Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Dervish

Tl 1 Ocak'tan İtibaren Tedavülde

Recommended Posts

200 TL'ye onun resmi basılacak

 

220820081338296053158_2.jpg

 

Yeni banknotlar 2009'da tedavüle girecek

 

1 Ocak 2009'da YTL'den TL'ye dönülecek. İlk tanıtım ekimde yapılacak. Türk halkı 200 TL ile tanışacak. Euro boyutunda olacak paralarda Yunus Emre, Nene Hatun gibi figürler de yer alacak.

 

Merkez Bankası'nın, 1 Ocak 2009'da tedavüle çıkacak TL banknotlarla ilgili hazırlıkları son aşamaya girdi. Yılbaşından itibaren YTL'den TL'ye dönülecek. Ekim ayında tanıtımı yapılacak TL banknotlar, yüksek güvenlik özellikleri taşıyacak, tüm resimleri ve rengi değişecek. TL banknot, Euro boyutlarına yakın büyüklükte olacak. Yeni yılda Türk halkı 200 TL ile tanışacak. Eski banknotlar ise fabrikaların fırınlarında yakılarak değerlendirilecek.

 

1 OCAK'TA TL ÇIKIYOR

 

Halen tedavüldeki en büyük küpür 100 YTL. Dolaşımda ise en fazla 50 YTL'lik küpür bulunuyor. Merkez Bankası yetkilileri, dolaşımdaki banknot dağılımı, sahte banknotlar, eski banknotların kullanım biçimi, TL banknot hazırlıkları ilgili olarak şu bilgiyi verdiler:

 

* PARA YAKILIYOR: Banknot kırpıntılarının değerlendirilmesi konusunda TÜBİ- TAK ile yürütülen çalışmalar sonucunda alternatif yöntemler tespit edilmiştir. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılan yöntem, kırpıntıların çeşitli tesislerde ve fabrikalarda yüksek sıcaklık derecesinde yakılarak değerlendirilmesi veya katı atık toplama merkezlerine gönderilmesidir.

 

TL EKİMDE TANITILACAK:

 

Banknot tasarımı ve üretimi konusunda uluslar arası teknolojik gelişmeler yakından takip edilmektedir. Türk Lirası'na geçilmesi aşamasında, kupür boyutlarının kendine has ölçüleriyle en ideal şekilde oluşturulması sağlanmıştır. 1 Ocak 2009'da dolaşıma çıkarılacak "Yeni" ibaresi kaldırılmış E-9 emisyon grubu banknotların özellikleri Ekim ayında tanıtım kampanyası çerçevesinde açıklanacak. (Okan Müderrisoğlu/ Sabah)

 

Yıllar Önce Barış Manço'nun bir Fransız Kanalında yaşadığı olay aklıma geldi. Bilmeyeniniz yoktur sanırım fakat hatırlatmakta fayda var. Olay şu:

 

Barış Manço Fransa'da bir televizyon kanalinin canli yayinina konuktur...

Küstah bir spiker vardir ve Barış Manço ile dalga geçmektedir... Sürekli, "iste Türk, yani barbar, vahsi vs..." demektedir... Barış Manço daha fazla dayanamaz ve spikere "yaninizda kâgit para var mi?" diye sorar! Bu soruya spiker sasirir ve "evet var ama n'olacak" der... Barış Manço israr edince spiker cebindeki kâgit paraları çikartir... Bu olaydan az önce Barış Manço canli yayinda "Anahtar" adlı sarkisini söylemistir... Bu sarkinin bir bölümü söyledir:

"Bes Akif- bir Saat Kulesi, iki Kule-bir Fatih, bes Fatih-bir Mevlana, iki Mevlana-bir Sinan" (Baris Manço / Anahtar sarkisi / Darisi Basiniza Albümü / 1992)

Bu sarki bir matematik sorusudur ve sarkida adi geçen kisiler o dönemdeki Türk parası olan banknotlarin arkasinda fotografi olan kisilerdir... Baris Manço spikere sorar: "Bu paranizda fotografi olan kisi kim?"

Spiker:

"General......." Barış Manço diger paralardaki fotograflari olan kisileri de sorar,spikerin verdigi cevaplar hep aynidir "General.......", "Amiral...........", "Komutan............."

Spikerin bu "falanca General, falanca Amiral, falanca Komutan" cevabyndan sonra, bu sefer de Barış Manço cebinden Türk paralarini çikarir... Spikere der ki:

"Bu parada fotografi olan kisi Mehmet Akif Ersoy'dur. sairdir... Bu fotograftaki kisi Mevlana'dir. Düsünürdür... Bu paradaki fotografi olan kisi Fatih Sultan Mehmet'dir. Adaletin sembolüdür... Bu paradaki kisi ise Atatürk'tür. "Yurtta baris, dünyada baris" diyen kisidir... Bizim paralarimiz bunlar... Biz Türkler ince ruhlu, kibar, medeni insanlar oldugumuz için paralarimizin arkasına "sairlerimizin", "düsünürlerimizin","bilim adamalarimizin" fotograflarini bastik... Siz Fransizlar kendiniz barbar, vahsi oldugunuz için paralarinizin arkasina hep savas Adamlarinin fotograflarini basmisiniz!" der... Barış Manço nun bu müthis cevabindan sonra televizyon yöneticileri Canli yayini keserler ve spikeri oradan kovarlar, baska bir spiker yerine gelir ve canli yayin yeniden baslar, yeni spiker Barış Manço'dan ve Türklerden özür diler, programa böylece devam edilir...

 

Hayırlı olsun efendim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

paramızda bir inkilap yani birnevi... güzel bi düşünce . hernekadar bu tür resimlerin aslını yansıtmadığı kanaatinde olsamda sevindirici buldum haberi. bizim yunus'tan başka biriside olabilirmiydi, olabilirdi tabi ama şimdilik bu uygun görüldüysede takdir etmeden geçemem , geçemeyiz...

 

 

Bir zaman dünyaya bir adam gelmiş;

 

Ölüm dedikleri perdeyi delmiş...

 

Bizim Yunus,

 

Bir zaman dünyaya bir adam gelmiş;

 

Toprakta devrilmiş, göğe çömelmiş...

 

Bizim Yunus,

 

Bir zaman dünyaya bir adam gelmiş;

 

Sayıları silmiş. BİR'e yönelmiş...

 

Bizim Yunus,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paranın üzerıne hangi alimin,düsünürün suretinin basılmasının yanında benı asıl düşündüren bır banknot üzerıne basılan mıktarın bu denli büyüdüğüdür,,çoğu kişi paranın az yer kaplayacağı sevıncıyle bu durumu hayra yormakta..oysa ben bılırım kı mıktar ne kadar büyürse değer o denli küçülür..şu para dediklerı olmaz olasıca..değerın bıcılmis halı ılla para mı olmalıydı yahu..neyse.. gelecek dönemde hakkımızda hayırısı olması ümidi ile..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...