Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
rembo

Uydurukça Iki Kelime üzerine Tetkik

Recommended Posts

efendim BAY kelimesisin erkek, beyefendi gibi manaları kat'i suretle ifade etmedi eski metinlerdeki kullanımla sabit. BAY kelimesi ZENGİN anlamına gelir. bu kelimeden türetilmiş "zengin olmak, zenginleşmek" anlamlarına gelen BAYIMAK diye bir de fiil vardır. bu fiil de bize BAY kelimesine dayatmayla yüklenen anlamın uyduruk olduğunu gösteriyor. öyle olmasa BAYIMAK "erkek olmak, erkekleşmek" anlamına gelmeliydi.

 

BAYAN kelimesi de BAY kelimesini tedailediği için uydurulmuş mesnetsiz bir kelimedir. eski metinlerin hiçbirinde olmayan bu kelimeye kök aramaya kalkarsak şu neticelerle karşılaşırız:

 

türkçede iki tane -an, -en eki vardır. biri fiillere biri de isimlere gelir.

 

fiile gelen ek yapım eki değil bir çekim ekidir fakat kalıplaşarak yapım eki görünümü aldığı durumlar vardır. BAYAN kelimesini bu cihetle ele alırsak: türkçede iki tane baymak fiili vardır. birinci bayılmasına sebep olmak anlamına gelir. ikicinsi kandırmak anlamına gelir. yani buna göre BAYAN ya bayıltan, ya da kandıran demek olur. bu manaları hangi kadın kabul eder?

 

gelelim türk dil kurumunun türetme şekline:( tdk türkçenin ekleri kitabında bu isimden isim yapma ekini kullandığını söylüyor)

 

isimlere gelen -an,-en ekinin iki fonksiyonu vardır. birincisi belirlilik ifade eder. misal: oğul-an=oğlan. bu kullanımda olduğu gibi ele alırsak BAY kökünden yararlanılarak "zenginliği sağlamlaşmış" anlamına gelir.

bu ekin ekinci fonsiyanu zıtlık ifade eder. misal: kız-an=kızan(erkek çocuk). bu kullanıma göre de BAY zengin olduğuna göre BAYAN da fakir anlamına gelir. bu manaları hangi kadın kabul eder?

 

eklerin mahiyeti hakkında bir şüpheye düşen olursa üniversitelerde en çok tercih edilen prof. dr. muharrem ergin'in türk dili kitabına bakabilir.

saygılarımla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...