Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Hayy bin Yakzan

Arakanlı Mültecilerden Mektup Var

Recommended Posts

Bangladeş’te yaşayan Arakanlı mülteciler, İHH’ya gönderdikleri mektupta, açlıktan ölümlerle karşı karşıya olduklarını Türkiye halkının yardımını beklediklerini belirttiler. İHH, Arakanlı Mülteciler için yeni bir yardım çalışması başlattı. Yardımlar en kısa sürede mültecilere ulaşacak. Bu yardımlarla mültecilere pirinç başta olmak üzere gıda maddeleri alınacak.

 

Myanmar'daki cunta askeri yönetimin baskıları sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Arakanlı mülteciler, Bangladeş'e sığınıyorlar. Bangladeş'in Cox's Bazaar şehrinde bulunan Teknaf kampında yaşayan 12 bin Arakanlı mülteci açlıktan ölümlerle karşı karşıya.

 

Naf Nehrinin kıyısında bataklık alan üzerine hasırdan yapılan baraka kulübelerde yaşamlarını sürdüren mültecilerin yiyecekleri tükenmiş durumda.

 

Tüm dünyada yaşanan gıda fiyatları Bangladeş'te de iki katına çıktı. Pahalılık sebebiyle hiçbir şey alamayan mülteciler, Türkiye'den yardım istediler.

 

Mülteciler, İHH İnsani Yardım Vakfı'na gönderdikleri mektupta "Yağ, soğan, et, sebze istemiyoruz. Sadece pirinç istiyoruz. Biz çocuklarımızın hayatını kurtarmak istiyoruz" şeklinde feryat ettiler.

 

7 bin çocuğun olduğu kampta okul ve hastane yok. Kamplar yarı bataklık bir arazi üzerine kurulmuş. Özellikle Muson yağmurları başladığı zaman mülteciler, büyük sıkıntı yaşıyor. Hiçbir geçim kaynakları olmayan mülteciler, nehirden tuttukları balıklarla ve çevreden topladıkları otlarla, yapraklarla hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

 

Bazı çocuklar da topladıkları yaprakları satarak ailelerinin geçimine katkıda bulunmaya çalışıyor. Tabi satabilirse...

 

Talihsiz kadın çocuklarıyla birlikte bir haftadır aç

 

Myanmar-Bangladeş sınırını dört kızı ve bir oğlu ile birlikte geçerek kampa gelen Nur Ayaşa (30), çocuklarıyla birlikte bir haftadır açlık çektiklerini söyledi. Kocası Myanmar’da ölen Ayaşa, sadaka toplayarak geçimlerini sağlamaya çalıştığını, bir haftadır devam eden şiddetli yağmurdan dolayı sadaka da toplayamadığını, eğer bir şeyler bulmazsa çocuklarının açlıktan öleceğini söyledi.

 

Diğer Mülteciler de çatıları sağlam olmayan kulübelerde yaşadıklarını, şiddetli yağmur ya da şiddetli rüzgâr sırasında çatılarının su akıttığını ve içeriye rüzgâr girdiğini söyledi. Mülteciler, özellikle çocukların şiddetli yağmur ve rüzgâr sebebiyle sıtma, ishal, zatürree ve odema gibi hastalıklara maruz kaldıklarını dile getirdiler.

 

Birleşmiş Milletler (BM) mülteci statüsünde kabul etmediği için yardım yapmıyor. Bu kampın yanı sıra Kutupalong kampında kalan Arakanlı mülteciler de açlık ve sağlık sorunu yaşıyor.

 

İHH yaralarını saracak

 

Mültecilere belli periyotlarla yardım götüren İHH İnsani Yardım Vakfı, bölgeden gelen olumsuz haberler üzerine yeni bir yardım çalışması başlattı. Yardımlar, en kısa sürede mültecilere ulaştırılacak.

 

Arakanlıların yarısı mülteci

 

Bangladeş-Myanmar sınırında kuzey güney doğrultusunda uzanan 50.000 km2’lik bir alanı kaplayan Arakan, Myanmar’ın sınırları içerisinde bulunan bir bölge olarak biliniyor. Arakan’da yaklaşık 5 milyon Müslüman var. Ancak bu sayının yaklaşık yarısı, Myanmar dışındaki ülkelerde çok ağır koşullarda mülteci statüleri dahi olmaksızın yaşam mücadelesi veriyor. Müslüman nüfusunun çoğunluğu oluşturmasına rağmen, Myanmar’daki cunta yönetiminin baskıcı politikaları ve uluslararası toplumun bölgedeki Müslümanları görmezden gelmesi sonucunda, Arakanlı Müslümanların varlığı hiçe sayılıyor, sorunları görmezden geliniyor.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...