Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
hafakan

Üstadın Cenazesiyle Alakalı

Recommended Posts

Üstad’ın hayatı ve eserleri gibi cenazesi de bir “olay”dı. Fatih Camiinden Eyüp Sultan’a doğru omuzlar üzerinde götürülen cenaze, cami avlusundan caddeye inerken, eski ulemâ cenazelerini mahşeri kalabalığında olduğu gibi tam bir “yürüyen ceneze” idi. Edirnekapı istikâmetinde, Fevzi Paşa Caddesi boyunca trafik durdu. Demirkapı mevkine kadar cemaatin elinden alınamayan cenaze, sıkıyönetim görevlilerinin kalabalığı dağıtmasıyla arabaya konulabildi. Bu arada emniyet görevlileri tahrik endişesi ile bine yakın insanı arabalarla çevre karakollara taşıdılar. îlk sorgulamadan sonra büyük bir kısmı bırakılarak 48 kişi mahkemeye verilmek üzere Gayrettepe’deki 1. Şube’ye gönderildi. Orada üç gün tutuklu kalan bu 48 kişi, daha sonra Selimiye Kışlasındaki 1 no’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesine sevkedildiler. Dört gün sonra hakim huzuruna çıkarılan tutuklular, 1402 sayılı kanunu 16/1 maddesine muhalefetten yargılandılar. “1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı 2 no’lu bildirisine aykırı” davranmak suçundan, tutuklu kaldıkları yedi gün ceza yediler ve cezalan “mahsub” edilerek serbest bırakıldılar.

 

 

Semih GÜNGÖR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Bu mevzu ile ilgili olabilecek şu başlığa da link verelim: Onun Cenazesini Ben Yıkadım

 

Hayatı boyunca Üstad'ı susturmak için işlemedikleri hukuk cinayeti komayan istibdad anlayışı, onun vefatinde de iş başındaydı malesef. Zira bu halkın, kıymet verdiği merhumları nasıl uğurladığına Mareşal Fevzi Çakmak'ın mahşeri cenaze merasiminde şahit olmuşlardı. İnsanların bir dava önderini, numune-i imtisallerini bile istediği gibi uğurlamasına izin vermeyen bu korkak zihniyetten nefret ediyorum. Üstadın "dört inanmış adam"a ısmarladığı bu son yolculuğunun şoförlüğüne talip, yüzbinlerce namzet vardı; fakat rahat bırakmadılar. Davamız öbür tarafta, en üst mahkemede görülecektir.

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

evet üstadımızın cenazesine katılmış iki kişiyle sohbet ettim birincisi ne kadar doğru bilmiyorum ama üstadın cenazesindeki insan selinden bahsediyor ancak kabre defin sırasında arkama dönüp bakmak istediğimde o kalabalığın kalmadığını farkedince şok oldum nereye gitti bu kadar insan diye düşündüm demişti üstadın henüz herhangi bir tutkunu olmadığım zamanda üçüncü şahıs olarak sadece dinlemiştim BU DURUMUN GEREKÇESİNİ İSE BİR YIL SONRA ÜSTADIN CENAZESİNE KATILMIŞ BİR BAŞKA BİRİNDEN ÖĞRENDİM Kİ BU BİR BÜYÜK DOĞU GENCİYDİ ÜSTADLA YAKINLIĞI DA VARDI AYNEN ŞU İFADELERİ KULLANDI:

-KALABALIK İÇERİSİNDE BİRİLERİ DİKKATİMİ ÇEKTİ SÜREKLİ İNSANLARA BAKIYORLAR VE İZDİHAMDAN YARALANARAK İNSANLARI ÇEKİYORLARDI KOLARINDAN TUTUP TUTUP SANKİ KALABALIĞI DAĞITMAK İSTERCESİNE İNSANLARI TOPLUYORLARDI SONRA BANA BAKIYORDU İKİ KİŞİ SÜREKLİ OLARAK DERKEN BİRİ BENİ ÇEKMEK İSTEDİ KAÇTIM ONLARDAN UZAKLAŞMAYA ÇALIŞTIM EPEY TAKİP ETTİLER ANCAK SONUNA KADAR VAZİFEMİ YAPMAYA KARARLIYDIM ÇOK ZORDA ONLARDAN KURTULDUM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okuduklarıma inanamıyorum bu nasıl bir zihniyet ki, bir insana bu kadar zulüm yaptıkdan sonra vefatında bile rahat bırakmıyor. Bu zihniyete sahip olanlara acıyorum yarın büyük divanda nasıl hesap verecekler hiç düşünmüyorlar mı?günümüzde de aynı zihniyet iş başında Allah ıslah etsin ya da helak en iyisini Rabbim bilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kararı nasıl hatırlıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla 48 kişi ceza almadılar. (Eyüp karakolu, 2. Şube, 1. Şube, Selimiye derken 20 günden fazla kaldılar tabii.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...