Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
postmortem

Başörtülüler De Bazen Şaşırmakta…

Recommended Posts

Başörtülüler de bazen şaşırmakta…

 

Havaların ısınmasıyla, kadın tayfasında büyük bir hareketlilik yaşandığını, aynı insan ailesinin erkek cinsine göre sıcakları gerekçe gösterip açılıp saçıldığını geçen yazımda anlatmıştım. Fakat sıcaklar bahane idi, asıl amacın teşhircilik olduğuna değinmiştim.

 

Hanımefendiliğini koruyan başı açık hanımların ne kadar saygınlık kazandığını da vurgulamıştım.

 

Fakat asıl dezenformasyon maalesef, kimi başı örtülülerde gözlemlenebilmekte. Ben başı örtülü birinin sokakta sakız çiğnemesine, çekirdek, dondurma yemesine tahammül edemiyorum.

 

Başı örtülü bir bireyin her hareketi üst düzey bulunup, topluma örnek olması gerekirken, onların kılık kıyafetleri de son yıllarda dökülmekte. Bir salaşlık, açık hemcinslerine öykünme, bir derbederlik almış başını gitmekte.

 

Konser salonlarında, “bak biz sizden daha moderniz” aşağılık kompleksi ile pistlerde oyun oynamalar. O zaman insana sormazlar mı, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

 

Son süreçte onlarda da görülen bir çözülme. Elde sigara gayet lümpen, yanındakine duman üflemeler, baygın hastalıklı bakışlar, arabesk dinlemeler. Kötü müzikle kendilerini iyice zavallılaştırmalar. Ben operada bir tane başı örtülü görmedim, üçüncü sınıf şarkıcıların konserleri örtülüden geçilmemekte.

 

Geçen gün deniz kenarındaki kız, meyhanecilere taş çıkartırcasına bir şarkı söylüyordu; başında örtü vardı. Utandım.

 

Elleri ojeli, ağzı rujlu, kirpiği rimelli hanımlar! Sahi siz başınızdaki birkaç kılı niye örttünüz. Amacınız ne? Mazbut bir yuva kurma özlemi mi?

 

Araştırın, başı örtülü büyük bir yüzde namaz kılmıyor. Kutlu Kur’anı okumuyor. Göreni de, İslamcı sanacak bir aldanışa sürüklüyor. Bütün Türkiyeli gibi kitap okumuyor. Oysa en fazla inançlı kesim okumalı idi.

 

“Setr olma” eylemi ile alay eden bir tesettürle sokaklarda dolaşan bu kalabalığı, maçtan dönen başıboş yığınlara benzetiyorum. Ayaklarında dapdar pantolon ve eteklerle, Hz. Esma’yı uyaran Peygamberi hatırlatmaktalar her seferinde. “Giyindikleri halde çıplak olma” durumunu.

 

Moda dünyasında pek çok müslümanın ekmek yediğini biliyorum. Bu vebalde onların da payı çok büyük. Bir şirinlik muskası ile ellerinde makas giysileri çok dar kesmekteler.

 

ALLAH çok uzun ömür versin, Hollanda kitap fuarında üstad İsmet Özel ile birlikte birkaç yazar bizlerde bulunma bahtiyarlığını yaşamıştık. Kendisinden imza isteyen hanımların dar kıyafetlerine en sonunda isyan etmişti üstad. Sinirlenmiş ve:

 

“Bu Hollanda’da kumaş kıtlığı mı var”, demişti.

 

Bazı markaların sahipleri Müslüman. Dikkat ediyorum onların ürünleri de diğerleri ile yarış etmek için hayli didinmişler, giysileri dar kalıplara sokmuşlar.

 

Pardösülerin bile bele oturup, vücudu sardığı “Rus stili” kesimin hâkim olduğu bu ülke tesettürünün vebali; dikenlerden mi yoksa giyenlerden mi sorulacak ALLAH bilir.

