.İki boksör'de ayakta durmakta zorlanıyordu.Tabi wepner'iç durumu içler acısı idi.Yüzünün bir çok noktasının patlamış ve nerdeyse üflesen düşecek gibiydi.Muhammed'e sarılıyor güçsüz yumruklarını savuruyordu.15. raund'un sonlarına doğru muhammed ali cley ardı ardına yumruklarla rakibin teknik nakavt etti.Ama buna karşın wepner tekrardan ayağa kısa sürede kalktı.

 

Bu sırada evinde bu maçı seyreden Stallone adında amatör bir aktör vardı.Bu maçtan etkilenip bir senaryo yazdı.Bir çok yapımcı firmaya ve yapımcıya götürdü.Götürdüğü yerlerin tümü senaryoyu beğendi ama stallonenin baş rolü oynamasını kabul etmedi.En sonunda bir yapımcı senaryoyu beğendi ve antlaşmalar yapıldı.Yalnız işin gülünç tarafı şu ki.Stallonenin daha önceden oynadığı bir filmdeki rol arkadaşının oynayacağını sanan yapımcılar stallonenin oynayacağını öğrenince itiraz etti.Tabi artık iş işten geçmişti.Bu film sayesinde Sylvester Stallone'ye şöhretin kapıları açıldı.Rock filmiyle meşur olan Stallone daha sonradan yine wepner'in bir güreşçi ile dövüşmesini ringden aşağı fırlatılmasını Rocky III'de konu edindi.

 

Tabiki bu yazıda rocky marcianodan bashmeden de geçmeyelim.Stallone tüm box kariyeri boyunca hiç yenilmemiş bir boksör olan marcianodan esinlenerek filmdeki ana karaktere rocky balboa ismini vermiştir.

 

 

Alıntıdır...

Share this post


Link to post
Share on other sites

rocky filmleri çocukluğumuzun vazgeçilmezlerindendi. "eye of the tiger" şarkısı geldi aklıma mesela. yazı ilginç ve neden olmasın tarzında...

 

mevzu bokstan açılmışken ülkemizde boksörlerle alakalı bir değerlendirme yapmadan geçemeyeceğim. Boksör tanıdığınız varsa şu cümleyi duyarsınız kendisinden: "Boksörler dindar olur!". Tabi burda dindarlık kriteri önemli. Bir insanın abdest alıp namaz kılması günümüz standartlarında yeterli görülmekte veya bu amelleri yapanlar dindar diye nitelendirilmektedir. Yalnız bu kabul özellikle boks camiası ile alakalı bence havada kalıyor. Niye derseniz dindar bir insan boks yapar mı sorusu zihinde beliriyor. Hem insanlıkla alakası olmayan bir spor yapacaksın ve insanın en şerefli yeri olan yüzüne vuracak ve vurduracaksın hem de dindarlıktan bahsedeceksin. Şort olayı da malum ki tesettüri şeriyi sağlamamakta. Bütün bunları düşününce boksörler dindar olur cümlesinden duyduğum anlamsızlığı belirmek istedim konu açılmışken. Gereksiz laf kalabalığı yaptıysak da affola...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

estağfurullah tazir ağabey ne kalabalığı=d yalnızca merak ettim ama islami olarak acaba ne yazmışsınız diye şaşırtmadığınız için sağ olun. Dindar boksör ve mübarek olan yüze vurmak. Gerçekten kırk yıl düşünsem aklıma gelmez. Sorana mekruhtur deyip men edeceğim abi artık

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...