Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Cile54

Takvim Meselesi Ve Oruç (!)

Recommended Posts

Bugün ülkemizde, iki çeşit takvim ve imsakiye yayınlanmaktadır. Bir kısmı, yüz senedir kullanılmakta olup, doğruluğunda en ufak bir şüphe, tereddüt hasıl olmamış namaz vakitleri cetvelini aynen muhafaza eden takvimler; bir kısmı da, 1983'ten sonra, çok oruç tutuyoruz diyenleri susturmak gayesiyle, imsak vaktini uzatan takvimlerdir.

 

1983 yılından önce bütün takvimler aynı idi. Fakat 1983'ten itibaren Diyanet İşleri temkin vakitlerini kaldırdığından, böyle farklı iki durum ortaya çıkmıştır. 1983 tarihinden önceki takvimlerin yanlış olmadığını herkes kabul etmektedir. Bu hususta bir ihtilaf yoktur. Nitekim, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 30 Mart 1988 tarih ve 234-497 sayılı müftülüklere gönderdiği tamimde şöyle denilmektedir:

(1983 öncesi takvim ile yeni uygulama arasında sadece temkin farkı bulunmaktadır. Buna göre 1983 öncesindeki uygulama yanlış değildir.)

 

Türkiye Takvimi ile diğer bazı takvimler, doğruluğunda ittifak olan 1983 öncesine göre hazırlanmaktadır. Diyanet'in tamiminde bildirdiği gibi, 1983 yılından önceki uygulamaya göre hazırlanan takvimler ile bu takvimlere dayanılarak hazırlanan Ramazan imsakiyeleri yanlış değil, sadece temkinlidir. Yani "Fazilet Takvimi ve Türkiye Takviminin" yanlış olmadığını Diyanet de bildirmiştir. Çünkü, ecdadımız takvimin başlangıcından beri, bu vakitleri esas almış, Diyanet de daha önce, uzun yıllar, Türkiye Takvimi'ndeki vakitleri uygulamıştır.

 

 

Aşağıdaki imsakiyeleri Kullanmanızı öneriyorum

 

http://www.fazilettakvimi.com/vakit/imsakiye.php

 

http://www.turktakvim.com/newsite/turkiye/turkiye.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asım Sancaktar / TIMETURK

 

İslam ülkelerinden bazıları bu akşamdan itibaren Ramazan hilalini gözetlemeye başlarken bazı ülkeler ise Ramazan ayının başlangıcının tespitinde rü'yet yerine hesap yöntemine başvuruyor.

 

İslam ülkelerinin büyük çoğunluğu yarın akşam ilk teravihi kılıp, Pazartesi günü oruca başlayacak. Mısır, Filistin, Suudi Arabistan, Moritanya, Katar, Tunus, Lübnan, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Suriye, Komor Adaları, Kuveyt, Gana, Nijerya, Etiyopya, Uganda ve Filipinler'de bu akşam Ramazan hilali gözetlendi.

 

Şu ana kadar bu ülkelerin hiçbirinde hilalin görüldüğüne dair açıklama yapılmaması yarının 30 Şaban olarak kabul edileceği ve Pazartesi günü Ramazan orucuna başlanacağı anlamına geliyor.

 

Yarın akşam hilali gözetleyecek ülkeler de Pazartesi gününü Ramazan'ın ilk günü ilan ederlerse, İslam ülkelerinin büyük çoğunluğu Pazartesi günü Ramazan'a birlikte başlamış olacak.

 

Suudi Arabistan ve Irak Müslüman Alimler Heyeti Pazar gününün Şaban'ın 30'u olduğunu açıkladı.

 

Filistin'de Gazze'deki İsmail Heniye hükümeti hilalin gözetilmesi işinin takibini Gazze Şeriat Mahkemeleri Başkanı Hasan Cucu'ya verirken Batı Yaka'daki Selam Feyyad hükümeti ise Filistin Müftüsü Muhammed Hüseyin'i konuyu takiple görevlendirdi.