 

Geçenlerde Ankara’dan dönüyorum, dört kapalı kız bütün otobüsü yüksek tonda kahkahaları ile rahatsız ettiler. Üstelik üniversite öğrencileri idi. Elbet edep üniversitede öğretilmiyordu, kilo ile de satılmıyordu. Fakat bütün yolcular onlara ters ters bakarken bir kez daha utanç duydum. Umut nesli olarak gördüğüm bunlar mı diye üzüldüm. Aslında en büyük üniversite aile ocağı. Güzel bir terbiye ile yetişen çocuklar ailelerinin aynaları.

 

Fakat aile televizyon seyretmekten çocuğu ile ilgilenememekte ki. Geçen gün “dünür anneme” uğradım. Seksen yaşındaki kadının izlediği program magazindi. Çocuklu bir kadının, internette 300 kişi ile tanışıp yakınlaşmasını, sonra bu ilişkileri yazdığı kitabını tartışıyorlardı. Pakize Suda rakama takılmıştı. Yüzünü perukla kapatan kadın en sonunda rakamı altmışa indirdi de, rahat ettiler; e normal dediler.

 

Romalı yazar Tacitus zamanında en büyük moda kadınların yaşları adedince erkekle birlikte olmaları idi, koskoca imparatorluğun yıkılışında bir etken de kadınlarının ahlaksızlığı idi. 40 yaşındaki kadın, kırk kişi ile ilişkisini anlatabiliyordu.

 

Fakat internet sayesinde bizimkiler Romalı ahlaksız kadınları fersah fersah geçtikleri için ne kadar gurur duysalar azdır.

 

Cürümü işleyenden daha büyük bir kabahati televizyon kanalı yapıyordu; gençlerin, çocukların önünde bu kadar kötü konuları tartışabiliyordu. Böyle bir ortamda, açığı kapalısı ile aynı seviyesizliği izleyen bu ülke halkından, daha ne bekleyebilirsiniz ki.

 

Mine Alpay Gün

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evet bizler de şahit oluyoruz usule göre kapanmayıp gezip dolaşan kapalı bayanlara ama bu demek değildir ki bütün kapalı bayanlar yozlaşmış, moda ve güzel görünmek uğruna inançlarıyla ters düşecek şekilde davranıyor. Ama dediğiniz çok doğru , kapalı bir bayanın her yönüyle davranışlarıyla örnek olması lazım , çünkü onlar toplumda çok dikkat çekiyor, inancımıza göre hal ve harektlerde bulunmaları gerekir. Yoksa bazı kendini bilmzler ileri geri konuşur , bu vebal de çok ağırdır.

Share this post


Link to post
Share on other sites

başı örtmekle bitmiyor ki olay o bayanların anlayamadığı tesettürün amacı olsa gerek..

tesettür sadece başı örtmek vücudu örtmek ( yada yukardakiler gibi örter gibi yapmak) değil bir bayanın davranışlarında da tesettürün olması lazım her yönüyle inanan bir hanımı temsil etmesi lazım.

 

yukardaki kardeşimin dediği gibi öyle kendini bilmezler yüzünden çok iftiralar atılıyor başörtülülere. Allah gerçekten inananların yardımcısı olsun. başındaki örtünün hakkını veremeyenlere de hidayet nasip etsin..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Babamın bızlere söylediği bi söz vardı:''kılıfınızı kabınıza,ruhunuza,anlayış biçiminize,inancınıza uydurun..'' ki böyle olmalı..

