Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
KURT

İstanbul'u Dinledim

Recommended Posts

İstanbul ki Peygamberimin müjdesi

İstanbul ki Fatih’imin emaneti

İstanbul ki gönlümün gül bahçesi.

 

İstanbul’u dinliyormuş şair gözleri kapalı. Acaba dinlerken neler duyuyormuş ve nasıl dinliyormuş kubbeler tarlasını? Tecessüsüme engel olamadım ve kulak verdim ben de İstanbul’a. Dinledim İstanbul’u gözlerim kapalı. Neler duymadım ki? Martılar, rüzgâr, dalgalar hep bir şeyler fısıldadı. Hiç biri de öbürünü dinlemeden sürekli dert döktüler; trafik ışıklarında sönen gelecek emanetimi, uyuşturucudan ölen bir öğrencinin annesinin çığlığını, çantasını kaptıran bir kadının feryadını, zafere ulaşamayacaklarına rağmen zafer işaretinden vazgeçmeyenlerin hezeyanlarını... Daha çok şey duyacaktım belki, ama kulaklarımı tıkadım bu seslere, daha fazla dayanamadım. Gözlerimi kapatmaktan da vazgeçtim bir an için, ama gördüğüm şeyler karşısında şaştım kaldım.

 

İstanbul ki Peygamberimin fetih müjdesi.

İstanbul ki Fatih’imin emaneti.

İstanbul ki gönlümün gül bahçesi.

 

Ben böyle biliyordum İstanbul’u. Ama gördüklerim, duyduklarım karşısında gözüm, kulağım utandı. Gözüme, kulağıma olan inancımı yitiriyordum. Allah’tan, en karanlık zamanlarda bile tek ışığım olan ümidime sarıldım. Tekrar dinleyecektim İstanbul’u yine gözlerim kapalı. Ama bu kez gönül gözümü aralayıp gönülden dinledim Fatih’imin at sürdüğü toprakları.

 

İşte Allahuekber nidaları. İşte kös sesleri. İşte Fatih’im atını denize sürüyor. İşte şahi toplarının kulakları sağır eden sesleri. İşte kızakların üstünde karadan inen gemiler. İşte Akşemseddin Hazretleri’nin duası. İşte kılıç şıkırtıları. İşte kaçışan Bizans askerlerinin çığlıkları. İşte Ulubatlı Hasan’ım; dokuz yerinde güller açmış, güllerin efendisine uzanıyor. İşte üç hilalim surlarda dalgalanıyor. İşte yine Allahuekber sesleri, bu defa surlarda yankılanıyor çok daha gür. İşte Ayasofya’m karanlığı yırtıp nura gark oluyor. İşte bir tinerci para istiyor. Tinerci de nereden çıktı şimdi diyorum, meğer uyanmışım. Tavsiyem şudur ki; İstanbul’u dinlerken gözleriniz kapalı; yanınızda kulak verdiğiniz muhteşem şehirden gayrı değerli bir şey bulundurmayın.

 

Şair İstanbul’u dinlemiş gözleri kapalı. Kutlu fethin 554. yılında ben hem dinledim, hem gördüm İstanbul’u gözlerim kapalı.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...