Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
pskhee

Üsatadimiz Necİp Fazil Gibi 'mesele Sahİbİ..

Recommended Posts

tıpkı üstadımız gibi 'mesele sahibi insanı'anlatan TARIK BUĞRA'YI RAHMETLE YAD EDİYORUZ...Yalnız bir yazar

 

 

Kendi neslinden koparak apayrı bir edebiyat, sanat ve düşünce atmosferi kuran; bu yönüyle kendini yalnızlığa hapseden Tarık Buğra’nın vefatının üzerinden tam 12 yıl geçti. Bu yıllar içinde yine görüldü ki, ülkenin edebiyat, fikir ve sanat adamları, kendilerine rehberlik etmiş, eserleriyle yön göstermiş isimleri çok çabuk unutuyor.

Bunun suçlusu elbette, gidenler değil; gidenlerin ardından onun mirasına sahip çıkamayan bizler...

Tarık Buğra’yı “Milli Mücadele” döneminin iman cephesini yazdığı için dışarıda tutan ‘öteki’lerle, mesela üç ciltlik “Küçük Ağa”daki İstanbullu Hoca’yı anlamak istemeyen ‘beriki’ler arasındaki savaş, ne yazık ki, Cumhuriyet döneminin bu en müstesna yazarlarından birini anlaşılmaz biçimde gündemimizden çıkardı.

Dili ve üslubuyla olduğu kadar, ele aldığı konu ve anlatım tekniği açısından da her zaman ‘yerli’ olmayı kaygı haline getiren, yalnızlığının verdiği durumu bunalım olarak görmeyip, bereketli bir üretime dönüştürmeyi başaran Tarık Buğra’nın, Tercüman ve son yıllarında yazarlık yaptığı gazetemiz Türkiye’deki yazılarının derinliği bugün bile yorumlanmaya ve anlaşılmaya muhtaç bir halde arşivlerdeki yerini koruyor.

(TÜRKİYE GAZETESİ yazarlarından Özcan Ünlü'nün yazısının bır kısmı)26 Şubat2006 Pazar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esselamü Aleyküm.

 

Değerli Arkadaşlarım, ne yazık ki, unutulan veya unuturulan o kadar çok yazarımız, düşünürümüz, felsefecimiz kısacası bizden olupta bizlerin bile haberi olmadığı nice değerli insanlar geçti ki şu fani dünyadan bu vesile ile Cümlesinin Ruhuna El Fatiha....... İşte bunlardan biri

 

NURETTİN TOPÇU:

Nurettin Topçu, isyan ahlakına dayalı hürriyet anlayışı ve bu anlayışın temel doktrini hareket felsefesi ile mesuliyetini müdrik gençliğin bir filozof aradığında karşısına çıkan orijinal bir Türk düşünürüdür. Eğer Türk düşünce tarihinden bahsedilecek olursak, onun en başında gelenlerden biri de hiç şüphesiz Nurettin Topçu’dur. Şaşadan, debdebeden, gösterişten uzak yaşadı ve hiçbir zaman kalabalıklara güvenmedi. Fikriyatını kendine bir ikbal sağlamak için yansıtmadı.1909’da İstanbul’da doğan Nurettin Topçu, Erzurumlu Topçuzâde Ahmet Efendi’nin oğludur. Annesi Fatma Hanım ise Eğinli’dir. Çok eski ve köklü bir kültür muhiti bulunan Eğin’in Nurettin Topçu’nun ruh dünyasında önemli bir yeri vardır. İstanbul’da büyüyen Topçu, hep ana yurduna olan hasretle yaşamıştır.Türkiye’de başlayacak olan zor günler Topçu’nun düşüncesinde olumlu yankı bırakır. Bu arada henüz ilkokulda okuduğu yıllarda yabancı okullara tavır alan Nurettin Topçu, Vefa İdadîsi’ni (ortaokul) birincilikle bitirdikten sonra İstanbul Lisesi’ne kaydolur. Burada felsefeye merak saran Topçu, daha iyi bir eğitim için Avrupa’ya gitmek gerektiğine inanır; bunun için de burs için girişimde bulunur, kazanarak Fransa’ya gider. Burada Maurice Blondel, Remzi Oğuz Arık ve Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ile tanışır. Bu üç fikir ve bilim adamının Topçu’nun fikriyatının şekillenmesinde önemli rolleri vardır. Ünlü Fransız filozofu Blondel’in hareket felsefesi Topçu’nun da Türkiye’de çıkardığı derginin adı olacaktır.Üniversite tahsilini tamamlayan Topçu, Sorboune’da doktora yapmaya başlar. Bu üniversitedeki ilk doktora programını tamamlamış Türk öğrenci Topçu’dur. Bunun için yapılan törenlerde ne istediği sorulunca o, okulun gönderine Türk bayrağının çekilmesini istemiştir. Vatanına ve milletine ziyadesiyle bağlı olan Topçu, Fransa’dan Türkiye’ye gelince Galatasaray Lisesi’nde Felsefe öğretmeni olarak göreve başlar. Daha ilk öğretmenliğinde eğitim sistemimizdeki temel bozukluk hocayı harcayacaktır. Adam kayırmacılık, hatırı sayılan bir öğrenciye aşırı müsamaha, diğer öğretmenlerden beklendiği gibi Topçu’dan da beklenir. Bu duruma müsbet yaklaşmayan Topçu Hoca, İzmir’e sürülür. Sürgün haberi en mutlu anında kendine haber verilir.

 

Topçu, İzmir’de öğretmenliğinin dördüncü yılında dergi çıkarmaya başlar. Derginin adı Hareket’tir. 1939’da yayınlanan dergi ile Nurettin Topçu, artık resmî çevrelerin sürekli izlediği, sorguladığı mahfil ve kalem olacaktır.

 

Artık mimlenmiş bir öğretmen olan Topçu, ne yazık ki, Türkiye’ye verebileceği çok zengin fikirlerini dar bir çevrede tutmak zorunda kalmıştır. İzmir’den Denizli’ye sürgün edilmiştir..

Nurettin Topçu, hareket felsefesini ve Anadolucu fikirlerini işlediği Hareket Dergisi’ni fasılalarla 1939-1947, 1947-1949, 1952-1953 yılları arasında; 1966 yılından itibaren de düzenli olarak vefatına kadar çıkarmıştır. Milliyetçiler Derneği’nde aktif cemiyetçilik yapan, 1961’de AP’nin kuruluşunda aktif rol alan ve Konya’dan milletvekili adayı olan Topçu, 1966’dan itibaren fazla geniş olmayan bir kadro ile Hareket Dergisi’ne ağırlık vermiş ve ömrünün sonuna kadar Anadolucu bu genç kadro ile mütevazı bir mahfil oluşturmuştur.Her türlü gösterişten ve alayişten uzak, nümayişi sevmeyen, hem Batı’yı, hem de milletini, Anadolu’yu tanıyan Nurettin Topçu,1974’te yaş haddinden emekliye ayrıldı. Emekliliğinden bir müddet sonra rahatsızlandı. Geçici sanılan bu hâl, yaşlılığın ve tıbbın ileri sürdüğü bahanelerle birlikte, emekli olduktan sekiz ay sonra bu büyük idealist muallim Nurettin Topçu vefat etti.Allah Rahmet Eylesin.. Selametle....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Tarık Buğra atlanmaması gereken yazarlarımızdan... Edebi bakımdan beş para etmeyecek eserler ortaya koyan pek çok sözümona sanatçı pohpohlanıp önümüze sürülürken onun gibi şahsiyetlerin unutulması hiç de hoş değil.

 

Allah'tan kendisine rahmet diliyorum.

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...