ya benım gönlüm şunu söyluyor sız kılıfıma aldanmayın demekle olmuyor bu işler..hiç tanımadığımız ve sıradan bı tabırle yoldan geçen bırı bızlere elbette oncelıkle kılıfımıza gore değer biçecek,öyle düşünecek..nefsanı duyguları bır kenara koymaya calsmaktan alıkonulmamalıyız..sıradan bahaneler kendımıze malzeme edınılmemelı..güneş yakacak elbet..buranın yakan güneşi elbet huzur dolu bır nefes olur bızlere ebedi alemde..tabı sabrın mucadelesını bılmek gerek..arkadasımın koydugu yazıya hak vererek sokakta,orda burda bu tur şekil cızenlerı ben de tasvıp etmıyorum..ve bı başı kapalı olarak içlerınde huzur bulamıyorum acıkcası..Allah cümlemıze hıdayet versın..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeni kapanan bir bayan olarak çok büyük bir sorumluluk aldığımın bilincindeyim çok şükür..Hele ki günümüzde çözüm bulması gereken onca konudan SADECE başörtüsüne kafayı takmış muhaliflerin içinde yaşamak ayrı bir ızdırap benim için..Attığımız her adım gerek medya gerek din düşmanları tarafından takipte..Rabbim bu zorlu yolculukta ve davamızda bizlerin yardımcısı olsun..

Laik olmamak=başörtüsü

Anlayamıyorum, idrak edemiyorum bu eşitliği

Bilen varsa bana anlatır mı lütfen..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest gtoprak

Günümüz gençlerde ister türban isterse açık olsun kız erkek tüm gençlerde batılaşmaya yönelik bi özenti aşikar...

 

Her ne kadar usulsuz kapansada bayanlar,onları sert dille eleştirmek doğru değil,eğer bi yanlış var ve biz bunu gördüğümüzde onu uyarmak yerine eleştiriyorsak müslümana yakışmayan davranış sergiliyoruzdur...Türbanlı olmak büyük bi sorumluluk mu ister?

Bi türbanlı olarak bu soruya hayır diyorum,çünkü kapalı olmak değil müslüman olmak büyük bi sorumluluk gerektirir.Eğer bu tarz tesettürlü bayanları bu denli eleştriyorsak,etrafımıza bakarsak eleştirilecek kadın erkek çok insan var...

 

Hani Peygamber efendimiz diyoya kafirler için "...onlar bilmiyorlar",islamı tam anlamıyla bilsek güzelliklerini görsek kimbilir nelerden vazgeçip nelere koşacağız,O bayanlarda tesettürün tam manasını ve yaşayışını bilseler kim bilir neler yaparlar...

 

O yüzden müslüman toplum olarak yanlışı eleştirmek yerine onu düzeltmemiz gerekir,ki bize yakışan da budur...

 

Müslüman her haliyle örnek olmalı...

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Mü'min erkeklere gözlerini harama bakmaktan sakındırmalarını ve mahrem yerlerini korumalarını söyle. Bu onlar için en güvenceli arınma yoludur. Hiç şüphesiz onlar ne yaparsa Allah ondan haberdardır."

 

Mü'min kadınlara de ki;Harama bakmasın-bundan çekinsinler, mahrem yerlerini korusunlar. Kendiliğinden görünenleri dışındaki süslerini(Farklı dizayn edilmiş bedenlerini-süslerini) teşhir etmesinler.

 

Baş örtülerinin uçlarını yaka altlarına kadar sarkıtsınlar.

 

Süslerini ve cazibelerini kocalarından, babalarından, kayınbabalarından, öz oğullarından, üvey oğullarından, erkek kardeşlerinden, erkek kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, müslüman kadınlardan, elleri altındaki kölelerden, cinsel arzuları sönmüş erkek hizmetçilerden, kadınların avret yerlerinin henüz farkında olmayan erkek çocuklarından başka hiç kimseye göstermesinler.

 

Yabancı bakışlardan gizledikleri süsleri ve cazibeleri belli olsun diye ses çıkaracak adımlarla yürümesinler."

(Nur Suresi 30-31.ayetler)

 

Nur 31. ayetin başörtüsünü emreden cümlesi aslında neyi emretmektedir?

