Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
NFK-Fan

Türk Şiiri 24 Yıldır Sultansız

Recommended Posts

Türk şiiri 24 yıldır sultansız

 

Fikir dünyamızın önderlerinden şairler sultanı Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 24., doğumunun 103. yılında tüm Türkiye'de düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor.

 

Türk şiiri 24 yıldır sultansız

 

EMETİ SARUHAN

 

Bugün, fikir ve yazın dünyamızın öncülerinden, şairler sultanı Necip Fazıl Kısakürek'in doğumunun 103. yıldönümü. Bundan 24 yıl önce, 25 Mayıs 1983'te aramızdan ayrılan Üstad, haftasonunda tüm Türkiye'de düzenlenen çeşitli etkinliklerle anılıyor. Kültür A.Ş. ve Ümraniye Belediyesi, Necip Fazıl konulu bir söyleşi düzenlerken, Antalya Belediyesi bir konser organize ediyor. Meram'da ise şairin hayatı, Konevi Tiyatro Topluluğu'nca sahnelenecek.

 

 

İLK TEBRİK EDEN AHMET HAŞİM'Dİ

 

26 Mayıs 1904'te Sultanahmet'te bir konakta doğan Necip Fazıl'ın şiirle ilgilenmeye başlaması, kendisinin deyimiyle, tuhaf bir bahaneyle oldu. Annesinin hastanede yatarken veremli bir genç kızın şiirlerini okuyup, “senin şair olmanı ne kadar isterdim” demesiyle şair olmaya karar veren Necip Fazıl, o sıralarda 12 yaşındaydı. Dar'ul Fünun'da felsefe okurken yazdığı şiirlerin bir bölümünü Yakup Kadri'ye götürdü. Bir süre sonra da devrin önemli edebiyat adamlarının çıkardığı “Yeni Mecmua'da şiirleri yayınlanmaya başladı. 1923'te Kitabe şiirini yayınlayan Necip Fazıl'ı ilk tebrik eden “Çocuk bu sesi nerden buldun sen?” sözleriyle Ahmet Haşim oldu.

 

 

'DEMEK BÖYLE ÖLÜNÜRMÜŞ'

 

Yazdığı yazılar nedeniyle defalarca hapse giren şair, pek çok eserini orada yazdı. 1943 yılında siyasi, fikri ve edebi mücadelesini işlediği “Büyük Doğu” dergisini yayımladı. Bununla yetinmeyen şair bütün yurdu gezerek verdiği konferanslarla o günün gençliğini peşinden sürükledi. 26 Mayıs 1980'de Türk Edebiyat Vakfı tarafından “Şairler Sultanı” seçildi. 1981 yılının başlarında, “İman ve İslam Atlası”nı yazmak için, bir daha çıkmamak üzere evine kapandı. 25 Mayıs 1983 günü elâ gözlerini pencereden dışarıya dikti ve “Demek böyle ölünürmüş!..” diyerek Hakk'a yürüdü. Şiiriyle edebiyatımızı, fikirleriyle düşünce hayatımızı etkileyen Necip Fazıl geride 60'ın üzerinde eser bıraktı.

 

 

Necip Fazıl'ı anmak, anlamak

 

Kültür A.Ş. “Hatıraların Aralığından Necip Fazıl” başlıklı bir söyleşi düzenliyor. Atatürk Kitaplığı'nda saat 13.00'te başlayacak söyleşide, Alim Kahraman üstadın hatıralarından hareketle bir Necip Fazıl portresi çizecek ve bu portrenin usta şair ve yazarın eserlerindeki izdüşümleri irdelenecek.

 

Ümraniye Belediyesi Kültür Merkezinde saat:19.30'da düzenlenecek Necip Fazıl Kısakürek'le ilgili programa konuk olarak Mustafa Miyasoğlu, Mustafa Özdamar ve Dursun Ali Taşçı katılacak.

 

Necip Fazıl Kısakürek internet sitesi n-f-k.com, Necip Fazıl Kısakürek'in kabrini ziyaret toplantısı düzenliyor. Üstadın kabri ziyaret edilerek Yasin-i Şerif okunacak, daha sonra Necip Fazıl üzerine sohbetler yapılacak.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda Necip Fazıl Kısakürek'i anma konseri düzenleyecek. Konser 20.00'de başlayacak.

 

Meram Belediyesi Konevi Tiyatro Topluluğu, Necip Fazıl Kısakürek'in hayatını sahneleyecek. Necip Fazıl'ın Çile eserinden sahneye uyarlanan oyun bugün saat:15.00 ve 20.30'da Konevi Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak seyredilebilecek.

 

Adıyaman Belediyesi'nin düzenlediği bir programla Necip Fazıl Kısakürek'in “Reis Bey” isimli tiyatro oyunu, Belediye Düğün Salonunda saat 20.30'da ücretsiz olarak sahnelecek.

 

26.05.2007

 

http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=243643

http://www.yenisafak.com/kultursanat/?q=1&.../sultansız

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitemizin düzenlemiş olduğu bir organizasyondan ötürü medyada kendisine yer bulması beni çok mutlu etti.

çalışmayı yapan değerli yönetici kardeşlerime ve bu haberi hazırlayan yenişafak gazetesi yazarı Sayın Emeti Saruhan Bey'e

bu vesile ile teşşekür ediyorum.

Başarılarımızın da devamını diliyorum bu arada :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...