Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Beylerbeyi

Arı'ların Muhteşem Disiplini!

Recommended Posts

selamlar,

 

arilar hakkinda saatli maarif mecmuasinda denk gelmis oldugum bir yaziyi buraya aktarmak ve sizle paylasmak istedim.

 

hadi selametle

 

500 gram bal için arılar, 3 milyon 750 bin defa çiçeğe konup kalkıyor.

Bir kg bal için ise 40 bin tane arı, 6 milyon çiçeği dolaşıyor.

Bal arıları bir peteği doldurabilmek için 100 milyon çiçeğin Nektarını emiyor ve 100.000 km kanat çırpıyor. Bu deli çalışmanın arasında, dönüp 'dönüp öbür arı benim kadar dolaşıyor mu?' diye kontrol gereği de duymuyorlar. Birbirlerine tam bir güven içinde sadece hedeflerine odaklanmışlar!… Neredeyse kölesi olduğumuz bilgisayar saniyede 16 milyar aritmetik işlem yaparken, bilgisayarın doğadaki rakibi bal arıları bu sürede daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk işlem yeteneğine sahip demek ki bilgisayarda hala Bill Gates'in keşfedemediği bir şeyler var..! Onlar bu işi canla başla yapıyor, ve genetik olarak nesilden nesile aktarılmış bir tembellik asla söz konusu olmamış! Bu arı cumhuriyetinde cinlik yapmak için 'birkaç gram bal da kendime saklayayım' diye peteği hortumlayana da şimdiye dek rastlanmamış. Hepsi güneşin 'kalk' ziliyle çalışmaya başlayıp, güneşin 'paydos' ziliyle dinlenmeye çekiliyorlar. Hiçbir arı, 'kraliçe hanım işin kaymağını yiyecek diye ben geberene kadar çalışmam abi…'de dememiş, birlikten ve kovandan çıkınını alıp başka yollara düşüp başka bir kovanda cumhuriyet kurmayı düşünmemiş! Karşı kovandakileri kıskanıp o peteğe dadanmamış! Arı, vücut ağırlığının 330 katı yük çekiyormuş. Her bir petek gözünün altıgen prizma şeklinde inşa edilmesi esas peteğin direncini sağlıyormuş. Bu nedenle kilolarca balı rahatlıkla taşıyabiliyor.

 

'Hadi bakalım arılardan özür dileyelim, onlara 'hayvan' dediğimiz için. Elin hayvanı düzen tutturmuş,milyon yıldır hayatına fesat sokmadan sürdürüyor sorumluluğu içinde saklı! Arıların 'ayıkla pirincin taşını' diye bir sözleri yok. Başka arıların yaptıklarını, onlar hayatlarını kısıtlayarak temizlemek zorunda değiller!.. Siz hiç arıyı sokan bir arı biliyor musunuz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arılar eko-sistemin devamı için hayati önem taşıyor. Ancak bazı kıtalarda sayıları hızla azalıyor. Kimi uzmanlara göre arıların yok olması insanlığın da sonunu getirebilir.

Tüm dünyada genellikle sadece bal yapan canlılar olarak görülen arıların, doğada daha büyük bir görevleri var. Tarımsal üretimde tozlanmayı sağlıyor, verimi arttırıyorlar. Ancak küresel ısınma nedeniyle bazı ülkelerde kitlesel arı ölümleri yaşanmaya başladı. Ülke ekonomileri bu durumdan olumsuz etkilendi.

 

Dünyanın dört bir yanından uzmanlar bu önemli sorunu görüşmek için Muğla'daki uluslararası kongrede buluştu.

 

Konuyla ilgili konuşan Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İhsan Öztürk, "Arıların olmadığı bir dünyada, doğal denge ekolojik sistem çok kısa sürede bozulur ve yok olur" dedi.

 

Sussex Üniversitesi Öğretim Üyesi Norman Carreck ise bu konuda, "ABD'de yaşanan kitlesel arı ölümleri tarım ekonomisini olumsuz etkiledi" diye konuştu.

 

Arıların tarımsal üretimdeki rolünü fark eden birçok ülke başka ülkelerden arı kiralamaya başladı. Türkiye ise kitlesel arı ölümlerinden en az etkilenen ülkelerden biri olarak görülüyor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...