Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
eda

Besmele

Recommended Posts

 

Bişr-i Hafi. Evliyânın büyüklerinden. Genç. Günah çukuruna düşmüş yuvarlanıyor yuvarlandıkça batıyor...

 

Bir gün Gecesini içki masalarında sabahladığı bir gecenin günü. Sarrhoş. Evinin yolunu tutturmuş, gidiyor, gitmeye çalışıyor. Yürüyor. O da ne? Bir kağıt, üstünde Besmele yazılı bir kağıt. İçi cız ediyor. Eğiliyor. Çamurların içinden Besmele yazılı kağıdı alıyor. Hiç Allah'ın ismi yerde olur mu, çamurlar içinde olur mu, bin bir düşünce bin bir ah ediş. Kağıdı öpüyor, çamurlarını siliyor, temizliyor, evine götürüyor, güzel kokulare sürüyor ve eveinin en güzel yerine asıyor.

 

O gece âlim bir zât bir rüyâ görür. Rüyâda,'' Git, Bişr'e söyle! İsmimi temizlediği gibi onu temizlerim. İsmimi büyük tuttuğu gibi büyültürüm. İsmimi güzel kokulu yaptığı gibi, onu güzel ederim. İzzetime yemin ederim ki, onun ismini dünyada ve âhirette temiz ve güzel eylerim'' denildi.

Bu rüyâ, üç defa tekrar etti. Rüyâ gören kimse, sabah olunca, Bişr-i Hafi'yi arayıp meyhanede buldu. Mühim haberim var diye içeriden çağırdı. Bişr geldiğinde, gelen zâta dedi ki:

-Kimden haber vereceksin?

-Sana Allahü teâlâdan haber vereceğim. Bunu duyan Bişr, ağlamaya başladı ve sordu:

-Bana kızıyor mu, şiddetli azap mı yapacak? Rüyâyı sonuna kadar dinleyince arkadaşlarına dönüp şöyle söyledi:

-Ey arkadaşlarım! Beni çağırdılar, bundan sonra bir daha beni buralarda göremiyeceksiniz.

O zâtın yanında hemen tövbe etti. Bu anda ayağında ayakkabı bulunmadığı için, hiç ayakkabı giymedi. Sebebini soranlara,''Söz verdiğim zaman yalınayaktım, şimdi giymeğe hayâ ederim'' derdi.

ALINTI

Share this post


Link to post
Share on other sites

BİSMİLLÂHİRRÂHMÂNİRRAHÎM

 

Besmele, söyleyenlerin, zikredenlerin gıdasıdır. Kuvvet­liler için izzet ve yükseklik, zayıflar için sığınak ve barınak, sevenler için nûr, müştâklar için neş’edir. Besmele rûhların rahatı, bedenlerin kurtuluşudur. Besmele kalblerin nûru, iş­lerin nizamıdır. Besmele sağlamların tâcıdır, kavuşanların ışığıdır. Besmele âşıkların zikridir. Besmele, kullarını şerefli ve aşağı kılma kudreti olan Hüdâ’nın ismidir. Besmele sonu olmayan Bâkî’nin ismidir. Besmele, her sûrenin başlangıcı ve anahtarıdır. Besmele, yalnızlıkları kendisiyle şereflendi­renin ismidir. Besmele, rahmeti tamam olanın ismidir. Bes­mele zanları güzel kılanın ismidir. Besmele bir şeye ol deyip, ondan meydana getirenin ismidir. Erişilemeyen ve kimseye ihtiyacı olmayan, vehim ve kıyâstan yüksek ve berî olanın ismidir.

Sen harf harf Besmele’yi söyle, biner biner sevâb kazan, günâhlarını azalt. Bir kimse diliyle Besmele söylese dünyayı, kalbiyle söylese âhireti, sırrı ile söylese Mevlâyı müşâhede eder. Bismillâh öyle bir kelimedir ki, onunla, söyleyenin ağzı temizlenir. Bismillâh öyle bir kelimedir ki, onunla gam devam etmeyip gider. Besmele öyle bir kelimedir ki, onunla ni‘met tamam olur. Öyle bir kelimedir ki, onunla sitem, eziyyet ve azâb kalkar. Öyle bir kelimedir ki, ümmet onunla diğerlerin­den ayrılmıştır. Besmele öyle bir kelimedir ki, celâl ile cemâl arasını birleştirmiştir. Besmele öyle bir kelimedir ki, kudret ile rahmet arasını birleştirmiştir.

Şeytâna uymamak ve isyândan kaçınmak için, cehen­nemden korkarak çok iyilik yapana, Allâhü Te‘âlâ’yı anana, Allâhü Te‘âlâ’nın gösterdiği yola yapışana, Allâhü Te‘âlâ’ya sığınana, tevekkül edene, onun zikri ile meşgûl olana ve Mevlâ’yı anıp da Bismillâh diyene, Allâhü Te‘âlâ rahmet ey­lesin. Devlet, saâdet, ebedî şeref; azgınlıktan kaçınan ve dünya için kendine yetecek kadarla yetinip, dâima diri olan Allâhü Te‘âlâ’nın zikrine ve fikrine devam edip de, Bismillâh diyen kimse içindir.

 

(Abdülkâdir Geylâni (k.s.), İlim ve Esrâr Hazinesi, 169.s.)

 

1 Ocak, Mevlana Takvimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...