Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
eda

Örtünme Bahanelerine Cevaplar!...

Recommended Posts

Örtünmek isterim, ama ikna olmam lazım

"KURANDA KESİN HÜKÜM VAR YETMEZMİ İKNA OLMANA"

 

Örtünmem gerekiyor, ama geleceğimi düşünmek zorundayım

"GELECEK ÖLÜM ONU DÜŞÜNDÜNMÜ"

 

Allah(c.c.) beni başı açık olarak da sever

"AMA GÜNAHKAR KULUM DER"

 

Kapalıyım, ama ailem okul için başımı açmamı istiyor

"AİLEN SENİ CEHEMMEN ATEŞİNDEN KURTARMAYACAK"

 

Fazla açık olmadığım için, günah olduğunu zannetmiyorum

"GÖRÜNEN HER TEL ZİNA AZMI GÜNAH ACABA"

 

Genç yaşta da kapanmak olmaz ki, yaşlanınca inşa Allah(c.c.)

"YAŞLANACAĞIN GARANTİ Mİ YA YARIN ÖLÜRSEN"

 

Tekrar açılırım düşüncesiyle, kapanmıyorum

"HELE Bİ KAPAN ONU SONRA DÜŞÜN"

 

Bazı özgürlüklerimin kısıtlanacağı düşüncesiyle kapanmak istemiyorum

"ALLAHIN KARŞISINDADA ÖZGÜR OLABİLECEKMİSİN"

 

Kapanmak önemli değil, önemli olan kalbinin temizliği

"KALBİN TEMİZLİĞİ GÜNAHA ENGEL DEĞİL"

 

Evlenince kapanırım, ;kızım evlenince kapanr;

"EVLENECEĞİN GARANTİMİ"

 

Güzelliğimi sergilemek istediğimden dolayı kapanmamıştım

"GÜZELLİĞİNİ SADECE EŞİNE SERGİLESEN NE GÜZEL OLUR"

 

Kapanırsam, diğer dini vecibelerimi de yerine getirmem gerekecek

"EE Bİ YERDEN BAŞLAMAK LAZIM"

 

Dinden çıkmadığıma göre başımı açmamda problem yok

"DİNDEN ÇIKMADIN AMA GÜNAHKARSIN"

 

Başörtü için kendimi henüz hazır hissetmiyorum

"ÖLÜNCEMİ HAZIR OLACAKSIN"

 

Bu zamanda da başörtü olmaz ki! Hangi çağdayız?

" GÜNAHIN BU ZAMANI O ZAMANI YOK KURAN HER ÇAĞ İÇİN İNDİ"

 

Kısmet, bir bakarsın kapanırız inşa Allah(c.c.)

"İNŞAllah AMA ACELE ET YAŞLANDIKTAN SONRA OLECEĞİNE DAİR SENEDİN VARMI?

 

Önemli olan, saç dışındaki vücudun teşhir edilmemesi

"YANİ GÜNAH SADECE VUCUDAMI VAR"

 

Denedim, ama boğulacak gibi oldum

"AMA İTİKAT GEREKİYOR"

 

Evlenememe korkusu

"SAÇIN AÇIK DİYE SENİNLE EVLENEN ERKEKTEN NE BEKLERSİNKİ"

 

Lise ve üniversitedeki başı açık öğrencilere dinimi anlatacağım için başımı açacağım, yani hizmet için

"KENDİNE HİZMET EDEMEYECEKSİN"

 

Kapanmak içimden gelmiyor

"NEDEN GÜNAH İŞLEMEK HOŞUNAMI GİDİYOR"

 

Başörtülülerin yeterince örnek olamamaları

"SEN ÖRTÜN VE ÖRNEK OL ONLARA

 

Nefsime yenik düştüğümden, kapanamıyorum....

