Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
cellman

Bugün Yeryüzünde Din Allahın Mı?

Recommended Posts

Bakara Suresi 193. ayet, yeryüzünde din tamamen Allah'ın oluncaya kadar (onlarla) savaşılmasını müslümanlara emrediyor. Sizce bugün din Allah'ın mı? Müslümanlar dini yeryüzünde Allah'a has kılmak için savaşıyorlar mı?

Bu konudaki görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

 

Not: Sorumun amacı kesinlikle fetva yada kinaye amaçlı değildir. Tamamen araştırma amaçlıdır. Samimi cevaplarınızı bekliyorum.

 

Abdullah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mevdudi ve Seyid Kutuba olan sempatiniz nedeniyle yazdıklarına şek ile baktım. Anında Kur'an-ı Kerim'in açıklamalı mealine baktım

 

Bakara Suresi 189. ve 195. Ayette başka konular mevzubahis olduğu için 190. Ayetten başlayarak yazıyorum.

 

190. Size karşı savaş açanlara, siz de Allah yolunda savaş açın. Sakın aşırı gitmeyin, çünkü Allah aşırıları sevmez.

 

191. Onları (size karşı savaşanları) yakaladığınız yerde öldürün. Sizi çıkardıkları yerden sizde onları çıkarın. Fitne, adam öldürmekten daha kötüdür. Mescid-i Haram'da onlar sizle savaşmadıkça, siz de onlarla savaşmayın. Eğer onlar size karşı savaşa açarlarsa siz de onları öldürün. İşte kafilerin cezası böyledir.

 

192. Eğer onlar (savaştan) vazgeçerlerse (şunu iyi bilin ki) Allah gafur ve rahimdir.

 

---193. Fitne tamamen yok edilinceye ve din (kulluk) de yalnız Allah için oluncaya kadar onlarla savaşın. Şayet vazgeçerlerse zalimlerden başkasına düşmanlık ve saldırı yoktur.---

 

194. Haram ay haram aya karşılıktır. Hürmetler (dokunulmazlıklar) karşılıklıdır. Kim size saldırırsa siz de ona misilleme olacak kadar saldırın. Allah'tan korkun ve bilin ki Allah müttakilerle beraberdir. ''(1)''

 

1. Resulullah (s.a) hicretin altıncı yılında umre yapmak maksadıyla Mekke'ye doğru yola çıkmıştı. Mekke yakınlarındaki Hubeydiye'ye gelince müşrikler Mekke'ye girmelerini önlediler. Orada çetin münakaşalar oldu. Sonunda İslam tarihinin en mühim hadiselerinden biri olan Hubeydiye Antlaşması yapıldı. Bu antlaşmada yer alan maddelerden birine göre, Müslümanlar Harem-i Şerif-i ziyaret etmeden geri dönecekler, ertesi sene aynı haram ayı içinde Mescid'i ziyaret edip umre yapacaklardı. Müşrikler bunu başarı saydılar. Allah, müslümanları ertesi sene aynı ayda Mescid-i Haram'a getirdi. Böylece haram ay haram aya karşılık oldu.

 

İslam hukuna göre saldırıya ancak misliyle mukabele edilir, aşırı gitmek suçtur. Bütün harplerde önce insanlar dine çağrılır. Müslüman olmayı yahut cizye vermeyi kabul etmeyenlerle savaşılır.

 

Kaynak : Kur'an-ı Kerim Açıklamalı Meali. Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları

 

 

Dini mevzularda yorum yaparken, yargıda bulunurken, yazı yazarken vs. en derin rikkatle hassasiyet göstermek ve konunun ehemmiyetini setretmemek vazifemizdir.

 

'' Bakara Suresi 193. ayet, yeryüzünde din tamamen Allah'ın oluncaya kadar (onlarla) savaşılmasını müslümanlara emrediyor. '' demişsiniz. 190. ve 193. Ayet'e bakınız. Niçin savaş açılacağı ve nasıl savaşılacağı Bakara Suresi 190. ve 193 Ayetlerde bildirilmiş. Siz, gayri müslimlere her durumda savaş açılması lazım manasında söylemişsiniz. Elbette cihad edilecektir. Bunu çevreleyen çizgilerin arasını aşmamak, manasına gem vurmamak lazım. Ayetlerin hepsini okuyunca kolaylıkla anlaşılıyor.

 

'' Sizce bugün Din Allah'ın mı? '' lafzı, sorusu yanlış anlamalara sebebiyet verebilir. Müphem akıllının birisi, inancı zayıf olan vs. bu soruyu okusa vehme sürüklenerek '' Din kimin acaba? '' '' Allah'ın değil mi? Diyor yoksa'' gibi suizana düşebilir. '' Din Allah'ın mı?'' lafzı yerine '' Hak dine riayet ediliyor mu? '' gibi lafızlar hakikati daha açık çerçeveler.

 

1. de yazıyor. Bu ayetler o vakayla alakalı olarak bildirildiği anlaşılıyor. 1'in ikinci paragrafını okuyunca yazılanlar hakikatle ifşa ediyor.

 

Tefsire falan kalkışmadım, sakın yanlış anlaşılmasın, zaten açıkça yazıyor. Bir yanlış vardı, yanlışı ayette yazanlarla açıkça gösterdim.

 

'' Müslümanlar dini yeryüzünde Allah'a has kılmak için savaşıyorlar mı? '' diye soru sormuşsunuz.

 

Ben bu soruyu '' Müslümanlar cihad ediyor mu? diye anlıyorum. Bunu uzun uzun konuşmak gerekir. Cihada gönül verenlere müsait ortam var mı? Bu nasıl yapılacak? Tarihte nasıl yapıldı? Biz nasıl müslüman olduk? Cihad edenlerin bağlı oldukları var mı? Varsa kim? Cihad etmek için devletimizin yardımı da lazım mı? Laik ülkeden nasıl destek alınabilir? Ülkemizde sapık yoldakileri düzeltirsek, diğer ülkeleri daha iyi anlar mıyız? Ülkemiz savaşla cihad edemez, biz sözle, gönülle, sebatla bu işi hakkıyla icra edebilir miyiz? Önce Şiileri, Vahabileri, Selefileri düze çıkarıp, birlik içinde mi cihad etmeliyiz? Acaba Afrikadaki adama müslümanlık anlatılmamışsa üzerimizde hakkı var mı? Bunlar ve bunlara benzer sorularla bu soru hakkında malumat sahibi olabiliriz. Bu konuda Alimlerin yorumlarıyla aydınlanabiliriz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...