Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
NFK-Fan

Erdem Beyazıt Hayatını Kaybetti

Recommended Posts

Edebiyat dünyası için büyük kayıp

 

05 Temmuz 2008 20:23

 

Uzun süredir tedavi gören şair Erdem Beyazıt hayatını kaybetti. Şair Beyazıt'ın cenazesi

Pazartesi Eyüp'te kaldırılacak.

 

Şair Erdem Beyazıt vefat etti.

 

Uzun süredir tedavisi süren Beyazıt evinde vefat etti.

 

Erdem Beyazıt'ın cenazesi Pazartesi günü İkindi namazına müteakip Eyüp Camii’nden kaldırılacak.

 

Erdem Beyazıt kimdir Erdem Beyazıt Hakkinda

 

1939’da Maraş’ta doğdu. İlkokul ve Lise öğrenimini burada tamamladı. Yüksek öğrenimine 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladı. Geçim zorluğu yüzünden 1961’de öğrenimini devam mecburiyeti olmayan Ankara Hukuk Fakültesine naklederek askere gitti.

 

Askerliğini yedek subay öğretmen olarak Burdur İli, Yeşilova İlçesi, Çuvallı köyünde yaptı. Askerlik dönüşü fakülte değiştirerek yüksek öğrenimini Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebıyatı Bölümünde tamamladı. Edebiyat öğretmenliği, kütüphane müdürlüğü yaptı. İstanbul Türk Musikîsi Devlet Konservatuarı’nın kuruluşu sırasında genel sekreter olarak çalıştı. Daha sonra, Sanayi Bakanlığı İnsan Gücü Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı iken bu görevinden istifa suretiyle ayrılarak Akabe Yayınları’nın ve Mavera dergisinin yönetimini üstlendi.

 

1984’te Akabe A.Ş.’nin İstanbul’a taşınması kararı ile bu görevini devrederek yeniden memurluğa döndü. DPT’de sözleşmeli personel olarak çalışırken, 1987 Milletvekili seçimlerinde Anavatan Partisi’nden aday oldu. Kahramanmaraş’tan milletvekili seçildi.

 

TBMM’nin 18. Dönem çalışmaları süresince Milli Eğitim ve Çevre Komisyonlarında görev aldı. 1991 seçimlerinde adaylığını koymadı, İstanbul’a yerleşti. Evli ve dört çocuk babasıydı.

 

Tok, kavgacı, destana yatkın bir üslûpta söylenmiş olan şiirlerinde ayrıca ince duyarlılıklar işlenmiştir. İslâmî ton bir “leit-motiv” halinde bütün şiirlerine yayılmıştır. Şiirleri Açı (K. Maraş), Çıkış (Ankara), Yeni İstiklâl, Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Mavera ve Yedi İklim dergilerinde yayınlanmıştır.

 

Aldığı Ödüller: Risaleler; Türkiye Yazarlar Birliği 1988 Şiir Ödülü. İpek Yolundan Afganistan’a; TYB 1983 Gazetecilik Ödülü.

 

ESERLERİ:

 

*Sebeb Ey İlk şiir kitabı 1972’de Edebiyat Dergisi Yayınları (2. baskısı Akabe Yayınları, 1979)

*Risaleler son şiirleri adı altında Akabe Yayınları arasında 1987 yılında çıktı (2. baskı 1989).

*Şiirler (Sebep Ey ve Risaleler iki kitap bir arada) İz Yayıncılık tarafından 1992 yılında basıldı (4. baskı 1998).

*İpek Yolundan Afganistan’a:1981’de İran, Pakistan, Afganistan ve Hindistan’ı içeren iki aylık gezi ile ilgili izlenimlerini kitaplaştırdı (Akabe Yayınları 1982).

 

(Haber7)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALLAH Rahmet eylesin.