"NEFİS ŞEYTANDIR SEN ŞEYTANA YENİKSİN GELECEĞİNİ DÜŞÜN YENİLME"

Share this post


Link to post
Share on other sites

buradaki sıralanan bahaneler ve cevapları pek çok insan tarafından yanlış anlaşılıyor

örneğin;Fazla açık olmadığım için, günah olduğunu zannetmiyorum

"GÖRÜNEN HER TEL ZİNA AZMI GÜNAH ACABA"

burada kastedilenin göz zinası olduğunu anlayabilmek ne yazık ki pek çok kişi için mümkün değil eğer daha açıklayıcı ve herkesin anlayacağını tahmin ettiğiniz bir daire içerisinde ifade ederseniz söylediklerinizi sanırım çok daha faydalı olursunuz...

nacizane bir öneriydi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

slm arkadaşlar,

 

bu başlığı açan kardeşimize teşekkür ediyorum. ufak bi düşüncemi paylaşmak istedim. özellikle bu büyük harfle yazılan kısımları çok kabaca tasarlanmış "derlemeler" olarak değerlendirmek istiyorum. üniversiteye gelene kadar bu konuda (tesettür) çok katı idim. fakat şu anda kampüs atmosferini idrak ettiğim kadarıyla, değil açık bir bayanın tesettüre girmesi, kapalı bir arkadaşımızın bunu devam ettirmesinin bile gerçekten hiç kolay olmadığını düşünmekteyim. sorunlar, bahaneler çok güzel tespit edilmiş ama bence cevaplar ya iman derecesi muazzam olan biri tarafından verilmiş ya da bu işin sıkıntısından bihaber olanlar tarafından kaleme alınmış. bu bahanelere verilecek cevapların bu kadar yüzeysel olamayacağına, ya da mutlak manada olmaması gerektiğine inanmak istiyorum.

 

olayın bir başka boyutu ise şudur: bize bu bahanelerden biri ya da birkaçıyla bir kardeşimiz gelse, acaba diklenircesine bu cevapları verebilir miydik? bence bu özendirici olmaktan çok rahatsız edici, uzaklaştırıcı bir üslup içerirdi. en azından empati yapabildiğim kadarıyla bu sonuca varıyorum.

 

selametle

Share this post


Link to post
Share on other sites

diyamandi; Empatiyi geliştirin bir bakalım.

 

Başın açık diyelim. Arkadaşında Necip Fazıl hastası ve başı kapalı ve çok hazır cevap birisi. Uzun uzun tartışmayı sevmez ve iki cümlede olayı bitirir. Hemde Kova burcundan :)

 

Küçük harfle yazılanları x kişisi büyük harfle yazılanları y kişisi söylesin. Hayal gücümüzü kullanalım.

Kafadan bir örnek alalım yukardaki yazıdan:

 

x kişisi:Başörtü için kendimi henüz hazır hissetmiyorum.

 

y kişisi: ÖLÜNCEMİ HAZIR OLACAKSIN

 

x kişisi: aaa ıııı şeyyy yani........... ÇOK KABASIN! :)

 

--------------------------------------------------------------

 

x kişisi: Evlenince kapanırım, ;kızım evlenince kapanr;

 

y kişisi: EVLENECEĞİN GARANTİMİ

 

x kişisi: ya anne yaaaa... y kişisine bişi söle...evde kalacaksın dedi bana :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

:):):)

 

ertesi gün, x ve y kişisi birdaha görüşmemek üzere ayrılırlar... :)

 

efenm bu muhtemelen mizaç meselesi. mesela ben biraz daha hırçınım bu tür uyarılara karşı. ortaokul ve lise hayatım boyunca babamların bana "ders çalış" manasında herhangi bir uyarısına çok sinirlenirdim; zira bunu "sen sorumsuz bir çocuksun ve sana bu görevini hatırlatmak zorunda kaldık" şeklinde algılardım :)

 

bu arada kovayı bilmem ama bende de oğlak var :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Güzel kardeşlerim ben bu yazılanları kaba bulmuyorum bende okuyorum öğrenciyim ve mağdurum butür bahanelerle çok karşılaşıyorum örtünmek, istek işi değildir bu bir farz dır Allah'ın emridir.Benim burada yapmak istediğim güzel kardeşlerimi günahtan bir nebze uzaklaştıra bilirsem ne mutlu bana, süs için değil Allah'ın emri olduğu içim örtünen kardeşlerimede ne mutlu Allah cümlemizden razı olsun umarım yazdıklarımdan kimse kırılmaz.Ayet ve hadislerle süslemek istiyorum.selam ve dua ile.

