Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Atahan

Hz. İbrahim Ve Kurban Olayıyla Ilgili Yanlış Bilinenler

Recommended Posts

Kaynak: http://www.sorularla...-gecebilir.html

 

SORU:

 

Hz. İbrahim, neden oğlu olursa onu Allah'a kurban etmeyi adamış? Böyle bir ayet yada hadis-i serif var mı? Bir babanın aklından nasıl böyle bir şey geçebilir?

 

CEVAP:

 

Değerli kardeşimiz;

Hz. İbrahim’in oğlunu kurban edeceğini vadettiğine dair ne bir ayete ne de bir hadise rastladık.

 

Bazı tefsirlerde Hz. İbrahimin, oğlunun olacağına dair ilahî müjdeyi aldığında böyle bir vâadde bulunduğuna dair yer alan bilgilerin sağlam dayanağı yoktur. Nitekim, bu hikâyenin yer aldığı bazı kaynaklarda, bu bilgi sadece Süddi adlı müfessire dayandırılmıştır. (bk. Taberî, Kurtıbî, Saffat, 37/101-102. ayetin tefsiri)

 

Konuyla ilgili Kur’an’ın açık beyanı şöyledir:

 

“İbrâhim dedi ki: “Ben, Rabbimin gitmemi emrettiği yere doğru gidiyorum, O elbet bana yol gösterecektir. Ya Rabbî, salih evlatlar lütfet bana! Biz de ona aklı başında bir oğul müjdeledik.

 

Çocuk büyüyüp yanında koşacak çağa erişince bir gün ona: “Evladım, dedi, ben rüyamda seni kurban etmeye giriştiğimi görüyorum, nasıl yaparız bu işi, sen ne dersin bu işe!” Oğlu: “Babacığım! dedi, hiç düşünüp çekinme, sana Allah tarafından ne emrediliyorsa onu yap. Allah’ın izniyle benim de sabırlı, dayanıklı biri olduğumu göreceksin!” (Saffat, 37/99-102)

 

Hz. İbrahim’in bu rüyayı Zilhicce'nin sekizinci, dokuzuncu, onuncu yani terviye, arefe, Kurban bayramı geceleri sıra ile üç gece gördüğü bilinir. Peygamberlerin rüyası vahiy, tabirleri de vahiy olduğundan Hz. İbrahim böyle görmüş ve böyle tabir etmiş ve dolayısıyla böyle vahiy almış olmakla bu, yerine getirilmesi vacib hak, bir emir olmuş oluyordu.

 

Bunun üzerine onu zorla yapmaya kalkışmayıp, önce yerine getirilme şeklini istişare etmek üzere oğlunun görüşünü sorarak tebliğ etti ki, bununla ilk önce onun itaat ve boyun eğmekle ecir ve sevaba ermesini temin etmek istedi.

 

Düşünmeli, bunu söylerken "ey yavrucuğum!" diye hitab eden bir babanın kalbinde ne yüksek bir şefkat duygusu çarpıyor ve ona ne kadar büyük bir vazife aşkı, Allah sevgisi hakim bulunuyordu.

 

Düşünmeli de duymalı ki, bu ne büyük bir deneme, ne dehşetli bir ilâhî imtihandı!

 

İşte bunun böyle ilâhî bir emir olduğunu anlayan ve Allah'ın sabredenlerle beraber olduğunu bilen o yumuşak huylu oğul ey babacığım! dedi, ne emrolunuyorsan yap. Beni inşaallah sabredenlerden bulacaksın. (Elmalılı, Hak Dini, ilgili ayetlerin tefsiri)

 

Kaynaklarda verilen ayrıntılı bilgilere göre Hz. İbrahim, rüyasında aldığı buyruğu yerine getirmeye karar verip gerçekleştirmek üzereyken, bu tutumuyla Allah tarafından tabi tutulduğu büyük teslimiyet sınavını kazandığı İçin Allah Teâlâ, Cebrail aracılığıyla (Zemahşeri, ilgili ayetlerin tefsiri) görkemli bir koç göndererek oğlunun yerine bunu kurban etmesini istemiş, Hz. İbrahim de öyle yapmıştır.

 

Hz. İbrahim, yakılmayı göze alacak derecede tehlikelere göğüs gererek putperestlere karşı mücadele verdiği gibi evladını kurban etme buyruğuna da tereddütsüz boyun eğmiş; bu büyük özveriye karşı Yüce Allah hem onun ateşte yanmasını önlemiş hem de oğlunu ölümden kurtarmıştır.

 

Devamındaki ayetlerde "İşte iyileri biz böyle ödüllendiririz" ifadesi bu lütuflara işaret etmekte; Hz. İbrahim'in sonraki bütün kuşaklar arasında selâm ve saygıyla anılmasının sağlandığı, isminin ebedileştirildigi bildirilmektedir.

 

Nitekim bugün de Hz.İbrahim kitabî dinlerde saygın bir yere sahiptir. Biz müslümanlar, bütün peygamberleri derin bir saygıyla andığımız gibi özellikle "Allahümme salli..." ve Alla-hümme bârik..." diye başlayan dualarımızda kendi peygamberimizin yanında Hz. İbrahim'e de dua ederiz..

 

Selam ve dua ile...

Sorularla İslamiyet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu mevzuyla alakalı şöyle bir husus dinlemiştim. Malumunuzdur ki peygamberler de belli ilimlere vakıftılar. Mesela Musa as ilmi ledünü bilmemekteyken Hızır as bu ilme vakıftı.(Bu olayla alakalı menkıbe malumunuzdur). Yusuf as rüya tabir ilmine vakıf olduğundan ötürü yapmış olduğu tabirler oldupu gibi çıkmıştır. Burada İbrahim as için o rüyayı gördüğü zaman bu tabir ilmine vakıf olmadığı ve rüyasını olduğu gibi aldığı beyan edilmiştir. Halbuki bu rüyanın tabirinin ise koç kurban etmek olduğu şeklinde bir menkıbe dinlemiştim, mevzuyla alakalı olduğu için paylaşmak istedim...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...