Başımız sağolsun.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allah mekanını Cennet Eylesin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kahramanmaraş'ın yetiştirdiği bir dava/aksiyon adamlarından birisi daha Hakk'a yürüdü. Mevlam gani gani rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostları Erdem Beyazıt'ı anlattı

 

Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt hakkında ''Erdem Bey'in edebiyatımızda nevi şahsına münhasır bir yeri vardır. Dost bir insandı, duygulu ve duyarlı bir insandı'' dedi.

 

Özdenören, Bayazıt ile 1955 yılında lise birinci sınıfa beraber başladıklarını, aynı dönem Mavera'nın kurucularından kendisinin ikiz kardeşi Alaaddin Özdenören ile Cahit Zarifoğlu gibi pek çok değerli insanın da bulunduğunu dile getirdi.

 

''Erdem Bey, asil bir insandı. Bu asalet ailesinden geliyor. O bir bey oğluydu. Bir bey ailesi olan Bayazıt ailesinin oğluydu. Prens de derdik biz kendisine'' diye konuşan Özdenören, Bayazıt'ın kişiliği gibi şiirinde de o asaletin mevcut olduğunu söyledi.

 

Rasim Özdenören, kökleri Dede Korkut'a kadar götürülebilecek Erdem Bayazıt'ın şiirlerinin Dadaloğlu'ndan, Köroğlu'ndan izler taşıdığını, bununla birlikte modern şiirin de özelliklerini içerdiğini dile getirerek, şiirinin tok ve gür sesli olduğunu kaydetti.

 

İlk kitabı ''Sebeb Ey''den de gözlenebileceği gibi ünlemli şiirler yazan Bayazıt'ın, en çok ''Sana, Bana, Vatanıma Dair'' adlı şiirini beğendiğini belirten Özdenören, bu şiirde bütün şiir özelliklerini ortaya koyduğunu, şiirde hem lirizmin, hem haykırışın, hem de hamasetin bulunduğunu vurguladı.

 

Özdenören, ''Erdem Bey'in edebiyatımızda nevi şahsına münhasır bir yeri vardır. Dost bir insandı, duygulu ve duyarlı bir insandı. Mesela bir idama şahit olmuş ve bununla ilgili bir şiir yazmıştır. Tabi kaybı bizim için çok yaralayıcı olmuştur'' dedi.

 

 

-NAZİF GÜNDOĞAN-

 

 

Erdem Bayazıt'ı 1968 yılından beri tanıyan Mavera dergisinde da birlikte çalışan Prof. Nazif Gündoğan da Bayazıt'ın ''düşünceyi eyleme, eylemi düşünceye dönüştüren'' bir şahsiyet olduğunu anlattı.

 

Gündoğan, Bayazıt'ın düşünce ve eylem yüklü şiirlerinin Azerbaycan, Macaristan, Bosna, Çeçenistan, Pakistan, Vietnam, Cezayir'de ve bütün dünyada ''Şamil rüzgarları'' estirdiğini ifade ederek, ''Kendisi Yunus gönüllüydü. Ama şiirleriyle haksızlıklara başkaldıran bir şairdi'' diye konuştu.

 

Türkiye'nin olduğu kadar bütün İslam dünyasının da sesi olan Bayazıt'ın şiirlerini okuyan herkesin, büyük coşkuyla bütün insanlığı kucaklayacak bir sevgiyle dolduğunu dile getiren Gündoğan, şiirleriyle herkese umut ve müjde veren Bayazıt'ın dizelerinde ümitsizliğe kesinlikle yer olmadığını vurguladı.

 

Bayazıt'ın Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'un şiirlerini ezbere bildiğini, bunun yanında Fuzuli, Baki, Nabi gibi divan şairlerini de çok sevdiğini belirten Gündoğan, Bayazıt'ın her zaman her sohbetinde etrafında devamlı bir şiir halkasının oluştuğunu bildirdi.

 

Gündoğan, Erdem Bayazıt'ın herkesin sorunuyla ilgilenen ''kusur derecesinde'' cömert bir insan olduğunu anlatarak, ''Gönlü gibi eli de açıktı'' dedi.

