Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]

Recommended Posts

vakti zamanında biz de az toplamadık kapı kapı dolaşarak. torba torba şeker, biksüvi, kuruyemiş, gofret, çikolata,vs,... Konyalı çocukların bayramıdır şivlilik. Hiç bitmemesi gereken bir etkinlik. Mübarek 3 ayların başlangıcında çocuklar seviniyor. Bu mübarek günlerin bereketinden onlar da nasipleniyor... Ne güzel... Konya'da “Şivlilik” Etkinliği
Konyalı çocuklar, 'üç aylar'ın gelişini yöreye has şivlilik etkinliği ve fener alayları düzenleyerek kutlayacak.
583556.jpg

Selçuklu Belediyesi, her sene düzenlenen kutlama sevincine bu yıl ilk defa ortak olacak. Üç ayların başlamasıyla birlikte oluşan manevi atmosferin içinde yer alan çocuklar, Selçuklu Belediyesi’nin düzenleyeceği etkinliklerle şivlilik ve fener alayı geleneğini yaşatacak.

Selçuklu Belediyesi’nin organize ettiği şivlilik ve fener alayı kutlamaları yarın saat 20.00’de belediye binası önünde gerçekleşecek. Fener alayı yürüyüşünün yapılacağı etkinlikte çocuklara özel tasarımlı ledli fenerler ve balon dağıtılacak. İllüzyon, Hacivat Karagöz, tahta bacak, maskot, palyaço ve havai fişek gösterilerinin düzenleneceği etkinlikte çocuklar sandalye kapmaca, yoğurtta sakız bulma, halat çekme, kaşıkla yumurta taşıma ve çuvalla koşu gibi geleneksel çocuk oyunlarıyla eğlenceli anlar yaşayacak. Hem çevreye hem insan sağlığına zarar veren lastiklerin yakılması yerine, yüzlerce dilek feneri havaya uçurularak gökyüzünde görsel şölen sağlanacak. Şivlilik ve fener alayı kutlamalarına atılanlara mini poşetlerde şivlilik ikramı yapılacak. Şivlilik ve fener alayı etkinliğine tüm Konya halkının davetli olduğu belirtildi.

BİR KONYA GELENEĞİ: ŞİVLİLİK
Şivlilik, Konya’da çocuklar tarafından üç ayların başlangıcında yapılan kutlamadır ve önemli bir kültür mirasıdır. Her Regaib Kandili’nin sabahı erken saatlerde gruplar halinde toplanan Konya’nın çocukları, tek tek evlerin kapılarını çalarak, açılan kapıdan kendilerine uzatılan kuru üzüm, nohut, şeker, çikolata vb. yiyeceklerle ellerindeki poşetleri, öğle saatlerine kadar doldurmaya çalışır.

 

Cihan/ http://www.habervaktim.com/haber/326458/konya039da-sivlilik-etkinligi.html

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

bu ne güzel bir adettir böyle, kim çıkardıysa Allah razı olsun. Sadece Konyamızın merkezinde olan bir uygulama diğer ilçelerde de yok diye biliyorum. Çocuklar sabah poşetlerle kapı kapı, dükkan dükkan dolaşıyorlar. Hiçkimse niye geldiniz demeden çocuklara artık hazırlığı neyse poşetlerine atmak suretiyle ikramda bulunuyor. Çocuklar için mübarek 3 ayların gelişi ve Regaip kandilinin ayrı bir manası oluyor. Çocuklara sevdirmenin ne güzel bir yolu. İnşallah hiç bitmez bu geleneğimiz. Şehrimi seviyorum. Merhum Tahir Büyükkörükçü Hocamızın beyanıyla "Konya, bir başka Konya"...

 

aynen öyle, her ne kadar kültürel ve manevi dejenereden Konya'da nasibini almış olsa da hiç değilse özünde bazı hassasiyetleri taşıması sevindirici...

 

 

 

 

Konya güne 'şivlilik' sesleriyle uyandıKonya dün gece geleneksel fener alayı coşkusunu yaşadı. Gece yakılan ateşlerin aydınlattığı kent, gündüz ise çocukların şivlilik sesiyle şenlendi.

6480fdc194106bf0e219cb9949b55ff0.jpg

Konya’da her yıl üç ayların başlaması dolayısıyla düzenlenen fener alayı yine o bildik görüntülere sahne oldu.

Yapılan uyarılara rağmen kent genelinde araç lastikleri yakıldı. Alev alev yanan lastikler kentin havasını bir anda değiştirirken, Konya semalarını siyah bir duman kapladı. 110 İtfaiye ve 155 polis imdat telefonlarına ihbar yağarken, ekipler sokak sokak dolaşarak yakılan lastikleri söndürdü. Gece fener alayı ateşiyle ısınan Konya sokakları sabah ise çocukların şivlilik sesiyle şenlendi. Yıllardır süren bir geleneği devam ettirmenin sevinciyle kapı kapı dolaşan çocuklar, ellerindeki poşetleri doldurmak için Konya sokaklarında adımladı.

 

http://www.konhaber.com/yeni/haber-97915-GUNCEL-Konya-gune-sivlilik-sesleriyle-uyandi.html

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...