 

"Ey Peygamber! hanımlarına, kızlarına ve müminlerin hanımlarına söyle, dışarı çıkarken üstlerine cilbablarını alsınlar. Bu, onların tanınmasını ve bundan dolayı incitilmemelerini sağlar. Allah, Gafûrdur, Rahîmdir. "

"Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin" umduğunuza nail olasınız" (en-Nûr, 24/31).

 

"Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır" (en-Nûr, 24/60).

 

Hz. Âişe'den rivâyete göre, bir gün Hz. Ebû Bekir'in kızı Esmâ ince bir elbise ile Allah Resulunun huzuruna girmişti. Resulullah (s.a.s) ondan yüz çevirdi ve şöyle buyurdu: "Ey Esma! Şüphesiz kadın erginlik çagına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir." Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti" (Ebu Davûd, Libâs, 31). "Allah Teâlâ ergin kadının namazını başörtüsüz kabul etmez" (İbn Mâce, Tahâre, 132; Tirmizî, Salât, 160; Ahmed b. Hanbel, IV, 151, 218, 259).

(el-Ahzab, 33/59).

Share this post


Link to post
Share on other sites

emektar kardeşim Allah razı olsun emeğiniz için. :) siz beni yanlış anladınız. ben hayatının bu dönemine kadar açık dolaşmış bir insan için örtünmenin zor olabileceğinden dem vuruyordum. yoksa ben sizin çok acı çektiğinizi, çok büyük zorluklara göğüs gererek tesettürden ayrılmadığınızı biliyorum. hatta daha önce söyledim mi bilmiyorum ama üniversitede okuyup da tesettürlü olan kardeşlerimi çok "asil" buluyorum. ama tahmin ediyorum ki siz şimdiye kadar tesettürü öğütleyen bi aile ya da çevredeydiniz ya da tesettür geçmişiniz var. siz zaten olayı aşmışsınız efenm. ama ilk defa kapanma olgusuyla karşı karşıya gelen birisi için bu ilk adımı atmak biraz zor olur diye tahmin ediodum. yoksa kesinlikle haklısınız, evet bu Allah ın emridir, ve evet bahane kabul etmez.

bi de inşaallah son gelişmeleri takip edebildiğim kadarıyla yakında biraz olsun rahatlayacağınızı düşünüyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah razı olsun eda paylaşımın için.. bu bahaneleri söyleyen bir arkadaşıma gönderdim çok etkilenmiş, devamı gelir inşâallah..

Share this post


Link to post
Share on other sites

merhaba arkadaşlar

konu iki gün önce yaşadığım bir olayı hatırlattığı için bende naçizane fikirlerimi beyan edeyim dedim.. paylaşımı çok güzel buldum allah razı olsun eda kardeşim

bazen insanlara gerçeği en çıplak ve en vurucu şekliyle söylemek daha etkileyici oluyor....bir kaç gün önce açık bir arkadaşımla aynı konuda bir muhabbetimiz olmuştu..kapanmayı düşündüğünü fakat henüz kendisini hazır hissetmediğini söyledi bende ona peki kendini hazır hissedecek kadar ömrün olduğuna garantin varmı dedim...bir anda sinirlendi..oysa söylediğimi oda biliyordu fakat şeytan düşündürmüyordu....

diyamondi kardeşime de şu noktada sonuna kadar katılıyorum üniversite ortamında kapalının kapalılığını sürdürmesi dahi çok zor....ama biliyoruz ki zorluklar olmadan cennet kazanılmaz....zaten kolay olsa herkes kapalı olurdu....