Açık ve net olarak şunu: Cahiliye döneminde bir aksesuar olarak başın üzerinden sırta atılan örtüyü bütün bir boynu ve gerdanı da kapatacak şekilde mazbutça örtmeyi.

Tabiî ki bu emir Allah'ın kitabına uyacaklar içindir. Kitaba uymak yerine kitabına uydurmaya ne gerek var? Yalan yanlış türrehatı yayıp vebale girmeye ne gerek var?

Unutmayalım İslam "teslim almak" değil "teslim olmak" manasına gelir. (m.islamoğlu)

 

Başörtülü kardeşim herşeyiyle toplum içinde davranışlarına dikkat etmeli, hareketlerindeki o muazzam dengeyi korumaya çalışmalı, sadece giyinişiyle değil hal ve hareketleriylede İslam'ı hatırlatmalıdır.

 

Ama ne yazık ki gerçektende günümüzdeki başörtülü kardeşlerim büyük bir gaflet içinde bulunmakta ve bunun yanında, modern yaşama kendilerini teslim ederek ,bu gaflet her geçen gün iyice büyümektedir. Kur'an'da geçen ayeti kerimede , neyi örteceklerini anlamalarına karşın, "nasıl" örtmeleri gerektiğini kavrayamamışlar ve bu güzel ayetin manasına erişememişlerdir. Bütün sorunda işte bu noktada başlamaktadır.

 

Eğer ki bir müslime , başörtüsünü taşıyamayacaksa , ona hakkıyla teslim olamayacaksa neden başörtü takar, neden onu teslim alır, kendine uydurur? Önce neyi niçin yapmamız gerekiyor , onu idrak etmeliyiz .

 

selam ve dua ile

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ben insanların başı açık başı kapalı diye 2 ye ayrılmasına TAHAMMÜL EDEMİYORUM!!!

 

İslamın emirlerinden biri ama bunu yapmayan dinsiz olacak diye bir şey yok. Ben nice başı açıklar gördüm edebli, nice başı kapalılar gördüm edepsiz. Kişinin bir konuda eksikliği olması diğer konulardada eksiği olduğu anlamına gelmez.

 

Dondurma yememeli, çekirdek çiğnememeli ne demek size ne benim anamdan bacımdan! istediğini yer istediğini giyer! Helal daireye giren her şeyimn bi yeme adabı vardır!

 

Bu söylemler kaba softa ve ham yobaz'a çok yakışır ama bize asla!

 

Tesettür'e girip bunun ruhunu yakalayamayanlar yok değil!

 

Dediğiniz gibi bir batı özentiliğidir tutturmuş gidiyor yıllardır. Üstadın belirttiği gibi bu emeleketi hayvandan aşşağı taklitçilere kaptıracak değiliz.

 

Bunun için;

Kahrolsun Kültür Emperyalizmi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

* Toplumda bakılınca minibüslerde dolmuşlarda trenlerde vs.vs.vs başörtülü bayanlarımıza yaşına bakılmaksızın yer verilip, başı açık bayanları umursamamak..

* Başı kapalı hanımlarımız kutsal değer olup, açık seçik olan hanımları dikizlemek haliyle, olmaması gereken

"Laik olmamak=başörtüsü" nevari kamplaşmaları tetikliyor..

 

İnsanları her ne kadar başındaki örtüye göre değerlendirmemeye çalışılsa da, şekilcilikten kaçsak da, tesettürlü hanımlarımızın oturaklı davranmasını ister insan hani...

 

Neyi niçin....

Allah yardımcımız olsun..Selametle..

Share this post


Link to post
Share on other sites
İslamın emirlerinden biri ama bunu yapmayan dinsiz olacak diye bir şey yok. Ben nice başı açıklar gördüm edebli, nice başı kapalılar gördüm edepsiz. Kişinin bir konuda eksikliği olması diğer konulardada eksiği olduğu anlamına gelmez.

 

 

Çok doğru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...