Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Cile54

Çar 2. Nikolay-sultan Vahdettin

Recommended Posts

1947 yılında, Sivas’ta, Ziya Gökalp İlkokulunda 5. sınıf öğrencisiydim. Bugün gibi hatırımdadır; sevgili öğretmenimiz bir tarih dersinde dedi ki:

“-Çocuklar! Hain padişah Vahdettin, vatanımızı İngilizlere 3 çuval altına satmak istiyordu. Önünde çil çil İngiliz altınlarını görünce, gözleri, sevinçten fıldır fıldır dönmeye başladı. Fakat o hain padişahın hevesi kursağında kaldı. Çünkü Atatürk, 19 Mayıs 1919’da, gizlice Samsun’a çıkarak, Erzurum’da, Sivas’ta kongreler yaparak vatanımızı kurtardı...”

***

O hadise üzerinden 55 yıl geçti. 2002 yılında, Sivas Valimizi ziyarete gittim. Bana, valilik tarafından hazırlanan güzel bir kitap hediye etti. Tamamen Sivas üzerine yapılan araştırmalardan meydana gelen süslü bir kitap. İsmi: 2002-SİVAS.

Kitabı şöyle bir karıştırdım; gördüm ki, tarih bölümü, Vali yardımcılarımız ve tarih öğretmenlerimiz tarafından yazılmış. O süslü püslü kitabın 63. sahifesinde, kuyruklu-kulaklı bir yalan, dikkatimi çekti. Deniliyordu ki: “...Yorgun ve fakir düşen milleti ve memleketi savaşa sokanlardan Sultan Vahdettin, Saltanat ve Hilafet makamını korumak peşindeyken, hayatlarından endişeli olanlar, memleketten kaçıyorlardı.”

- Yapmayın Vali bey! dedim. Bizi Birinci Dünya Harbine Vahdettin sokmadı. Bildiğiniz gibi savaş, 1914 yılında başladı. O zaman padişahlık makamında Sultan Reşat bulunuyordu. Bizi o savaşa İttihat ve Terakki Partisinin öncüleri soktular. Sultan Vahdettin, 31 Ağustos 1918’de padişah oldu. Mondros Antlaşması da, onun padişahlığından tam iki ay sonra önümüze sürüldü. Vahdettin Mondros Antlaşmasını da imzalamadı. Yapmayın...

***

Şimdi, 2008 yılındayız. Okullarımızda Sultan Vahdettin nasıl anlatılıyor bilmiyorum. Fakat birtakım kişiler ve kuruluşlar, sanıyorlar ki, Sultan Vahdettin ne kadar korkak ve hain gösterilirse, Atatürk’ün cesareti ve vatanperverliği o nisbette büyüyecektir. Bu düşünce milyon kere, milyar kere yanlıştır. Evvela hiçbir Osmanlı padişahı vatanımıza ihanet etmemiştir. Sultan Vahdettin de katiyyen vatan haini değildir. Benim bu yazıma karşı homurdananlar olacaktır. Onları umursamıyorum.

1917 Komünist İhtilalinden sonra, Rus Çarı 2. Nikolay’ı ve ailesini önce kurşuna dizdiler, sonra vatan haini diye ilân ettiler. Ama geçen hafta Rusya Yüksek Mahkemesi Çar’ın itibarını iade etti. “2. Nikolay vatan haini değildir” dedi. İnanıyorum ki elli yıl sonra, biz de resmî tarihlerimizde “Vahdettin vatan haini değildir” diye yazacağız.

 

Yavuz Bülent Bakiler

Türkiye Gazetesi

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sultan Vahdettin Han Hazretleri'nin vatanperver olduğunun tarih kitaplarımızda yazıldığı an, yalan söyleyen tarih yerine hakikati teslim eden bir tarihin yazıldığı zamandır.

 

o günler Üstadımızın Ayasofya hitabesinde dediği gibi "öteki dünyadan evvel bu dünyada hesap gününün açıldığı" günler olacaktır inşallah...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...