rabbim hakkıyla islamı yaşayıp uyglayabilen kullarından olmamızı nasip etsin.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
emektar kardeşim Allah razı olsun emeğiniz için. :rolleyes: siz beni yanlış anladınız. ben hayatının bu dönemine kadar açık dolaşmış bir insan için örtünmenin zor olabileceğinden dem vuruyordum. yoksa ben sizin çok acı çektiğinizi, çok büyük zorluklara göğüs gererek tesettürden ayrılmadığınızı biliyorum. hatta daha önce söyledim mi bilmiyorum ama üniversitede okuyup da tesettürlü olan kardeşlerimi çok "asil" buluyorum. ama tahmin ediyorum ki siz şimdiye kadar tesettürü öğütleyen bi aile ya da çevredeydiniz ya da tesettür geçmişiniz var. siz zaten olayı aşmışsınız efenm. ama ilk defa kapanma olgusuyla karşı karşıya gelen birisi için bu ilk adımı atmak biraz zor olur diye tahmin ediodum. yoksa kesinlikle haklısınız, evet bu Allah ın emridir, ve evet bahane kabul etmez.

bi de inşaallah son gelişmeleri takip edebildiğim kadarıyla yakında biraz olsun rahatlayacağınızı düşünüyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

 

teşekkürler kardeşim ben senin ve diğer kardeşlerimin samimiyetinden bir şüphem yok ve cümleten Allah razı olsun, sanada hak veriyorum benimde var tepki aldığım arkadaşlarım kapanma konusunda Allah'a emanet olun selam ve dua ile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Müjedeleyiniz,nefret ettirmeyiniz." Hadisi Şerif

 

Yazı için teşekkürler....

 

İnanın günümüzde her insanın bir önyargısı var bu konuda.beni şaşırtan kapalı oldukları halde genç birinin kapanmasına "erken kapanmışsın,biraz daha geçseydi" demesi.

Aslında vurgulamak istediğim kapalı olmanın tam hakkını bilemememiz maalesef.Taklidi imandan öteye geçemememiz...

İnaşallah bunların da değişmesi ümidiyle...

 

Ümidim var çünkü mirasa sahip çıkmaya çalışan mücadeleci ruhları görüyorum.İnşallah onlara dahil olur ve muvaffak oluruz Allah'ın izniyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sevgili eda ellerine sağlık.....

derviş arkadaşım hoş bi yaklaşımda bulunmuş , tebrikler..... :rolleyes:

yazıysa gayet hoş olmuş.SÖZ OKUNUNCA KONUŞMA OLUR!

yazanadan Allah razı olsun. illada edebiyat yapmaya gerek yok kanımca!

Rab'be emanet olun..........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeni Şafak'tan Fatma K. Barbarosoğlu ablanın güzel bir yazısı vardı. Buraya alıntı yapmadım, ama okumanızı tavsiye ederim. (25.01.2008)

 

...

 

ALİ

Share this post


Link to post
Share on other sites

elbette Allah'ın emirlerinin karşısında bahane olamaz olmamalı...yalnız ben de sonradan tesettüre giren bir insan olarak(ki bunun ne kadar hakkını verebilidğim ayrı bi konu) bi iki şey söylemek isterim...hepimizin unuttuğu bir şey var ki o da ahirzamnda olduğumuz..bu bir bahane değil...Peygamberimiz sahabilere dinin on emrinden birini yapmadıkları taktirde bunun onların sonunu hayr etmeyeceğine fakat ahir zamandaki kardeşlerinin dinin on emrininden birini yaptıklarında bile kurtuluşa erebileceklerini ifade etmyor mu?

Allah'ın ona giderken yanımızda gmötürmemizi istemediği iki şey var biri kul hakkı diğeri şirk...