 

Bayazıt'ın rahatsızlığının son döneminde Üsküdar'ı tarihi ve coğrafi değeri ile anlatan bir ''Üsküdar Risalesi'' yazmak istediğini, kendisinden Ahmed Yüksel Özemre'nin kitaplarını istediğini anlatan Gündoğan, ''Zannediyorum bir sayfa da yazdı. Onun düşünce dünyasında Üsküdar'ın ayrı bir yeri vardı. Erdem bey bunun üzerinde çok durdu ve şiirleştirmek istedi ama ömrü vefa etmedi'' diye konuştu.

 

 

-MEHMET DOĞAN-

 

 

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan da birliğin kurucularından olan Erdem Bayazıt'ın, şiirleri okunmaya elverişli, düşünce yönünden zengin bir kişiliğe sahip olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

 

''Erdem bey, Cumhuriyet'ten sonra yetişen öncü kuşak şairlerimizdendi. Şiirlerinde aynı zamanda yoğun bir düşünce unsuru bulunmaktadır. 60'larda yazmaya başladı, 70'lerde tanınan bir şairimiz oldu. Aynı zamanda Mavera dergisini de yayımladı. Aynı zamanda bu dergiyle genç şair ve yazarların yetişmesi için gayret sarf etti bir kültür ortamı oluşturmaya çalıştı. Bu bakımdan yalnız şiirleri ile değil, bu yönleri ile da kalıcı olmuştur. Kaybı gerçekten bizim için üzücü olmuştur.''

 

Strazburg'da 5. Uluslararası Şiir Şöleninde Yahya Kemal Büyük Ödülünün Bayazıt'a verildiğini anımsatan Doğan, ''Ödülü aldığında Erdem bey, büyük bir mutluluk ve heyecan duydu. Onun bu hali gözlerimin önünden gitmiyor'' diye konuştu.

 

 

-ALİ HAYDAR HAKSAL-

 

 

''7 İklim'' Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Haydar Haksal da ''Onun şiirdeki sesinin tonunun yüksekliği, bana duru akan bir nehrin çağlayanını andırıyor'' diye tanımladığı Bayazıt'ın şiirinin farklı bir sese sahip, kendine özgü bir tarafı olduğunu bildirdi.

 

Kendisinin de Mavera'da yazmaya başladığını anımsatan Haksal, Mavera'nın kurucuları Cahit Zarifoğlu, Aladdin Özdenören, Rasim Özdenören, Akif İnan, Erdem Bayazıt'ın bir topluluk olduğunu, ancak bu topluluğun şiir tarzlarının ve politik bakışlarının birbirinden farklı olduğunu anlattı.

 

Haksal, Akif İnan'ın divan şiiri biçiminde yazdığını, Cahit Zarifoğlu'nun modern bir şiir kaleme aldığını belirterek, Erdem Bayazıt'ın divan şiirini iyi bilmesine rağmen tamamen yeni bir şiir dili ile yazdığını söyledi.

 

Ali Haydar Haksal, ''Onun şiirini 1970'li yılların sol ideolojik sesine karşı, sesini yükselten bir şiir olarak da algılayabiliriz belki. Onun şiiri bizim medeniyet düşüncemizde İslami duyarlı bir şiirdi'' diye konuştu.

 

Haksal, son olarak 7 İklim Dergisi'nin Bayazıt'a özel sayı hazırladığını ve bu sayı eline ulaşınca Erdem Bayazıt'ın çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.

 

*Kaynak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ölüm bize ne uzak bize ne yakın ölüm;

Ölümsüzlüğü tattık bize ne yapsın ölüm...

 

Erdem Bayazıt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hergeçen gün yeri doldurulamaz boşluklar oluşuyor bünyemizde.1 usta ,1 erdem bayazıt kaç yılda yetişir. edebiyat sanatında kendilerini budenli isbat etmiş büyüklerimizi malesefki yitiriyoruz. diğer yitirdiklerimiz gibi.

Allah rahmet eylesin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...