Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Vurun Batmanlılar Namus Günüdür!

Recommended Posts

Batman belediye başkanı, Batman filminin yönetmenini mahkemeye verecekmiş...

Aslında yazı burada bitti. Uzatmaya gerek yok.

Ama bir ucundan tutup çekiştirmek zorundayız: Gerekçesi,

"Batman adının filmlerde izinsiz olarak kullanılması ve Batman ilimizin sırtından para kazanılması" ...

Batman adını kullanan film gişe rekorları kırıyor, milyonlarca dolar getiriyor, bizim Batman halkı da sürünüyor. O paranın bir kısmını isteyecekler.

Gerçi filmdeki Batman "yarasa adam" anlamına geliyor ama hiç önemli değil, "Turkey" kelimesini bizden izinsiz vitrinine ve duvarına yazan her Amerikan kasabına da dava açabilir, Thanksgiving gününde ve yılbaşında hindi yiyen her Amerikan vatandaşından tazminat isteyebiliriz. Ya tutarsa?

Belediye reisinin niçin yapımcıya değil de yönetmene taktığını pek anlayamadık, bu iş, "İstanbul Kanatlarımın Altında" filminde Burak Sergen'in oynadığı Dördüncü Murat'a bozulan bir vatandaşın, Hasan Çelebi'yi oynayan Okan Bayülgen'i bıçaklamasına benzedi!

Fakat bu tür girişimler akla değilse bile "yurdum insanının aklına" yakındırlar... Bir tarihte, Ardıç soyadını taşıyan hiç tanımadığım bir adam, damdan düşer gibi karşıma çıkıp benden para istemişti. "Şöhretimden faydalanıyorsun" diyemedi ama "Ardıç soyadıyla para kazanıyorsun, bana da ver" demeyi bildi.

Lafı şuraya getireceğim: Siz siz olunuz, bu tür girişimlerle sakın ha dalga geçmeyiniz. Çarpılırsınız.

Çünkü size de bir dava patlatırlar, ayıklarsınız pirincin taşını.

Birkaç yıl önce, Hatay ilimizden iki uyanık avukat, Fransız hükümetini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne verip tazminat davası açmıştı...

Fransız işgalinin yarattığı zarar ziyandan dolayı iki milyon avro mu ne istiyorlardı...

Ben de "tazminat sektörü dışa açılıyor" diye kendimce hoşluk yapmıştım...

Ve de, "ya Avusturya hükümeti de şimdi bizden Viyana kuşatmasında yolaçtığımız zarar ziyandan dolayı para isterse" demiştim...

Şak, bana da bir dava açtılar!

Altı bin lira mı ne istiyorlardı, adam başı üçer bin...

Mahkeme davayı reddetti. Hakim, "burası komedi dükkânı değil" dedi.

Temyize gittiler... Şimdi onun sonucunu bekliyoruz... Ya tutarsa?

Hani ne oldu Nasrettin Hocaların, Karagözlerin, Hacivatların, İncili Çavuşların, Keloğlanların, Mevlanaların yurdu, mizah ve hoşgörü cenneti, güzel vatanımıza? Yoksa o da iyi niyetli bir kuruntu, bir aydın avuntusu muydu? Havasına suyunaaa, taşına toprağınaaa, lay lay lay lay looom...

 

Engin Ardıç

---

 

İlgili haber:

 

BATMAN Belediye Başkanı DTP'li Hüseyin Kalkan, dünya gişe rekorları kıran ‘Batman’ filminin yönetmeni Editistopher Nolan’a, Batman şehrinin adını izinsiz kullandıkları gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor. Kalkan, “Davayı önümüzdeki süreçte filmin çekildiği ABD’de açmayı planlıyoruz” dedi.

ABD’li yönetmen Editistopher Nolan’ın yaptığı ‘Batman’ filminin adının Batman şehrine ait olduğunu ve isim hakkının da kendilerinin olduğunu savunan Başkan Kalkan, konuyla ilgili hukukçuların çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Kalkan, şunları söyledi:

“3 yıl önce Yılmaz Güney Sinema Salonu’nu açarken, dünyada gişe rekoru kıran Batman filmiyle açmayı planlıyorduk. Fakat sinemanın adı Yılmaz Güney olduğundan usta oyuncunun filmiyle sinemamız açıldı. Dünyada bir tek Batman var. ABD’li film yapımcıları ilimizin adını bizden habersiz filmlerine yansıtmışlar. Batman’ın adını kullananlardan davacıyız. Bu davayı gerekirse de ABD’de de açacağız.” 05/11/2008

Share this post


Link to post
Share on other sites

Betmen filmiyle yazılış aynı diye dava açacakmış. Türk insanına böyle şeyler yakışır mı? Amerikalıların bize yaptığı haksızlıklar, zülmler, alçaklıklar diz boyu olsa dahi, bize böyle ucuz davalara girişmek yakışmaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tam bir kara mizah. Engin Ardıç da geçmiş dalgasını. İki farklı dilin okunuşuyla bile arasında fonetik bir fark olan iki farklı kelimesinin sadece harf kümelenişindeki bir benzerliğinin cehalet ile harmanlanması neticesinde ortaya çıkan garaip ve acayip durumuna ibretlik bir örnek. Hani ortada hak iddia edecek, haksızlık yapıldığını kanıtlayacak, izin almayı gerektirecek, tescil haklarına tecavüz denecek bir durum yok, çünkü Amerika’nın Batman’iyle Türkiye’nin Batman’ı arasında hiçbir alaka olmadığı gibi olsa olsa kel alaka olabilir. Belediye başkanı da bula bula bunu bulmuş. Hadi kendisi bilmiyor olabilir, maiyetinde onu uyaracak, batman kelimesinin İngilizcedeki anlamını açıklayacak mürekkep yalamış biri yok muydu demeden geçemiyor insan.

Bizim dilimizde de bir bitkiye ad olan mısır kelimesi var mesela. Şimdi Mısır ülkesi gelip de bizim ülke ismimizi neden bir bitkiye verdiniz, bizim ülkenin ismiyle mısır satarak para kazanıyorsunuz, verin bizim de hakkımızı dese, ülkemizi mahkemeye verse... Dünya dilleri araştırılsa kimbilir kaç tane böyle kelime çıkar. Dünyanın dört bir tarafından Batman filmini izleyenler dünyada Batman isminde bir şehir olduğunu biliyorlar mıdır acaba, ya da filmin yönetmeni biliyor muydu. Muhtemelen bilmiyordu. Bilmesi de zaruri değil zaten. Bu arada başkan DTP’li. Belki de davadan kazanmayı düşündüğü tazminat paralarını bir türlü terör örgütü olduğunu kabul etmedikleri –ki kabul etmezler, tabiatlarına ters- hürriyet savaşçıları! için kullanmayı planlıyorlardır...

Share this post


Link to post
Share on other sites

güler misin?...

ağlar mısın?...

ama önyargılı olmamak lazım...

mâlum muhtemel bir davanın görüleceği yer ABD...

hâni şu bildik tanıdık ABD...

teröre düşman(!), teröriste dost ABD...

tutarda yüksek ABD mahkemesinin yüksek yargıçları DTP'li Belediye Başkanı Kalkan'ı haklı bulursa şaşmamak lazım...

önyargılı olmamak lazım...

gülmek lazım...

ağlamak lazım...

ama hepsinden ziyâde...

düşünmek lazım...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...