 

Nijerya'da Fetva Dairesi Cumartesi akşamı hilalin gözetleneceğini açıkladı. Lübnan'da Sünni Fetva Dairesi'nin hilal gözetleme işleminin sonucunu bu akşam ilan etmesi beklenirken Şiilerden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Lübnanlı Şii alim Muhammed Hüseyin Fadlallah, hesaplamalarına göre Ramazan'ın ilk gününün Pazartesi olacağını açıklamıştı.

 

Suriye Başkadısı, Suriyelileri Ramazan hilalini gözetlemeye davet ederken mahkemelerin gelebilecek olası şahitlik başvurularını göz önünde bulundurarak geç saatlere kadar açık kalacağını bildirdi.

 

Hilalin görülmesi şartını aramayan Libya'da ise Pazar günü Ramazan'a başlanması bekleniyor.

Fas, Katar, Umman, Ürdün, Sudan, Somali, Irak, Cezayir, Cibuti, İran, Endonezya, Malezya, Kenya ve Güney Afrika'da Ramazan hilali yarın akşam gözetlenecek.

 

Pakistan ve Hindistan ise Ramazan hilalini Pazartesi akşamı gözetleyecek ve Salı veya Çarşamba günü Ramazan'a başlayacak.

 

Ramazan'ın başlangıcının belirlenmesinde hesap yöntemini benimseyen Türkiye ve Bosna- Hersek ile Kuzey Amerika, Rusya, Avrupa ve Balkan ülkelerindeki Müslümanlar ise yarın ilk teravihi kılarak Pazartesi günü Ramazan'a başlayacak.

 

Bu sene ki Ramazan'da mutabık kalmışa benziyoruz, diğer İslam ülkeleriyle. Aslında bu aykırılık bizim sistemimizden/uygulamalarımızdan kaynaklanıyordu sanırım. Zira biz her Ramazan, bir gün önde başlıyoruz ne hikmetse? Yok, bu meselenin gerçekten bir hikmeti var da, yoksa biz mi bilmiyoruz :)

...

 

ALİ

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.n-f-k.com/nfkforum/index.php?showtopic=4061

 

Bu başlıkta Üstad Hilal'in görüldüğü akşamın gecesi teravih namazı ve oruç başlar diyor. Ben dün hilali müşahede etmedim. Acaba dün akşam hilal'i müşahede eden arkadaşımız oldu mu? Daha doğrusu dün aya bakan arkadaş ne gördü? Dün gece aya bakan arkadaşımız var ise eğer cevap verirse mevzuu açığa kavuşmuş olur.

 

Ben ilk defa namaz vakitleri ve mübarek Ramazan ayının başlangıcı hususunda ayrılıklar olduğunu duydum. Günün taksimini 1983'te ne diye değiştirmişler. Bunu iyice araştırıp kesin ilm, metodlara bağlamak lazım. Temkin vaktini ilk defa duydum. Acaba diğer ülkeler namaz vakitlerinde neyi esas alarak taksim ediyorlar. Eski takvime göreyse namaz vakitleri de temkin vaktine giriyor mu acaba? Ulan nasıl bir ülkede yaşıyoruz, namaz vaktiyle Ramazan'ın başlangıcı bile problem!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ulan nasıl bir ülkede yaşıyoruz, namaz vaktiyle Ramazan'ın başlangıcı bile problem!

 

Aynen kardeşim..Nasıl bir ülke burası..Ha 5 dakika ağzımızı tıkamışız ha açmışız..Çok şey mi farkettiriyor anlamıyorum..Ne diye değiştiriyorsunuz..Şimdi meseleyi günümüz insanına anlatmak malesef çok güç..Türkiye takvimine itimatımız sonsuz, Allah onlardan razı olsun..Namaz konusunda da ben takvimdeki saate baktım, ezanın okunduğu saate baktım tutarsız..Ezanlar Aksaray'da daha erken okunuyor..:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...