 

elbette başta da söylediğim gibi Allah'ın emirlerine karşı bir bahanemiz olmaz...ama Allah'tan ümit kesmek de olmaz...aksi taktirde bilmeden şirke bile götürebilir bu düşünce bizi...Allah muhafaza...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kesinlikle tartışma çıkması için yazmıyorum. Öncelikle belirtmek istedim ki anlamsız bir münakaşa çıkmasın. deniz mavidir kardeşimiz, hepimiz adına bir genelleme yapmış. "hepimizin unuttuğu bir şey var ki o da ahirzamnda olduğumuz.." demiş. Ahir zamanda olduğumuzu unutmadığımızı belirtmek istedim. Etraflıca düşündüğümüzde de, bu başlığın; ahir zamanda oluşumuza ve insanların bazı konularda çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekmek için açılmış olabileceği kanaatine varabiliriz. Kainatın Efendisi buyurmuştur ki :

“Siz öyle bir zamandasınız ki, içinizden kim emredildiklerinin onda birini bırakırsa helak olur, sonra öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda yaşayanlardan kim emrolunduğunun onda birini yaparsa kurtulacaktır.” Hadis-i Şerif'ten de anladığımız üzere ; dinin on emrinden birini değil, emredilenlerin onda biri ... Ve hadis-i şerif'te belirtilen zamanın bu zaman mı ya da ileriki bir zaman mı olduğu belli değil.. Çok dikkat etmeliyiz o yüzden..Ve elimizden geldiği kadariyle bütün emirlere eksiksiz itaat etmeye çalışmalıyız diye düşünüyorum. Zaten görevimiz de bu .. Allah hepimize kurtuluş nasip eder inşaallah.. Umudumuzu hiçbir zaman yitirmemeliyiz. Hepimiz, Peygamber Efendimizin şefaatine nail oluruz inşaallah ..

Selamün aleyküm ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kesinlikle tartışma çıkması için yazmıyorum. Öncelikle belirtmek istedim ki anlamsız bir münakaşa çıkmasın. deniz mavidir kardeşimiz, hepimiz adına bir genelleme yapmış. "hepimizin unuttuğu bir şey var ki o da ahirzamnda olduğumuz.." demiş. Ahir zamanda olduğumuzu unutmadığımızı belirtmek istedim. Etraflıca düşündüğümüzde de, bu başlığın; ahir zamanda oluşumuza ve insanların bazı konularda çok daha fazla dikkat etmesi gerektiğine dikkat çekmek için açılmış olabileceği kanaatine varabiliriz. Kainatın Efendisi buyurmuştur ki :

“Siz öyle bir zamandasınız ki, içinizden kim emredildiklerinin onda birini bırakırsa helak olur, sonra öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda yaşayanlardan kim emrolunduğunun onda birini yaparsa kurtulacaktır.” Hadis-i Şerif'ten de anladığımız üzere ; dinin on emrinden birini değil, emredilenlerin onda biri ... Ve hadis-i şerif'te belirtilen zamanın bu zaman mı ya da ileriki bir zaman mı olduğu belli değil.. Çok dikkat etmeliyiz o yüzden..Ve elimizden geldiği kadariyle bütün emirlere eksiksiz itaat etmeye çalışmalıyız diye düşünüyorum. Zaten görevimiz de bu .. Allah hepimize kurtuluş nasip eder inşaallah.. Umudumuzu hiçbir zaman yitirmemeliyiz. Hepimiz, Peygamber Efendimizin şefaatine nail oluruz inşaallah ..

Selamün aleyküm ...

 

 

eywallah :)

tartışma çıkacak bi şey yok don't panic :rolleyes:

belki genelleme yapmış gibi oldum haklısın...ama ne demek istediğimin anlaşılmış olduğunu düşünüyorum..ayrıntıya takılmamak lazım...ve hadis için teşekkür ederim... :D

aslında aynı şeyleri söylüyoruz farkındaysan..sadece bi iki ayrıntı belki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah hepimize kurtuluş nasip eder inşaallah.. Umudumuzu hiçbir zaman yitirmemeliyiz. Hepimiz, Peygamber Efendimizin şefaatine nail oluruz inşaallah ..

...

 

Amin Amin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...