Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

' Sonsuza Yürümek' Filmi Ve Üstad'ın Kitabı

Recommended Posts

Mesut Uçakan'ın yönettiği ve senaristleri arasında bulunduğu, muhtevasıyla olduğu kadar ismiyle de şahane bir filmi vardır: 'Sonsuza Yürümek'.

'Yalnız Değilsiniz' isimli filmin devamı olan bu film, bir genç kızın anneannesini kaybettikten sonra yaşadığı nefs muhasebesinin, hakikati arayışının, dünyaya geliş sebebini sorgulayışının ve dünyanın ötesindeki hayata dair sorularla başlayıp kutlu bir imana erişinin hikayesini anlatır. Sonrasında gelen İslamî bir duruş karşısında genele yayılmış olan gayri-islamî çevrelerin (ailesi inancına karşı çıkar, örtündüğü için ruh sağlığını yitirdiğini düşünerek hastaneye kapatmaya kalkarlar, üniversiteye giremez vs) baskısı karşısında bir mücadele bayrağı dikecek ve davası yolunda yürümeye başlayacaktır.

Türk sinemasından çıkmış olan ruh, fikir ve maneviyat açısından kaliteli bir filmdir. Filmin bir karesi özellikle hoşuma gidiyor. Kendisi de bir üstad sevdalısı olan Mesut Uçakan tarafından yapıldığını düşündüğüm bu güzelliği sizlerle de paylaşmak istiyorum.

 

Filmin anakarakteri Serpil, annesinin inancına, hayat tarzına karışması neticesinde evi terketmiştir. (Annesi Serpil'in dini kitaplarını yırtmıştır, odasına girip de yırtılmış kitaplarını gören Serpil çılgına döner, evin Amerikan barını eline aldığı bir içki şişesiyle 'kim yaptı bunları, kim' diye bağırarak dağıtmaya başlar ki şahane bir sahnedir)

Serpil annesine çok kızgındır, onu görmek istemiyordur. Lakin annesi, Serpil evden ayrıldıktan sonra büyük bir çöküş yaşamıştır, o da kendini ve hayatını sorgulamaya başlamıştır. Filmde Haluk Kurdoğlu'nun canlandırdığı profesör karakteri, Serpil'e affetmek mevzuunda Peygamberimizin hayatından bir kesit aktarır ki oyunculuğu ve diksiyonuyla en kaliteli sinema sanatçılarımızdan olan Haluk Kurdoğlu'nun bu tiradı da hayran olunası bir mahiyettedir.

Bu konuşmadan sonra yüreği yumuşayan Serpil, annesini ziyaret etmeye karar verir. Arkadaşıyla eve, annesinin yanına giderler. Annesi hastalanmıştır, yataklara düşmüştür. Serpil annesinin odasına girdiği vakit, uyuyakalmış olan annesinin elinde bir kitap görür ve işte konumuza mevzuu teşkil eden kareler böylece başlar. Filmin ulvî atmosferine kendinizi kaptırmışsanız, bu sahne karşısında ruhunuzun, kalbinizin ürpermemesi neredeyse imkansız. Evet, artık kareler konuşsun ve Mesut Uçakan'ın filme eklediği bu güzelliği, inceliği izleyelim:

 

**

Haluk Kurdoğlu'nun tiradı için:

http://www.youtube.com/watch?v=uasNbW3g1V4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...