Gökan Öztürk 29 Report post Posted February 20, 2009 okudum mesajını güzel kardeşim benim, aruz yazmak her kişinin harcı değildir anlıyorum ben seni... ama okuyucular anlar mı bilinmez ? ki biz okumayan bir toplum haline gelmişiz... basit bir örnek vereyim 100 kişi A PİRİM ŞİİRİNİ okusun inan 90 kişi çözemez bu ne diyor diye ? Dediğim şu ki, halkın ve milletin anlayabileceği dil önemli... şiir de de, romanda da, hikaye de vs vs... HECE / hece ölçüsü + kafiyeli şiir, bizim özümüz ve herşeyimiz dir... Şimdi ben sana beyit yaz, hece yazma, şunu yaz, bunu yazma gibi şeyler diyemem abicim... Bu sana kalmıştır senin tercihindir, hece de yaz derim beyit yaz derim ikisi de önemli ve gereklidir aslında... şahsen ben genelde hece ölçüsü, kafiye + TÜRK HALK ŞİİRİ babında yazıyorum bana yetiyor kendimi bu şekilde ifade ediyorum... E diyeceksin beyit yazmıyor musun hiç, yazıyorum tabi ki ama nadir dir... Önce HECE gelir... Diyeceklerim budur sevgili kardeşim, bu yolda her dem başarı diliyorum ve gözlerinden öperim... Muhabbetlerimle... Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted February 21, 2009 İksini bir götüreyim, en iyisi Ahi.Çünkü aruzun derin sanatından, manasındanda geçemiyorum, hecenin irticalivariliğinden çoşkunlugundan içtenliğindende.Hecede olan aruzda yok, Aruzda olan hecede.İlhamla hece yazılır, fikirlede aruz.İlham gelince aruzla yazamıyorum hece dökülüyor. Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted March 1, 2009 Kör idim gördüm Cân Pîr Kaygusuz Gönle mil sürdüm Can Pir Kaygusuz --------------------------- Bu nuru tatmayanlar Ne bilsin erler yolun? Tatmayan Selef'olur(Selefi) Bilemez sağın solun! Bilemezdim tatmadan Şu gönlüme katmadan Yüzü gönle atmadan Bilmezdim erler halin! Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted March 4, 2009 Selefilere Taşlama Selefilere (Vehhabilere) Taşlama Bağdat halkı soyundan Halep müftüsü huyundan Hakka kafirler boyundan Dinsiz İmansız Selefi Put dikmiş göğe tapınır Mağralı, konak yapınır Göğe tapmaktır sende sır Dinsiz İmansız Selefi Elli ayaklı İlâhın Mümine doğru silâhın İsmin anma Ol Allahın(Celle Celâlüh) Dinsiz İmansız Selefi Ere suru çalan Pîrler Canlı canın alan Pîrler Hakk Dinini salan Pîrler Dinsiz İmansız Selefi Mürted gibi mezarsızdır Ona mürted demek azdır Münkirsin boş sende sadır Dinsiz İmansız Selefi Rabbimiz bizim Lâ Mekân Ezelden açık bu dükkân Bizde Enel Hakk yazan kan Dinsiz İmansız Selefi Mansuruz dâra Tâlibiz Bâtında sana gâlibiz Er görmemişsin nasibsiz Dinsiz İmansız Selefi Rasul(aleyhisselam) âlin reddedersin Âl cem-i Ashabdır dersin Rasul (Aleyhisselam) soyuna düşmansın Dinsiz İmansız Selefi İman batında görülmez Dinde gönle mil sürülmez Kuloğlan senle derilmez Dinsiz İmansız Selefi Share this post Link to post Share on other sites
Ali NFK 8 Report post Posted March 4, 2009 :pc: Ruhuna afiyet... Bir ara şiirlerini topyekün değerlendireceğim inşallah. Çok merak ediyorum ama daha inceleyemedim. Vesselam... Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted March 4, 2009 Vâv altındaki hâne seninçün Yansın yâ Rasulullah!(aleyhi ve Alihi ve Sahbihisselâm) Ayın ile Gayın kendini pınar Sansın yâ Rasulullah! Dal ile Zel işidince adını Ba ile Te tatsın salât tadını Kalbe doğan işidince yâdını Tansın yâ Rasulullah! Beş noktadır derler ayın kaf şına Nûrunile yanar erdeki sîne Aşığındaki sûret-i âyine Sensin yâ Rasulullah! Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted March 7, 2009 Çal şol bıçağı boynuma Kurbanınam ya Mustafa!(aleyhisselam) Köledir deyu sat beni Kölenim ben ya ya Mustafa! Derimi yüzün postçular Hırka yapsınlar derimden Hırkadır deyu giy onu Hırkan olam ya Mustafa! Ravzana süreyim yüzüm Ah nurundan taşsın özüm Didarını görsün gözüm Dinim İmanım Mustafa! Allahumme Salli Ala Seyyidina ve Mevlana Muhammedivve ve Ala Alihi ve Sahbihi ve Ali Abaihi ve Hulefa-i Raşidinihi ve Ezvacihi ve Evladihi ve Nesl-i Haseni ve Nesl-i Hüseyni Ecmâıyn... Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted March 11, 2009 Ümit aşk çölü suyu Yanmaktır âşık huyu Düşünürken ölem mi? Bir gözleri âhûyu? Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted March 25, 2009 fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün İmam-ı Gazâlî Kuddise Sirruh Hazretlerine Şîdsin bir muhtefî cânım Gazalî cân şehim! Örmetk çün meh, sözün kâfî çevirsen her gehim! Seyf oldun düştü serler, şem'asın pervâneye Etmedin sen kenze şenn* râhın senin olsun rehim! *=Bu kelimeyi sözlükten buldum şaraba su katmak manasındaymış bende kenz hazine kelimesiyle kullanırsam örtülü bir şekilde İlâhî aşk hazinesi ma'nasına gelir hemde ilâhî aşk şarabı diye geçer ya edebiyatta öyle bir mana versin diye burda kullandım. Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted April 6, 2009 Kasidenin Devamı fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün İmam-ı Gazâlî Kuddise Sirruh Hazretlerine Şîdsin bir muhtefî cânım Gazalî cân şehim! Örmetk çün meh, sözün kâfî çevirsen her gehim! Seyf oldun düştü serler, şem'asın pervâneye Etmedin sen kenze şenn* râhın senin olsun rehim! Hôş nârın ejderiydin Hyaderiydin hep dilin Sîn-i Rik'aydın eyâ nâdâne hem er! asl-ı sîn Bâ Dâl velVâv VelHâ olmuşun kâtib Şehâ!(*) Babuş Şehrussırra HÛ! miftâhdır ol beşdehin Sırlı birşeyden yapılmış köşk tam şeş beyt var(*) Himmet'et meh! değmesin ahkâre hubb şın ye tîn Fikri bildin katre gönlün ekber ummân ey ziyâ Hakkı dersin durmadan esrârım etmişsin hatim Hâmidiydin hamd ettirdin hamîd ol ey gönül Kelb'olup her demde çün odurki bâbul hâlisîn Necm-i Kutbum, Oldu Usturlâb hem gün gârde Ol bulut olmuş dilin ey dembedem sen ta'limim Bulmuşam ben Râh-ı Hak Bakmam erenler münkire Dinlemem mizmârı varken Nâdiyel îmân-u Dîn Şah'olup neyler şu zâif bende varken Hak Melîk Hâdim'olmak niyyetim er! şebde oldun sen mehim! Hablsın sen Kâfden gelmiş simurgun benzeri Lâşekiyâ Pîr bil nâmûteberdir herdem vehim! Kerem Kervan Laşekiyul Kelbul Babul Urefa *=Eski bir şifreleme ilmiyle sadece kendm anlıyabileyim diye bu iki beyti şifreledim, san'at derin olsun diyen Hazretimize Kuddise Sirruh yakışsın diye. Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted April 9, 2009 Nuru maneviyatı Olmayan din bilmezem Erleri sevmiyeni Asla Mü'min bilmezem Arifler okur elif Arapça bilen değil Yok mu dersin sen Esrâr?Ben dişsiz sin bilmezem Derler bana okusan Nolur İslâmoğlu'nu Derim Eyâ Sâlûsân! Nûr-i Şa-y-Tîn bilmezem İnandım ariflere ağladı hep düşmânım Şeyh Ekbere müfteri olan müslim bilmezem Müşrik oldun! öldürem, kâfir seni dediler Hallacım verilmeyen Hakka boyun bilmezem Lâşekiyim bildim Er, Sersizim Velîler ser Anla esrârı hem Ezherce lâin bilmezem Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted April 15, 2009 İsterim seni unutmak Bir kez yaşsın dertsiz yatmak Niye çaldın gönlü güzel, Benmiyim bu işte ahmak? :) Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted April 15, 2009 Ah unutsam Rabbim onu Yaktı damardaki kanı Yardım et Rabbim yardım et Gitmez gözden rengi tonu :) Share this post Link to post Share on other sites
Toti-i Zari 0 Report post Posted April 18, 2009 Reformcu dediğin, bir kuru akıl Delili mantığı(!) bilmez o nakil Beyin dedikleri marula çeşni Sulandımı kayar o bir tutam kil Share this post Link to post Share on other sites
AsSaqawi 0 Report post Posted April 23, 2009 Fâilâtün Fâilâtün Fâilâtün Fâilün Oklayıp cân cümleten efkârı, seyf-i reh Oldu diller, Lâşekî Serhâd'imiş kâmu geh Share this post Link to post Share on other sites