Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Ü.Y.

‘Osmanlı Torunu Son Şehzade’

Recommended Posts

oyun.jpg

 

Tarih şuuru kazandırmanın hiçbir yolu onu oyunlu hale getirmekten daha parlak bir fikir olamaz. Bu fikirle yola çıkan Hasan Rıfkı Özgen, ‘Osmanlı Torunu Son Şehzade’ oyununu hazırladı. Son Şehzade ailecek oynanabilen bir oyun, Amaç insanları bir şehzadenin rüyalarının içine çekebilmek, ’fetih’ kavramının hatırasını diri tutabilmek…

Tarih eğitimi kimilerimiz için çok zevkli olmakla birlikte bazılarımıza göre oldukça sıkıcıdır. Ancak geçmişi bilmenin gerekliliği de bu alana eğilmeyi zorunlu kılar. Her ne kadar bu eğitimi hızlandırmak, daha zevkli hale getirmek için belgeseller ve çizgi filmler yapılsa da hiçbir şey çocukların ve gençlerin zevkle oynayacağı tarihsel bir oyun kadar etkili olamaz. Zira öğrenmede görselliğin ve katılımın etkisi tartışılmaz bir gerçek.

 

İstanbul’un fethedildiği tarih olan 29 Mayıs 1453’ün üstünden tam 555 yıl geçti. Türk ve İslam tarihi açısından çok önemli olan bu fethin önemini hepimiz bilsek de nasıl bir savaş olduğu ve savaşta nelerin yaşandığı konusunda çok bilgimiz yok. İşin ilginç yanı bu tür tarihî olaylar okul sıralarında anlatılırken görsel malzemelerle süslenmediği için hafızamızda da pek yer edinmiyor. Tarih bilincinin ve tarihsel bilgilerin hafızalarımızda yer etmesi için birçok teknik denense de görselliğin ön plana çıktığı tarihî çizgi filmler ve belgeseller çok etkili oluyor. Bu tesire bir de oyun oynamanın zevki eklenirse 7’den 77’ye herkes için öğrenmesi kolay ve eğlenceli bir eğitim biçimi ortaya çıkması kaçınılmaz. İşte bu fikirle yola çıkan Hasan Rıfkı Özgen, geçtiğimiz günlerde ‘Osmanlı Torunu Son Şehzade’ oyununu hazırladı.

 

Monopoly, Borsa gibi oyunların ‘milli’ hatta ‘dini’ versiyonlarıyla, Takva Yarışı ve İpek Yolu gibi oyunlar sayesinde tanışmıştık. Yeni oyun ‘Son Şehzade’ ise , çocuklara tarih eğitimini en kolay öğretme yollarından biri olan oyunla vermeyi amaçlamış. Zengin ve kaliteli görselliği, kolay ve zevkli oyun mantığı ile ebeveynlerin de çocuklarıyla birlikte severek oynayacağı bir oyun meydana getiren Hasan Rıfkı Özgen “Osmanlı Torunu Son Şehzade, çocuklarımızın şanlı tarihini öğrenmesi için, üç kıtaya da hoşgörü ve adaletle hükmetmiş atalarını daha iyi tanıyabilmeleri için hazırlanmış öğretici oyun setidir. Bu oyunla çocuklarımız milli ve manevi değerlerimizi doğru bir şekilde öğrenecek. Bu fikir ve heyecanla büyüyen çocuklarımız, bir şehzade gibi rüya görecekler.” diyor.

 

Oyunda stratejik, kültürel ve dinî eğitim öne çıkan kazanımlar. Son Şehzade en az 3, en fazla 5 kişiyle oynanıyor. Amaç tıpkı bir devlet gibi hem askerî hem iktisadi hem de eğitim alanında başarılı olabilmek. Ancak bir taraftan da oyuncuların hayırda yarışması öncelikli gayelerden biri. Grafiker İsmail Kemal Çiftçioğlu’nun zengin görsellikle süslediği karton bir şablon üstünde oynanan oyunda Osmanlı askeri biçiminde tasarlanmış 4 adet piyon bulunuyor. Üzerinde rakamların bulunduğu bir fırıldak döndürülerek oynanan Son Şehzade’de, fırıldağın üzerinde bulunan rakamların karşılığı kadar kare ilerleniyor. Karelerin üstünde yazan yazılara uyarak oyunda başarı yakalanmaya çalışılıyor. Çocuklar kadar annelerin ve babaların da büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Özgen, ebeveynlerin de tarih bilgilerini tazelemek için Son Şehzade’yi oynadığını söylüyor. Çocuklarla büyüklerin birlikte oynadığı oyun sayısı çok az. “Bu oyun, fethin 555. yılı anısına hazırladığımız bir set. İnşallah amaçladığımız gibi bilinçli ve kültürlü bir nesli oyunla yetiştiririz. Unutmamak lazım ki, İstanbul’u fetheden hükümdar da bir zamanlar çocuktu.” diyor. NT mağazalarında da bulunan ve TFM etiketiyle satışa sunulan oyunun fiyatı 35 YTL olarak belirlenmiş.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...